Η διπλωματία στη μάχη της Οικονομίας

Ποιος είπε ότι η μάχη για την Ελληνική Οικονομία, ξεκινά και τελειώνει στο EuroGroup και τις Βρυξέλλες; Ο κοινοτικός προυπολογισμός και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στο αύριο και τις ελπίδες της Οικονομίας μας.

Έτσι από τη μια το Ευρωπαικό Συμβούλιο και οι βόρειες χώρες που κατά κανόνα πληρώνουν, επιθυμούν να γίνουν περικοπές στον προυπολογισμόν, ενώ από την άλλη  η Επιτροπή και το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, επιδιώκουν να αποφύγουν τις περικοπές

αυτές. Μαζί και εμείς. Γιατί περικοπές σημαίνουν λιγότερα χρήματα για τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής, από όπου περιμένουμε ‘ανάσες’ για τη χρηματοδότηση έργων στη χώρα μας και τερματισμό του φαύλου κύκλου της ΄Υφεσης.

Στην κατεύθυνση αυτή οικοδομούμε συμμαχίες και επενδύουμε στα κοινά συμφέροντα. Η διαφύλαξη των πόρων του Ταμείου Συνοχής, ήταν ψηλά στην ατζέντα της Τριμερούς Συνόδου στη Σόφια, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν την ίδια στόχευση και αυτό ο Δ. Αβραμόπουλος και η Ελληνική Διπλωματία θέλουν να αξιοποιήσουν . Σε ανοιχτή πάντα γραμμή και συνεννόηση με το Μαξίμου.

Το στοίχημα εξάλλου της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας δεν επιτρέπει καμία ευκαιρία να πάει χαμένη. Και ο νέος ενεργειακός χάρτης της περιοχής δίνει τέτοιες ευκαιρίες. Με την επίσκεψή του- αστραπή στα Τίρανα, την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου ο Υπουργός των Εξωτερικών, προωθεί την ολοκλήρωση των διεργασιών για τον TAP, τον αγωγό δηλαδή φυσικού αερίου που περνάει από Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία και φέρνει Αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας στη Νέα Υόρκη, οι διαβουλεύσεις έχουν προχωρήσει για την υπογραφή συμφωνίας, που θα αποφέρει κέρδη και για τις τρεις χώρες.

Οι προσπάθειες είναι έντονες και η αποφασιστικότητα δεδομένη. Η καθημερινή επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εξωτερικών, όπως λέγεται, το επιβεβαιώνουν.

Διπλωματικός

Keywords
Τυχαία Θέματα