Η αντιπολίτευση κατέλαβε την έδρα της Συρίας στην αραβική σύνοδο

Η συριακή αντιπολίτευση κατέλαβε την έδρα της Συρίας κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου στην Ντόχα, όπου η σημαία της συριακής επανάστασης αντικατέστησε τη σημαία του καθεστώτος της Δαμασκού. Η κίνηση, όπως είναι φυσικό, έχει εξοργίσει τον Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Χάμαντ μπεν Χαλίφα Αλ-Θάνι κάλεσε τον επικεφαλής του συριακού Εθνικού Συνασπισμού Αχμαντ Μοάζ Αλ-Χάτιμπ και τον προσωρινό πρωθυπουργό Γασάν Χίτο να καταλάβουν τις θέσεις τους μαζί με τους αρχηγούς των αραβικών κρατών, υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων στην σύνοδο, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη και θα ασχοληθεί με τη συριακή σύρραξη και την αραβο-ισραηλινή διένεξη.

Η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου έχει προκαλέσει την οργή του καθεστώτος της Δαμασκού. «Ο Σύνδεσμος έδωσε την κλεμμένη έδρα της Συρίας σε ληστές και τραμπούκου», ανέφερε σε δημοσίευμά της η επίσημη εφημερίδα Αλ-Θάουρα. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο εμίρης του Κατάρ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Συρία και την προσαγωγή των υπευθύνων ενώπιον των αρμόδιων διεθνών δικαστηρίων. Από την πλευρά του, ο Αλ – Χατίμπ δήλωσε ότι ζήτησε από την Ουάσινγκτον να βοηθήσει στην προστασία περιοχών της βόρειας Συρίας που τελούν υπό τον έλεγχο των σύρων ανταρτών με τη χρήση πυραύλων εδάφους-αέρος Patriot και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζεται να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στον τερματισμό της συριακής σύρραξης. Ο ίδιος, μετά την έδρα της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, ζήτησε και την έδρα της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη και δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ διατηρεί ακέραια την ευθύνη για την μη επίλυση της κρίσης. Δήλωσε επίσης κατά την ομιλία του ότι ο συριακός λαός θα αποφασίσει μόνος του το μέλλον του.

Ο Μοάζ Αλ-Χάτιμπ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την Κυριακή την παραίτησή του από την ηγεσία του συριακού Εθνικού Συνασπισμού και κατήγγειλε την παθητική στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στη σύρραξη στη Συρία, κατηγορώντας παράλληλα χώρες που υποστηρίζουν τη αντιπολίτευση για προθέσεις ελέγχου της συριακής εξέγερσης. Χθες ανακοίνωσε στην σελίδα του στο Facebook την πρόθεσή του να παραστεί στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και να εκφωνήσει ομιλία στο όνομα του συριακού λαού.

Απαντώντας στην έκκληση του Αλ-Χάτιμπ για την αποστολή πυραύλων Patriot, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι δεν έχει πρόθεση να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία. Όσον αφορά την αραβο-ισραηλινή διένεξη, ο εμίρης του Κατάρ πρότεινε τη σύσταση ενός ταμείου για την Ιερουσαλήμ ύψους 1 δις δολαρίων, στο οποίο η Ντόχα θα συμμετάσχει με 250 εκατ. δολάρια. Πρότεινε ακόμα τη σύγκληση μίνι αραβικής συνόδου κορυφής στο Κάιρο για το παλαιστινιακό ζήτημα με στόχο τη συμφιλίωση ανάμεσα στο κίνημα Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και τη Χαμάς που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας και την προώθηση της ειρηνευτική διαδικασίας.

http://www.reuters.com/article/2013/03/26/us-syria-crisis-summit-idUSBRE92P08G20130326

Keywords
Τυχαία Θέματα