Η αρχή του τέλους; Ή το τέλος της αρχής;
Τα μπρος πίσω μιας διαδικασίας αποπαγκοσμιοποίησης και το… πισωγύρισμα του Τραμπ
Της Μαρίας Δεναξά
Οι περισσότερες αναλύσεις που γίνονται σήμερα στα δυτικά ΜΜΕ για το θέμα των δασμών και το πισωγύρισμα του Ντόναλντ Τραμπ στερούνται ουσίας. Επικεντρώνονται στην πολωτική -είναι αλήθεια- προσωπικότητα του Αμερικανού προέδρου και επιχειρούν να τον αποδομήσουν σύμφωνα με την οπτική γωνία και το στρατόπεδο που σχεδόν κάθε κονδυλοφόρος υπηρετεί.
Όμως ο Τραμπ δεν είναι ούτε τρελός ούτε απρόβλεπτος. Είναι απλώς αγενής, όπως
Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν, φυσικά, κάθε δικαίωμα να σοκάρονται με αυτές τις εξελίξεις, αφού, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, όλοι τον καλούν τώρα για να τον «γλείψουν».
Παρ’ όλα αυτά, μη φαντάζεστε ότι οι Αμερικανοί ξαφνιάζονται από τέτοιου είδους λεκτικές εξάρσεις του Ντόναλντ Τραμπ, άλλωστε δεν ήταν το μόνο που είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων για τη συγκέντρωση πόρων. Δήλωσε επίσης ότι είναι ο πρόεδρος όλων των Αμερικανών και όχι των διεθνών εμπόρων και διαπραγματευτών, ότι είναι ο πρόεδρος της μεσαίας τάξης και όχι της πολιτικής τάξης!
Επιπλέον, λίγες ώρες πριν παγώσει για 90 μέρες το ζήτημα των δασμών είχε δηλώσει ότι θα επιβάλει τεράστιους τελωνειακούς δασμούς σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα για να εξαναγκάσει τις φαρμακοβιομηχανίες να επαναφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ! «Είμαστε η μεγαλύτερη αγορά για τις φαρμακοβιομηχανίες, άρα δεν θα έχουν στην πραγματικότητα άλλη επιλογή» είπε.
Εν ολίγοις, η ομιλία του ήταν πολύ πιο ηγεμονική, σαφής και σοβαρή από τη χυδαία φράση που κυκλοφόρησε ευρέως.
Τώρα, για τα υπόλοιπα: Δεν γνωρίζουμε αν η Ούρσουλα, ο Μακρόν, ο Μερτς, ο Μητσοτάκης και γενικά ολόκληρη η ευρωπαρεούλα ανήκουν στους «γλείφτες» του Τραμπ, αλλά εκείνο ωστόσο που είναι σίγουρο είναι ότι η Κίνα ούτε γλείφει ούτε υποχωρεί στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.
Στην πρώτη κινεζική αντίδραση οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν τους δασμούς στο 104%. Η Κίνα ανταπάντησε με επιπλέον αύξηση της τάξης του 84% στους τελωνειακούς δασμούς σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, από την Πέμπτη, και με ένα βίντεο από ομιλία του Μάο Τσε Τουνγκ διεμήνυσε πως ο (εμπορικός) πόλεμος που ξεκίνησε δεν θα τελειώσει σύντομα.
Θα πρέπει να επισημανθεί πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του παγκόσμιου εμπορίου. Ένα πολύ σημαντικό ποσοστό. Άρα αυτό που βιώνουμε δεν είναι τίποτα άλλο από το σοκ της αποπαγκοσμιοποίησης που μόλις ξεκίνησε και ως φαίνεται θα είναι πολύ μεγαλύτερο και σοβαρότερο από την κρίση των subrimes από το 2007 έως το 2009.
Το επερχόμενο σοκ στην παγκόσμια διεθνή σκηνή ενδέχεται να είναι συγκρίσιμο μόνο με εκείνο της πανδημίας του κορονοϊού – με μία κρίσιμη διαφορά: Θα έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια. Σε αντίθεση με το απότομο ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, η νέα αυτή αναταραχή θα εξελιχθεί σταδιακά, μέσα από σπασμωδικές κινήσεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις και συνεχείς επαναπροσαρμογές. Ο Ντόναλντ Τραμπ, που έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία με αποφασιστικότητα, παρά την προσωρινή αναστολή δασμών για 90 ημέρες, δείχνει ανυποχώρητος.
Η μετάβαση προς έναν λιγότερο παγκοσμιοποιημένο κόσμο ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για μια διαφορετική μορφή ανάπτυξης, περισσότερο υγιή και βιώσιμη. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναγέννηση των εθνικών βιομηχανιών και της τοπικής γεωργίας, στη μείωση των εξαρτήσεων από προϊόντα που εισάγονται από μεγάλες αποστάσεις, καθώς και στο τέλος της αποβιομηχάνισης και των πρακτικών φορολογικής ασυδοσίας που έχουν αποδυναμώσει την εθνική κυριαρχία πολλών κρατών και ενισχύουν την απληστία της ολιγάριθμης αλλά πανίσχυρης κάστας της πλουτοκρατίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η απεμπλοκή από πολυεπίπεδες, συχνά δυσλειτουργικές υπερεθνικές δομές -όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το ΝΑΤΟ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου- ίσως αποτελέσει καταλύτη για πιο ανθρώπινες, δίκαιες, λογικές και περιβαλλοντικά φιλικές προς τους πολίτες κοινωνίες.
Για την Ελλάδα, αυτή η νέα πραγματικότητα ενδέχεται να προσφέρει μια πολύτιμη ευκαιρία επιστροφής στην αυτάρκεια και την εθνική αυτοσυνειδησία, σε ένα περιβάλλον, με λίγα λόγια, πολύ πιο ελληνικό!
The post Η αρχή του τέλους; Ή το τέλος της αρχής; appeared first on antinews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- ΑΧ ΒΑΧ: Το νέο επιτραπέζιο του Fipster x Πλαίσιο!
- Ηλεία: Γυναίκα αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει – Την πρόλαβαν πριν πηδήξει από βράχο
- Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα: Στο «κόκκινο» το λιμάνι του Πειραιά και η Αθηνών-Λαμίας – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
- Η αρχή του τέλους; Ή το τέλος της αρχής;
- Ταχινόσουπα με κριθαράκι αλάδωτη, από το Μοναστήρι Ορμύλιας
- Το άγνωστο Θαύμα του Αγίου Παϊσίου που δεν θα δείτε στο MEGA- Τι έγινε με νεαρό φοιτητή το 1987
- Πόλεμος δασμών: Ποιες είναι οι πρώτες επιπτώσεις για τον αμερικανικό τουρισμό στην Ευρώπη;
- ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ChatGBT: ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 27 ΜΗΝΩΝ ΣΕ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ- DOUBLE ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ
- Δημοσιογραφικά βραβεία “γιώργος καραϊβάζ”υπό την αιγίδα του μορφωτικού τμήματος της εσηεα
- Η chevron πιο κοντά στην έρευνα υδρογονανθράκων νότια της κρήτης – ορίστηκαν οι συντεταγμένες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews

- Τελευταία Νέα Antinews
- Η αρχή του τέλους; Ή το τέλος της αρχής;
- Ο Χάτσικο, ο Πίνατ και οι παράλληλοι βίοι δύο καλών ανθρώπων
- Τα στρατηγεία των ψευδών ειδήσεων
- Κυβέρνηση «αρίστων» που βρίθει αχρήστων
- Ο Ερντογάν και η ελλαδική πολιτική ελίτ
- Η αυτοκτονική κυβέρνηση Μητσοτάκη
- Η αδιάλυτη εσωστρέφεια του ΠΑΣΟΚ
- Τότε κατάρες, τώρα χαρούλες…
- Περιμένοντας απεγνωσμένα την… κάλυψη του κενού
- Η ντροπή της Ελλάδας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Η chevron πιο κοντά στην έρευνα υδρογονανθράκων νότια της κρήτης – ορίστηκαν οι συντεταγμένες
- Τεστ IQ μόνο για ιδιοφυΐες: Mπορείτε να βρείτε τον αριθμό που λείπει σε 30 δευτερόλεπτα;
- Μυστήριο με τριγωνικό πύργο που ανακαλύφθηκε στην Area 51 – Φούντωσαν οι θεωρίες συνωμοσίας στο διαδίκτυο
- Τραμπ: «Πάμε πολύ καλά με τους δασμούς» – Η ανάρτηση λίγο πριν ανοίξει το Χρηματιστήριo δεν κατόρθωσε να συγκρατήσει την πτώση
- Reuters: θετική εξέλιξη – δέκα χρόνια νωρίτερα ξεχρεώνει το πρώτο μνημόνιο η ελλάδα
- Ηλεία: Γυναίκα αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει – Την πρόλαβαν πριν πηδήξει από βράχο
- Ινδία: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί ύστερα από ισχυρές βροχές στη χώρα και το γειτονικό της Νεπάλ