Η άτυπη συνάντηση του Βερολίνου και το μέλλον της ευρωζώνης

Η οικονομική αναταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια της περασμένης εβδομάδας δημιούργησε ελπίδες για στροφή της ευρωζώνης προς αναπτυξιακές λύσεις.

Εντούτοις, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν μετά την άτυπη συνάντηση των υπουργών οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας στο Βερολίνο την Δευτέρα. Το αποτέλεσμα της συνάντησης ανέδειξε για ακόμα μια φορά τα συστημικά προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομικής ένωσης.

Όπως αποδείχθηκε και πάλι, το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιείται από διάφορα κράτη αποκλειστικά για την επιδίωξη των προσωπικών τους συμφερόντων. Αυτή η πολιτική συνεχίζει να δημιουργεί άλυτες επιπλοκές στις προσπάθειες ανάκαμψης των μελών της ευρωζώνης έπειτα από έξι χρόνια συνεχιζόμενης ύφεσης. Επιπλέον, δίνει την χαριστική βολή στην ύπαρξη ομόνοιας μεταξύ των μελών της ένωσης και χωρίζει τα κράτη σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Οι προσδοκίες για επικείμενη συμφωνία μεταξύ των δύο εταίρων αναθερμάνθηκαν την Κυριακή όταν οι γάλλοι υπουργοί οικονομίας και οικονομικών Μισέλ Σαπέν και Μανουέλ Μακρόν κάλεσαν το Βερολίνο να επενδύσει πενήντα εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2017 στην Ευρωζώνη.

Μια γερμανική τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας θα δώσει στην γαλλική κυβέρνηση την απαραίτητη πολιτική νομιμοποίηση να επιβάλλει αυστηρά και μη δημοφιλή προγράμματα λιτότητας στην εγχώρια οικονομία της.

Ωστόσο, οι κ.κ. Σόιμπλε και Γκάμπριελ αρνήθηκαν να δεσμευτούν πως η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποχωρήσει από την υφιστάμενη πολιτική περί ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Αντιθέτως, υποστήριξαν πως το μεγαλύτερο χρέος της ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα πρέπει να επιμεριστεί ο ιδιωτικός και όχι ο δημόσιος τομέας.

Στην αυξανόμενη πιθανότητα η ευρωπαϊκή οικονομία να εισέλθει σε τρίτο κύκλο ύφεσης, οι εταίροι της ευρωζώνης έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Από την μια πλευρά, η Γερμανία εξακολουθεί να πιέζει για περαιτέρω δημοσιονομική πειθαρχεία ιδιαίτερα την Γαλλία και την Ιταλία καθώς και όσες χώρες δεν έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς (Ελλάδα).

Από την άλλη, οι περισσότεροι εταίροι της με κύριο εκφραστή τον ιταλό πρωθυπουργό έχουν πλέον ταχθεί ανοικτά υπέρ της προώθησης αναπτυξιακών πολιτικών δημοσίου χαρακτήρα στην ευρωζώνη.

Την περασμένη εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε και αυτό από το Βερολίνο να δημιουργήσει μια αναπτυξιακή ατζέντα στην ευρωζώνη, με την χρηματοδότηση δημοσίων υποδομών. Ο γαλλογερμανικός άξονας επίσης βάλλεται από τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Ντράγκι πρόσφατα χαιρέτησε την παρουσία δημοσιονομικής πειθαρχίας στις υπερχρεωμένες χώρες και συνέστησε στις πλεονασματικές οικονομίες (Γερμανία) να ξεκλειδώσουν κεφάλαια για την πανευρωπαϊκή ανάπτυξη δημοσίων υποδομών.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Παρισίου δείχνει να έχει εγκλωβιστεί σε ένα παιχνίδι ευαίσθητων ισορροπιών. Ο Πρόεδρος Ολάντ ακροβατεί τελευταία μεταξύ της αγαστής συνεργασίας του με το Βερολίνο, η οποία όμως υφίσταται εφόσον το Παρίσι εμπίπτει στο πλαίσιο της λιτότητας και τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης τα οποία πιέζουν τον γαλλο-ιταλικό άξονα να αντιταχθεί στην προτεσταντική ηθική της Γερμανίας.

Οι υπόλοιποι εταίροι της ευρωζώνης πιστεύουν πως μια γερμανική εισροή χρημάτων στην ευρωπαϊκή οικονομία θα φέρει όλη την Ευρώπη ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση της ομόσπονδης ενοποίησης. Παράλληλα, μια υποχώρηση από την προτεσταντική ηθική θα βοηθήσει στην ταχύτερη επούλωση των πληγών της ύφεσης που άνοιξαν από την άνιση κατανομή χρεών μεταξύ των μελών της ευρωζώνης.

Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν αποφασίστηκε στην πρόσφατη άτυπη συνάντηση του Βερολίνου. Αντιθέτως, τα αποτελέσματα των συνομιλιών, όπως δήλωσαν οι υπουργοί οικονομικών των δύο κρατών είναι δύο. Πρώτον, συζητήθηκε η υλοποίηση διαφόρων μέτρων, αναπτυξιακών και μη, τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν άμεσα τους δείκτες της ευρωπαϊκής οικονομίας. Δεύτερον, η συνάντηση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, απέδειξε πως οι δύο χώρες, παρ’όλες τις φήμες περί διάστασης απόψεων, εξακολουθούν να συνεργάζονται για το καλό της Ευρωζώνης.

Πάντως, οι δύο εταίροι συμφώνησαν πως οι προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της ύφεσης δεν θα παρουσιαστούν στα υπόλοιπα κράτη-μέλη πριν την επερχόμενη συνδιάσκεψη της ευρωζώνης στις αρχές Δεκεμβρίου. Επιπλέον χαμήλωσαν το δείκτη προσδοκιών για την επικείμενη συνδιάσκεψη. «Θέλουμε να προτείνουμε συγκεκριμένες προτάσεις» δήλωσε ο γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν «η ύφεση δεν επιλύεται με δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις, αλλά με ρεαλιστικές και εφικτές πολιτικές.»

Πηγή: New York Times

Διαβάστε περισσότερα

Keywords