Η Δεξιά επιστρέφει! (Video)

«Σας έχω ένα καλό νέο. Η Δεξιά επιστρέφει!» με αυτό το σύνθημα ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία της η Βαλερί Πεκρές (Valerie Pecresse) υποψήφια του γκωλικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία.

«La droite est de retour» («Η Δεξιά επιστρέφει»)

Γιατί, βέβαια, οι καιροί αλλάζουν!

Το 2017 ο Μακρόν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές

στην Γαλλία επειδή ο εκπρόσωπος της γαλλικής Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν έμεινε έξω από τον δεύτερο γύρο.

Αν και ο Φιγιόν ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί (μετά την αποτυχημένη προεδρία του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ) το σκάνδαλο αργομισθίας της ουαλικής καταγωγής συζύγου του τον αποδυνάμωσε εκλογικά.

Έτσι στον δεύτερο γύρο πέρασε η Μαρί Λεπέν.

Εύκολη πολιτική λεία για τον Μακρόν που την κέρδισε με ποσοστά… Ανδρουλάκη ( 66.10%).

Αλλά στην πολιτική δεν μπορούν να σου έρχονται… «όλα δεξιά».

Έτσι για τις προεδρικές εκλογές του 2022 η γαλλική Δεξιά ανασυντάχθηκε απέναντι στον «μεσαιοχωρίτη» (στην πραγματικότητα με ανύπαρκτο ιδεολογικό υπόβαθρο) Μακρόν.

Η νέα υποψήφια της γαλλικής Δεξιάς Βαλερί Πεκρές δεν πρόλαβε να λάβει το χρίσμα του κόμματος των Ντε Γκώλ-Πομπιντού-Σιράκ-Σαρκοζί και «ρίχνει» στον Μακρόν τέσσερις μονάδες (52%-48%) εφόσον περάσει στον δεύτερο γύρο.

Ο πρώτος γύρος για την Βαλερί Πεκρές δεν φαίνεται να είναι και ιδιαίτερα δύσκολος αφού και στον πρώτο γύρο προηγείται (με 20%) των Μαρί Λεπέν (15%) και Ερίκ Ζεμούρ (14%) ενώ είναι μόλις τρεις μονάδες πίσω από τον Μακρόν.

Και όλα αυτά πριν καν ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία της.

Η 52χρονη Βαλερί Πεκρές (μητέρα τριών παιδιών) είναι σήμερα Νομάρχης της περιοχής του Παρισιού και έχει διατελέσει υπουργός Παιδείας και Οικονομικών (αρμόδια για τον προϋπολογισμό) του Νικολά Σαρκοζί.

Η ίδια λέει ότι αποτελεί πολιτικό «κράμα» κατά τα 2/3 της Μέρκελ και κατά το 1/3 της Θάτσερ.

Σε αντίθεση, βέβαια, με την λαϊκή καταγωγή της Θάτσερ η Βαλερί Πεκρές ανήκει στην «βαθιά» γαλλική αστική τάξη (γνωστή και ως μπουρζουαζία) οπότε και από εκεί αναμένεται να αντλήσει ψήφους του Μακρόν.

Όσο για τον Μακρόν χωρίς καμμία δεξαμενή ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο (με ποιο ιδεολογικό υπόβαθρο να τους αναζητήσει;) φαίνεται ότι τα πράγματα δυσκολεύουν.

Στην Γαλλία επιστρέφει η Δεξιά και στην Ελλάδα η σοσιαλδημοκρατία.

Το (όχι και τόσο μακρινό) μέλλον θα δείξει ποιοι επιστρέφουν για να μείνουν και που.

Ακούστε τα σχετικά σχόλια για την «επιστροφή της Δεξιάς» στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελλάδα 94,3 fm»:

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα