Ε. Μπάσδρα: «Η ανάγκη για εξειδικευμένη γνώση έχει αυξηθεί κατακόρυφα»

16:57 6/8/2013 - Πηγή: Antinews

Η Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Έφη Μπάσδρα απαντάει στις ερωτήσεις του «Έθνος- Εργασία» για τα νέα προγράμματα υποτροφιών και τις δυνατότητες βελτίωσης των εκπαιδευτικών προσόντων των υποψηφίων. Πριν από λίγες ημέρες η Πρόεδρος του ΙΚΥ υπέγραψε σύμβαση χρηματοδότησης με τη Siemens A.E., με σκοπό τη διάθεση του ποσού των 18 εκατ. ευρώ σε 100 υποτροφίες για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής,

200 μεταδιδακτορικής έρευνας και 200 για παρακολούθηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων ειδίκευσης. Όπως τονίζει και η ίδια στην « Έθνος -Εργασία»: Στο πλαίσιο του προγράμματος «Siemens – ΙΚΥ Fellowships of Excellence» , το ΙΚΥ, βασισμένο στην πολυετή εμπειρία και τη γνώση του, σχεδίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποτροφιών για μάστερ, διδακτορικά και μεταδιδακτορική έρευνα που απευθύνεται στους άριστους Έλληνες φοιτητές. Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας και με τους καλύτερους αποφοίτους μας να μεταναστεύουν στο εξωτερικό – η ποιότητα, άλλωστε , των Ελλήνων άριστων φοιτητών είναι παγκόσμια γνωστή- , το πρόγραμμα αυτό «βάζει φρένο» . Μέσα από μία άκρως αξιοκρατική διαδικασία βασισμένη σε όρους αριστείας δίνεται η ευκαιρία σε νέους και νέες να μείνουν στη χώρα μας και να δουλέψουν σε άριστα ερευνητικά εργαστήρια στην πατρίδα μας. Χτίζουμε μαζί το νέο ΙΚΥ της αριστείας, της καινοτομίας και των ίσων ευκαιριών .

Γιατί να κυνηγήσει ένας απόφοιτος κάποιο από τα προγράμματα υποτροφιών του ΙΚΥ;

Το ΙΚΥ σήμερα, κόντρα στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την πατρίδα μας, αποτελεί φάρο ελπίδας. Με υπερεξηντάχρονη παρουσία ως εθνικός φορέας υποτροφιών της χώρας και έχοντας ενισχύσει χιλιάδες υποτρόφους αλλάζοντας πολλές φορές τη ρότα της επαγγελματικής ζωής τους και όχι μόνο, αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι αντέχει και κυρίως ότι πρωτοπορεί. Με οικονομικούς δείκτες και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα προγράμματα υποτροφιών που μπαίνουν σε φάση υλοποίησης, το ΙΚΥ αποτελεί σήμερα μία από τις πιο ταχύτερα αναπτυσσόμενες υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου.

Πως μπορεί κάποιος να ξεκινήσει τη διαδικασία αναζήτησης υποτροφίας;

Στην ιστοσελίδα του IKY (www.iky.gr) βρίσκονται όλες σι απαραίτητες πληροφορίες για τις υποτροφίες που προσφέρει το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Επίσης, σι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται μέσω της επίσημης σελίδας του ΙΚΥ στο Facebook.

Ποιοί είναι σε γενικές γραμμές οι βασικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην απονομή των υποτροφιών;

Κάθε πρόγραμμα υποτροφιών έχει διαφορετικά κριτήρια επιλογής και επιλεξιμότητας. Στο πρόγραμμα υποτροφιών Αριστείας του προγράμματος της Siemens, για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, οι υποψήφιοι για μεταπτυχιακές σπουδές α’ (μάστερ) και β’ (εκπόνηση διδακτορικής διατριβής) κύκλου, θα πρέπει να έχουν βαθμό άνω του 8, πιστοποιητικό αρίστης γνώσης της αγγλικής γλώσσας, επιστημονικές δημοσιεύσεις και άλλα ακαδημαϊκά κριτήρια τα οποία μοριοδοτούνται.

Τι γίνεται σε περίπτωση αδυναμίας χρήσης υποτροφίας από έναν υπότροφο;

Σε περίπτωση αδυναμίας χρήσns υποτροφίας από έναν υπότροφο, τότε θα πρέπει ο υπότροφος να επιστρέψει τα χρήματα πίσω, καθώς θα έχει υπογράψει σύμβαση με το IKY n οποία είναι δεσμευτική.

Έχει αυξηθεί η ανάγκη των αποφοίτων για εξειδικευμένη γνώση και περαιτέρω εκπαίδευση (μεταπτυχιακά προγράμματα) τα τελευταία χρόνια;

Η ανάγκη για εξειδικευμένη γνώση και περαιτέρω εκπαίδευση σε μεταπτυχιακές σπουδές α’ (μάστερ) και β’ (διδακτορικό) κύκλου έχει αυξηθεί κατακόρυφα και οι ευκαιρίες που προσφέρει το ΙΚΥ τόσο μέσω των υποτροφιών όσο και μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων είναι καίριας σημασίας. Η χώρα έχει ανάγκη από ικανά στελέχη τα οποία θα δώσουν προστιθέμενη αξία στις ελληνικές επιχειρήσεις, στους ελληνικούς οργανισμούς και στον ακαδημαϊκό χώρο, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Υπάρχουν ακόμη αρκετά κληροδοτήματα που επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές φοιτητών;

Στο πλαίσιο των κληροδοτημάτων, τα οποία διαχειρίζεται το ΙΚΥ, προκηρύσσονται και χορηγούνται υποτροφίες για σπουδές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Η επιλογή των υποτρόφων προβλέπεται είτε με γραπτό διαγωνισμό, είτε με επιλογή βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, τα οποία καθορίζονται από τη συστατική πράξη του κληροδοτήματος και τη σχετική με τα κληροδοτήματα νομοθεσία. Αυτήν την περίοδο υπάρχουν δύο ενεργά κληροδοτήματα για μετεκπαίδευση αριστούχων και άπορων Ελλήνων ιατρών στο εξωτερικό (Κληροδότημα Λεωνίδα Νικολαΐδη) και για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής ή για κλινική ή πειραματική έρευνα στο εξωτερικό σε αντικείμενα που εντάσσονται στην ψυχιατρική (κληροδότημα εις μνήμης Μαρίας Τσαούση). Αναμένεται να προκηρυχθούν και άλλα κληροδοτήματα το προσεχές διάστημα.

(Δημοσιεύεται στο “Έθνος”)

Keywords
Τυχαία Θέματα