Η Αγκυρα «στήνει» το κατηγορητήριο των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Οι γονείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη επισκέφθηκαν χθες για δεύτερη φορά τα παιδιά τους, την ώρα που οι τουρκικές αρχές φαίνεται ότι εστιάζουν τις έρευνές τους στην παρουσία των συλληφθέντων σε παράνομη στρατιωτική περιοχή.

Κοντά στο Καράαγατς στο παρελθόν έχουν σημειωθεί πολλά περιστατικά απόπειρας παράνομης διέλευσης μεταναστών και γι’ αυτό έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο εμπλοκής των δύο Ελλήνων σε

διευκόλυνση παράνομης μετανάστευσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι φωτογράφιζαν πατημασιές που πίστευαν ότι είχαν προκληθεί από λαθρομετανάστες και διακινητές.

Οι γονείς του ανθυπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη και του ΕΠΟΠ λοχία Δημήτρη Κούκλατζη εισήλθαν στην Τουρκία το πρωί της Δευτέρας για να δουν τα παιδιά τους τα οποία αναμένουν τη δίκη.

Δώδεκα ημέρες μετά από τη σύλληψη των Ελλήνων δεν έχει οριστεί ακόμα δικάσιμος, ούτε έχει ετοιμαστεί το κατηγορητήριο, καθώς οι έρευνες των τουρκικών αρχών συνεχίζονται. Τα κινητά τηλέφωνα των δύο στρατιωτικών έχουν σταλεί στην Αγκυρα και εξετάζονται.

Οι συνθήκες ασφαλείας στη συγκεκριμένη φυλακή είναι εξαιρετικά αυστηρές, όπως διαπιστώθηκε κατά την προηγούμενη επίσκεψη, καθώς η μοναδική επαφή είναι μέσω τηλεφώνου πίσω από τζάμι και όσα λέγονται καταγράφονται.

Οι γονείς των δύο στρατιωτικών το βράδυ συναντήθηκαν και με τους δικηγόρους για να μάθουν λεπτομέρειες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί τις επόμενες ημέρες.

Σήμερα αναμένεται να έχουν συνάντηση με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού και με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Φώτη Κουβέλη. «Ολος ο κόσμος είναι δίπλα μας, το θέμα είναι τι γίνεται, ποιος μπορεί να πιάσει το αυτί του Ερντογάν και να τον ταρακουνήσει λίγο που έχει τρελάνει τον κόσμο. Αυτό με ενδιαφέρει εμένα. Θέλω να γυρίσει το παιδί μου τώρα, σήμερα, αύριο. Οπωσδήποτε θέλω να γυρίσει σπίτι του». ανέφερε η μητέρα του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη. «Η κράτησή τους αρχίζει να γίνεται μακροχρόνια και η αγωνία μας παρατείνεται», ανέφερε μεταξύ άλλων ο θείος ενός εκ των δύο στρατιωτικών. Ο θείος του Δ. Κούκλατζη τόνισε επίσης ότι: «Από την περασμένη Δευτέρα δεν είχαμε καμία επικοινωνία με τα παιδιά. Περιμένουμε ένα φως, ένα βήμα προς μια θετική κατεύθυνση».

Οι γονείς του λοχία μίλησαν στο Spiegel για το πώς ενημερώθηκαν σχετικά με τη σύλληψη. Το πρωί της 2ας Μαρτίου ένας ταξίαρχος και δύο αξιωματικοί του Στρατού χτύπησαν το κουδούνι της οικογενειακής μονοκατοικίας στην Ορεστιάδα. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ενημέρωσαν τους δύο γονείς για το συμβάν. Οτι δηλαδή: «συνελήφθησαν από την τουρκική αστυνομία, όταν κατά λάθος πέρασαν σε μια περίπολο των συνόρων με την Τουρκία». Μάλιστα, διαβεβαίωσαν τους γονείς ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. «Σε λίγες μέρες ο γιος σας θα επιστρέψει», είπαν.

Αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα από τις δηλώσεις Ερντογάν

Το κλίμα στην Τουρκία για την Ελλάδα δεν είναι καλό. Αφενός τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα Αksam, μιλούν για «προκλητική στρατιωτική άσκηση της Ελλάδος» αναφερόμενα στον «Ηνίοχο» που διεξάγεται αυτές τις ημέρες αφετέρου οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τους Ελληνες κατά την εκστρατεία στον Σαγγάριο πυροδοτούν νέα ένταση. Η Αγκυρα, πάντως, δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο και με διαδοχικές δηλώσεις σχολιάζει τα πάντα προσπαθώντας να δημιουργηθεί ένα έντονο κλίμα κατά της Ελλάδας και συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτικών.

Χθες τηλεοπτικά δίκτυα μιλούσαν για αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Ελλάδος στην περιοχή του Εβρου.

H εφημερίδα Vatan τονίζει πως «η Ελλάδα θα αυξήσει την ένταση. Με μια νέα κίνηση η Ελλάδα ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει στρατιωτική άσκηση κοντά στα τουρκικά σύνορα. Πριν από 2 μήνες ελληνικό σκάφος που είχε πλησιάσει τα Ιμια για προβοκάτσια είχε απομακρυνθεί από την περιοχή μετά τη σύγκρουση του τουρκικού πλοίου πάνω του».

Οι δε δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ήταν στα περισσότερα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου. H φιλοκυβερνητική εφημερίδα STAR έχει ως τίτλο «μην ξεχνάς πως σας ρίξαμε στη θάλασσα» και αναφέρει πώς ο Ερντογάν απάντησε στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Η Hurriyet έχει ως τίτλο «γλίτωσαν από το να γίνουν παστωμένοι» και αναφέρει πως ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε με σκληρό ύφος στις δηλώσεις του Ελληνα Προέδρου.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα