Η Άγκυρα περικυκλώνει την Ελλάδα και η Αθήνα συσκέπτεται για διακομματική ομοψυχία

Ούτε λεπτό δεν έχασε η Άγκυρα. Εκμεταλλευόμενη και το παραμικρό κενό που αφήνει η Αθήνα στη εγγύς γειτονιά της, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, σπεύδει αμέσως να το καλύψει προς ίδιον όφελος. Ήδη, προχθές ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρέθηκε στην Αλβανία, προετοιμάζοντας έτσι την επίσκεψη Ερντογάν στη γειτονική χώρα.

Ασθμαίνοντας, η πολιτική ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας, και συνολικά οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες που χειρίζονται τα εθνικά θέματα, προσπαθούν

να παρακολουθήσουν την έντονη κινητικότητα που αναπτύσσει η Άγκυρα. Με στόχο, εκτός των άλλων, την περικύκλωση της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και την "εξουδετέρωση" των συμμαχιών τους στην περιοχή και ευρύτερα.

Η Τουρκία κινείται διπλωματικά, στρατιωτικά και πολιτικά σε ένα ευρύ επίπεδο.

-Στην Κύπρο, το Καστελόριζο και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ότι εάν απεγκλωβιστεί από την "παγίδα" στη Συρία, να στραφεί με μεγαλύτερη ένταση προς την Ελλάδα και την Α.Μεσόγειο.

-Στη Βόρειο Αφρική, εστιάζοντας στο Λιβυκό. Εκεί όπου η ελληνική πλευρά έχει επιδείξει πρωτοφανή ολιγωρία, με εμφανή συνέπεια να έχει υποχωρήσει θεαματικά σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο η θέση της Αθήνας. Στην Τυνησία πήγε ο Ερντογάν; Στην Τυνησία προσπαθούσε να πάει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Στην Αλγερία βρέθηκε ο Τσαβούσογλου, εκεί ακολουθεί επίσκεψη Δένδια.

-Στην Ευρώπη, παίζοντας άλλοτε εκβιαστικά και άλλοτε εκμεταλλευόμενη τα τεράστια κενά που αφήνει η ΕΕ, βρίσκει ευήκοα ώτα, όπως χαρακτηριστικά απέδειξε ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη "διαδικασία του Βερολίνου", με προφανή υπαιτιότητα, όχι μόνον της Αθήνας, αλλά και των "εταίρων" μας στο Βερολίνο.

-Στα Βαλκάνια, όπου, ως όλα δείχνουν, τώρα η Άγκυρα το πιθανότερο θα εντείνει τις κινήσεις της. Στην Αλβανία, τα Σκόπια, το Κόσοβο και τη Βοσνία, όπου είναι γνωστές οι βλέψεις της για τη δημιουργία ενός "τουρκικού τόξου". Στόχο που υπηρετεί η διατυμπανιζόμενη εικόνα της Άγκυρας ως του "πατερούλη" των απανταχού μουσουλμάνων. Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αλβανία είναι μια επιπλέον ένδειξη αυτής της κινητικότητας στα βορειοδυτικά "πλευρά" της Ελλάδας.

Η Αθήνα... συ-σκέπτεται

Ενώ, λοιπόν, επανέρχεται η γνώριμη εικόνα του σχεδίου περικύκλωσης της Ελλάδας, η Αθήνα δεν δείχνει να έχει πειστικό σχέδιο αποτροπής των τουρκικών στόχων.

Διότι καλές είναι οι συγκλήσεις διακομματικών Εθνικών Συμβουλίων Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), κατόπιν προσκλήσεως της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να προβληθεί στην κοινή γνώμη η εικόνα της "εθνικής ομοψυχίας", αλλά τα κενά στην διαχείριση των εθνικών θεμάτων και της εξωτερικής πολιτικής... βγάζουν μάτι.

Τρεις ημέρες μετά τη σύγκληση του ΕΣΕΠ, ο Ν.Δένδιας, θα βρεθεί στην 56η Διάσκεψη Ασφαλείας, στο Μόναχο. Εκεί, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, θα συμμετάσχει στην στρογγυλή τράπεζα για την Ασφάλεια στα Βαλκάνια, ενώ θα συναντηθεί με ομολόγους του και αξιωματούχους από Σκόπια, Κουβέιτ, Μογγολία, Λιθουανία, Αραβικά Εμιράτα, με τη συμπρόεδρο του Κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας και τον αντιπρόεδρο της Kοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU/CSU.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Βερολίνου, παράλληλα θα διεξαχθεί και συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών που μετέχουν στη "διαδικασία του Βερολίνου" για την επίλυση της λιβυκής διένεξης. Στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ωστόσο, ουδεμία αναφορά σε ενδεχόμενη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού γίνεται.

Σύγκρουση για το τουρκολιβυκό σύμφωνο

Πάντως, όπως φάνηκε, στη διακομματική συνάντηση του ΕΣΕΠ, δεν υπήρξε σύμπνοια στο Λιβυκό ζήτημα.

Μάλιστα, όταν ζητήθηκε από τον Ν.Δένδια να σχολιάσει τη δημόσια τοποθέτηση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ότι "θεωρεί λάθος και αποτυχία τη μη συμμετοχή μας στο Βερολίνο", ο ίδιος απάντησε:

"Όσον αφορά τη διαδικασία στο Βερολίνο θα ήθελα να επαναλάβω: δεν ξεκίνησε επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης. Ξεκίνησε επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης και είχε αξιολογηθεί με τρόπο που τότε δεν οδήγησε την ελληνική διπλωματία να συμμετάσχει σε αυτή την πρωτοβουλία. Αντίθετα η ελληνική διπλωματία επέλεξε να συμμετάσχει στην ιταλική πρωτοβουλία του Παλέρμο, η οποία δεν είχε μετά συνέχεια. Άρα νομίζω ότι είναι μάλλον άδικο να αποδίδεται ευθύνη στην παρούσα κυβέρνηση για τη μη συμμετοχή στο Βερολίνο".

Είναι η δεύτερη φορά που ο Ν.Δένδιας αποποιείται κάθε ευθύνης, και τις επιρρίπτει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η δήλωσή του, ωστόσο, προκάλεσε την αντίδραση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κόρινθο, είπε, όπως φαίνεται από τις σχετικές αναρτήσεις στον λογαριασμό του, στο twitter:

"Η δεν διαβάζουν τους φακέλους των θεμάτων (σ.σ. του υπουργείου Εξωτερικών) και δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή λένε συνειδητά ψέματα. Στη μόνη πρωτοβουλία για Λιβύη επί των ημερών μας, στο Παλέρμο, συμμετείχαμε κανονικά. Κοροϊδεύουν τον κόσμο με fake news καθημερινά.

"Η διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019, δηλαδή επί ΝΔ. Μέχρι τον Δεκέμβριο είχαν γίνει 6 συναντήσεις χωρίς καν η Ελλάδα να ζητήσει την συμμετοχή της. Μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο ξύπνησαν. Λένε ψέματα ότι είναι παλαιότερη πρωτοβουλία.

"Εμείς βάλαμε 28 φορές βέτο χωρίς να το διαφημίσουμε και πήραμε αυτό που θέλαμε. Ο Μητσοτάκης απείλησε με βέτο για την Λιβύη δημόσια χωρίς να καταλαβαίνει τι λέει ακριβώς. Θα αποφασίσουν δηλαδή να τερματιστεί ο πόλεμος, κι εμείς θα βάλουμε βέτο;"

Είναι η δεύτερη φορά που και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στον σημερινό, λέγει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζονται. Κάτι που, εάν ισχύει, αυξάνει τις υποψίες ότι επιχειρείται να συγκαλυφθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη "διαδικασία του Βερολίνου". Εάν, ωστόσο, δεν ισχύουν οι αναφορές Κοτζιά, τότε ο υπουργός Εξωτερικών επιβάλλεται να το ξεκαθαρίσει, προσκομίζοντας στοιχεία.

Από το Βερολίνο στη... Μόσχα

Βεβαίως, το Λιβυκό είναι μια πολύ "πονεμένη" υπόθεση για την Ελλάδα, για την οποία μεγάλη ευθύνη φέρουν και αρμόδιοι του υπουργείου Ενέργειας την περίοδο της διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Και μπορεί να έχουν μείνει στο απυρόβλητο ή να διαφημίζεται το δήθεν έργο τους ακόμα και σήμερα, ωστόσο οι χειρισμοί τους ήταν ολέθριοι στο ζήτημα των ελληνο-λιβυκών σχέσεων, με αποτέλεσμα να ανοίξουν το δρόμο στην Άγκυρα για να κάνει περίπατο στη Λιβύη. Καλό θα ήταν να ανοίξουν κάποια στιγμή τα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών για να φανεί η απίστευτη απερισκεψία και το κοντόφθαλμο των χειρισμών ορισμένων "πολιτικών".

Ανεξαρτήτως αυτού, πάντως, ο Ν.Δένδιας, αναφερόμενος στο Λιβυκό ζήτημα, αφού είπε ότι "η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους Γερμανούς και πιθανότατα έχει γίνει δεκτό, ότι θα πρέπει να συμμετέχει στη συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας", ανέφερε ότι η "διαδικασία στο Βερολίνο δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να καταγράψει επιτυχίες στο επίπεδο της κατάπαυσης του πυρός" και ότι το θέμα "περνάει στα Ηνωμένα Έθνη, εκεί όπου βρίσκεται η Ελλάδα".

Μπορεί, αναμφισβήτητα, η "διαδικασία του Βερολίνου" να μην είναι πανάκεια. Και, προφανώς, έως τώρα, ούτε καν στην κατάπαυση του πυρός δεν οδήγησε, όπως αποδεικνύουν και οι επιθέσεις Χάφταρ τις τελευταίες ημέρες κατά της Τρίπολης. Ωστόσο, ήταν ο αποκλεισμός της Ελλάδας, ως αποτέλεσμα της έντονα φημολογούμενης παρασκηνιακής "συναλλαγής" Μέρκελ - Ερντογάν, σε συνδυασμό με τα καθυστερημένα αντανακλαστικά της Αθήνας, που ενόχλησαν και έδειξαν ότι κάτι δεν πάει καλά στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Παρ' ότι, όπως είπε ο Ν.Δένδιας, υποβαθμίζοντας τη "διαδικασία του Βερολίνου", το θέμα περνάει στον ΟΗΕ, η ελληνική πλευρά ήλθε σε επαφή για το Λιβυκό με τη Μόσχα. Προκαλεί, μάλιστα, εντύπωση ότι για τη συνάντηση της νέας πρέσβεώς μας στη Μόσχα, Κατερίνας Νασίκα, με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, και ειδικό απεσταλμένο του Πούτιν για την Μέση Ανατολή και την Αφρική, Μίκαελ Μπογκντάνοφ, εξέδωσε ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με τη Μόσχα, κατά τη συνάντηση που έγινε κατόπιν αιτήματος της Ελληνίδας πρέσβεως, "οι δυο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο στην επίλυση των κρίσεων στη Λιβύη και τη Συρία".

Παρ' ότι δεν διευκρινίζεται εάν η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά από αίτημα της ελληνικής ή της ρωσικής πλευράς, προκαλεί ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν να δημοσιοποιήσουν τη συνάντηση για θέματα, των οποίων οι διπλωματικές επαφές συνήθως κρατούνται μυστικές. Ως γνωστόν, ο ρόλος της Μόσχας στο Λιβυκό, αλλά και στις προεργασίες της "διαδικασίας του Βερολίνου" είναι σημαντικός, ενώ τελευταία έχει έλθει σε σοβαρή διάσταση με την Άγκυρα, εξαιτίας της αντιπαράθεσης στη Συρία (επαρχία Ιντλίμπ).

Βαλκανική περικύκλωση

Μέσα σε αυτό το σκηνικό όπου η Άγκυρα έχει ανοίξει όλα τα "μέτωπα" με την Ελλάδα, αναπτύσσοντας μάλιστα και πολύ μεγάλο μέρος του στρατιωτικού δυναμικού της, τώρα, ξαναεπιχειρεί να ανοίξει και το βαλκανικό "μέτωπο" της χώρας μας.

Όπως είναι γνωστό, εδώ και χρόνια, η Άγκυρα επιχειρεί, και σε σημαντικό βαθμό έχει πετύχει, να διεισδύσει οικονομικά, επιχειρηματικά, πολιτιστικά μέσω "Ιδρυμάτων" της, και θρησκευτικά σε όλα τα κράτη και τις περιοχές των Βαλκανίων όπου υπάρχει μουσουλμανικός πληθυσμός.

Στα Σκόπια, τα τελευταία χρόνια ατόνησε η παρουσία της, αφού, εκτός των άλλων, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, τον έλεγχο του εναέριου χώρου της βόρειας γείτονος έχει αναλάβει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, και την εκπαίδευση αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεών της επίσης οι ελληνικές ΕΔ. Μέχρι τότε, ήταν η Άγκυρα που ουσιαστικά εκπαίδευε τις ΕΔ των Σκοπίων.

Η πολιτική αναταραχή στα Σκόπια ενόψει των εκλογών και πολύ περισσότερο οι όποιες θεαματικές ανατροπές ενδεχομένως υπάρξουν, πολύ πιθανώς θα ευνοήσουν την δριμύτερη επανάκαμψη της Τουρκίας στα Σκόπια. Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο, η Αθήνα επιβάλλεται να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, και να εμπεδώσει με έμπρακτα βήματα τον πρωταγωνιστικό ρόλο της τόσο στα Σκόπια, όσο και γενικότερα στα Βαλκάνια.

Ενδεικτικό των στενών σχέσεων εξάρτησης που είχε αναπτύξει η Τουρκία στα Σκόπια, είναι ότι ο πρώην πρόεδρος της βόρειας χώρας, Γκιόργκε Ιβανόφ, επανειλημμένως βρέθηκε στην Τουρκία τα προηγούμενα χρόνια, αναζητώντας την πολιτική προστασία της Άγκυρας, όταν έβλεπε ότι επέκειτο η ανατροπή του από τον Ζόραν Ζάεφ. Προερχόταν από τον χώρο του εθνικιστική πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρουέφσκι, το κόμμα VMRO-DPMNE και, όσο ήταν πρόεδρος, ακολουθούσε τη σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση της Αλβανίας, η Άγκυρα σαμπόταρε κάθε προσπάθεια επαναπροσέγγισης της Αθήνας με τα Τίρανα. Ο σημερινός Αλβανός πρωθυπουργός, Έντυ Ράμα, φημίζεται για τις σχέσεις του με την Άγκυρα, ενώ σημαντικό κομμάτι του πολιτικού προσωπικού της χώρα και των κρατικών αξιωματούχων κινούνται σε τροχιά πλήρους εξάρτησης από την Τουρκία. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν και σημαντικοί πυρήνες που αντιστέκονται σθεναρά στα τουρκικά σχέδια.

Να σημειωθεί ότι ο Ε.Ράμα απομάκρυνε από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών τον Ντμίτρι Μπουσάτι, ενώ πάγωσε όλη την προεργασία που είχαν κάνει από κοινού με τον τότε Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Ν.Κοτζιά, για την επαναπροσέγγιση των δυο χωρών, με απώτερο στόχο να κλείσει και το θέμα της ΑΟΖ των δυο χωρών. Η υπόθεση Κατσίφα ήλθε να βάλει κυριολεκτικά στην κατάψυξη ό,τι είχε γίνει έως τότε. Τώρα, η Αθήνα καλείται να ξαναστήσει με ιδιαίτερη ένταση τις γέφυρες με τα Τίρανα. Εξάλλου, σε εκκρεμότητα βρίσκεται η ευρωπαϊκή πορεία της, η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την Ελλάδα.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και οι διαρκείς παρεμβάσεις της Τουρκίας προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, όπου εμφανίζεται ως ο προστάτης των μουσουλμανικών μειονοτήτων στις δυο χώρες. Διόλου τυχαία, επίσης, πρέπει να θεωρείται η παρουσία κάποιων τοπικών παραγόντων του μουσουλμανικού στοιχείου της Θράκης σε πρόσφατη "μάζωξη" που οργανώθηκε στην Τουρκία. Τέτοιες συναθροίσεις, βέβαια, διοργανώνει συχνά η Άγκυρα.

Ο συγκεκριμένος Δήμαρχος μειονοτικού χωριού, όπως και πολλοί άλλοι τοπικοί παράγοντες στο παρελθόν, έκανε λόγο για "τουρκική μειονότητα" στη Θράκη. Κάτι που επίσης επαναλαμβάνει κουραστικά η Άγκυρα, κατηγορώντας, μάλιστα, την Αθήνα ότι καταπατά τη Συνθήκη της Λωζάννης και τα δικαιώματα της μειονότητας στη Θράκη. Είναι ένα από τα πολλά ζητήματα που προσπαθεί να προσθέσει στην ελληνοτουρκική ατζέντα, στην περίπτωση που ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας με την προοπτική της ενδεχόμενης προσφυγής στη Χάγη.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ελλαδα, αθηνα, αγκυρα, κυπρος, τυνησια, σκοπια, τραπεζες, συμμετοχή, συριζα, twitter, λιβυη, fake, news, μνημονιο, μερκελ, οηε, vmro-dpmne, σθεναρά, αοζ, εκκρεμότητα, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, ομαδα διας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, τραπεζα κυπρου, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, χωρες, το θεμα, αλβανια, αφρικη, βερολινο, βουλγαρια, γνωμη, ηγεσια, ηνωμενα εθνη, θεμα, θρακη, θρησκευτικα, κυπρου, οηε, ψεματα, news, αλγερια, αραβικα, ατζεντα, βαλκανια, βετο, βοσνια, βρισκεται, γεγονος, γειτονια, γινει, γινεται, δηλωση, δειχνει, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εκκρεμότητα, ερντογαν, ευθυνη, ευρωπη, υποθεση, ισχυει, ιβανοφ, εικονα, καστελοριζο, κυβερνηση, κομμα, κοσοβο, λαθος, λιθουανια, λογο, ματι, μητσοτακης, μογγολια, μοναχο, μοσχα, ουσιαστικα, οφελος, περιφερειακο, πολεμικη αεροπορια, πουτιν, προστατης, ρολο, συνεχεια, σθεναρά, συμμετοχή, συρια, σχεδια, σχεδιο, τιρανα, τουρκια, υπουργειο εξωτερικων, φορα, χαγη, ωτα, αλβανος, ασφαλεια, βηματα, δικαιωματα, εθνικα θεματα, fake, χωρα, υπουργειο, κομματι, μεινει, μπροστα, τραπεζα, θεματα, vmro, vmro-dpmne, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα