Η Αίγυπτος βράζει και πάλι

Για μια ακόμη φορά, οι Αιγύπτιοι εξεγείρονται. Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους και πλημμύρισαν την πλατεία Tahrir του Καΐρου.

Αυτή τη φορά, η αγανάκτηση στρέφεται εναντίον του στρατού και της αρπαγής της εξουσίας απ’ αυτόν, μετά από τις πρόσφατες (πρώτες) ελεύθερες εκλογές στη χώρα.

Μέλη της οργάνωσης «Μουσουλμανική Αδελφότητα» και οπαδοί της φώναξαν συνθήματα όπως «κάτω ο στρατός», ενώ πρόκειται να ενωθούν μαζί τους και άλλες ομάδες πολιτών από

διάφορες πολιτικές, θρησκευτικές και ιδεολογικές προελεύσεις.

Ο υποψήφιος της Αδελφότητας Mohamed Morsi και  ο αντίπαλός του Ahmed Shafiq ακόμη αλληλοκατηγορούνται για εκλογική απάτη, την στιγμή που τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο σαββατοκύριακο.

Όπως είπε σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο Shafiq, «οι διαδηλώσεις, η τρομοκρατία και η χειραγώγηση των ΜΜΕ αποτελούν απόπειρες για  να εκβιαστεί η εφορευτική επιτροπή των εκλογών και  να ανακοινώσει συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

Οι οπαδοί του Morsi, ισλαμιστές, αλλά και κοσμικοί φιλελεύθεροι, φοβούνται  πως ο στρατός θα εκμεταλλευτεί την καθυστέρηση αυτή, προς όφελος του Shafiq και έτσι θα αποφευχθεί η δημοκρατία.

Το στρατιωτικό συμβούλιο κατηγορεί την Αδελφότητα για πρόκληση χάους και για δημιουργία εντάσεων, καθώς ανακοίνωσε πρόωρα το εκλογικό αποτέλεσμα, πριν ακόμη εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση.

www.aljazeera.com

S.A.

Keywords
Τυχαία Θέματα