Η ακτινογραφία της κυβέρνησης Σαμαρά

Και τώρα, που καταλάγιασε η σκόνη από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Ν.Δ., ας επιχειρήσουμε μια ακτινογραφία της, τόσο ως προς τα πρόσωπα που την απαρτίζουν και τις θέσεις που κατέλαβαν, όσο, κυρίως, τη σύνδεση και τη σημειολογία προσώπων και υπουργικών θώκων.

Όχι μόνο διότι τίποτε δεν είναι τυχαίο (στην ζωή, την πολιτική και κυρίως στη νομή της εξουσίας), αλλά και διότι κάποιοι, καλό είναι να ξέρουν ότι ξέρουμε…

Ας αρχίσουμε από τα εύκολα, παρότι είναι το πλέον δύσκολο εξηγήσιμο. Το υπουργείο Οικονομίας και η ανάληψη της συγκεκριμένης θέσης από το διοικητή της Εθνικής Βασίλη

Ράπανο. Σημειολογικά και ουσιαστικά η τοποθέτησή του στο πλέον κρίσιμο υπουργείο σημαίνει πολλά.

Καταρχήν, αντιστρέφει το δίδυμο που είχαμε στην προηγούμενη κυβέρνηση, όπου ένας τραπεζίτης (Παπαδήμος) ήταν Πρωθυπουργός και ένας πολιτικός (Βενιζέλος) υπουργός Οικονομικών. Τώρα Πρωθυπουργός είναι ένας εκλεγμένος από τον λαό πολιτικός αλλά στη θέση του υπουργού Οικονομικών, αντί του στυγνού τεχνοκράτη (όπως είναι το προφίλ των τραπεζιτών), έχουμε έναν άνθρωπο- των τραπεζών μεν- αλλά που όμως έχει αντιστασιακές περγαμηνές, κοινωνικό προφίλ, λιτή ζωή και αποδοχή από όλους.

Όμως, παράλληλα πρόκειται  για έναν άνθρωπο του στενού περιβάλλοντος των Παπανδρέου, υπήρξε διοικητής της Κτηματικής που συγχωνεύτηκε με την Εθνική τράπεζα, και κυρίως πρόεδρος του ΟΤΕ σε μια περίοδο που οι μίζες της Ζήμενς πέρναγαν με ταχύτητα δίπλα του και δεν έβλεπε τίποτα. Βεβαίως και δεν αφήνουμε οποιοδήποτε υπονοούμενο (άλλωστε ο λιτός τρόπος ζωής του δεν το επιτρέπει), ωστόσο είναι γεγονός ότι την εποχή εκείνη έγιναν τα μεγαλύτερα πάρτυ…

Βεβαίως, ακόμα δεν υπάρχει απάντηση στο γιατί έγινε υπουργός Οικονομικών…Η εύκολη απάντηση για όσους βιάζονται να κάνουν αντιπολίτευση είναι ότι τοποθετήθηκε εκεί από το τραπεζικό κατεστημένο για να εξασφαλίσει ότι θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών (το μόνο όπως φαίνεται που ενδιαφέρει τους ξένους δανειστές μας αλλά και τους εγχώριους κυβερνώντες).

Η δεύτερη απάντηση έχει να κάνει όμως με την πρόθεση – προεκλογική εξαγγελία του Αντώνη Σαμαρά (και παράλληλα άμεσο αίτημα και ανάγκη της κοινωνίας) να κουρευτούν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες. Ποιος άλλος εκτός από τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερα ότι δεν θα προχωρήσει μια τέτοια ρύθμιση που θα κόστιζε στους τραπεζίτες περί τα 60 δις ευρώ;

Τα υπουργεία με τα πολλά λεφτά

Η.. ακτινογραφία μας όμως έδειξε και άλλα…Και τα βρήκε εκεί που βρίσκονται τα λεφτά. Στα μόνα υπουργεία δηλαδή που φέρνουν καλά νέα, αφού όλα τα άλλα επιφυλάσσουν για τους πολίτες αίμα, δάκρυα και πόνο…

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, Μεταφορών και Δικτύων που θα διαχειρισθεί 21 δισεκατομμύρια ευρώ (21.000.000.000) βρίσκουμε  ως υπουργό τον Κωστή Χατζηδάκη και ως υφυπουργούς τον Θανάση Σκορδά. τον Σταύρο Καλογιάννη και το Νότη Μηταράκη. Μιλάμε για το υπουργείο που θα έχει το ΕΣΠΑ, τα μεγάλα έργα, τον ΟΣΕ, τις Επικοινωνίες και άλλ

Keywords
Τυχαία Θέματα