Η Samsung ανησυχεί μετά την "καταστροφή" του Note 7

Οι φιλοδοξίες της Samsung Electronics να ανταγωνιστεί την Apple στα smartphones υποχώρησαν σημαντικά, μετά από μια σειρά από περιστατικά εκρήξεων στο "καμάρι" της εταιρείας Galaxy Note 7, που ανάγκασαν τον κολοσσό από την Νότια Κορέα

να αποσύρει το μοντέλο, κλείνοντας έτσι ένα από τα πιο ντροπιαστικά κεφάλαια στην ιστορία των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η εταιρία δίνει "μπερδεμένα μηνύματα και ενδείξεις" στους καταναλωτές, πλήττοντας έτσι την αξιοπιστία της. Ήδη φάνηκαν τα πρώτα σημάδια μείωσης στις πωλήσεις, ενώ το γεγονός ότι τα προβλήματα ασφαλείας ίσως να οφείλονται στα εξαρτήματά της μπορεί να οδηγήσει σε "μετάδοση" του αντίκτυπου σε όλα τα προϊόντα της. Οι επενδυτές εξάλειψαν 19 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή αξία της Samsung Electronics την Τρίτη, εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι τα εντεινόμενα προβλήματα ασφαλείας με το επιρρεπές στη... φωτιά smartphone Galaxy Note 7 θα μπορούσαν να εξαπλωθούν πέραν της εμβληματικής συσκευής, στα άλλα καταναλωτικά προϊόντα του ομίλου.

Οι μετοχές της νοτιοκορεατικής εταιρίας υποχώρησαν κατά 8% -στη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τον Οκτώβριο του 2008- καθώς αναλυτές προειδοποίησαν ότι η ζημία από το φιάσκο με τις ανακλήσεις είναι πιθανό να πλήξει τη φήμη και τις πωλήσεις της Samsung τους ερχόμενους μήνες. Αυτό θα μπορούσε να είναι «θείο δώρο» για αντιπάλους όπως η Apple και η Google, καθώς αυτή τη στιγμή οι νέες συσκευές τους βγαίνουν στην αγορά ενόψει της κρίσιμης περιόδου πωλήσεων λόγω των γιορτών.

Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια έξυπνων τηλεφώνων στον κόσμο σταμάτησε το σύνολο της παραγωγής και των πωλήσεων του Note 7, καθώς διεξάγει ενδελεχή έρευνα γύρω από το γιατί κάποια μοντέλα αντικατάστασης, τα οποία βγήκαν μετά την αρχική ανάκληση, επίσης παίρνουν φωτιά. Η νοτιοκορεατική εταιρία ενθάρρυνε τους καταναλωτές να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις συσκευές και ζήτησε από όλους τους εταίρους παγκοσμίως να σταματήσουν τις πωλήσεις και ανταλλαγές του μοντέλου, για όσο θα διαρκεί η έρευνα.

Ωστόσο, αναλυτές επεσήμαναν ότι η Samsung έχει έρθει αντιμέτωπη με μια κλιμακούμενη μάχη για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αφού η δεύτερη απόσυρση του προϊόντος μέσα σε δύο μήνες υπογράμμισε τις δυσκολίες της εταιρίας στην επισκευή του προβλήματος και ενέτεινε τις επικρίσεις ότι βιάστηκε να επιρρίψει την ευθύνη για τα προβλήματα ασφαλείας στον αρχικό προμηθευτή των μπαταριών.

Η θυγατρική της Samsung, SDI, κατηγορήθηκε ευρέως για τις ελαττωματικές μπαταρίες που προκάλεσαν την ανάκληση. Για τις συσκευές αντικατάστασης, η Samsung άλλαξε μπαταρίες χρησιμοποιώντας άλλες, από την κινεζική Amperex Technology (ATL), ένα τμήμα της ιαπωνικής TDK και βασικό προμηθευτή της Apple. "Το πρόβλημα μεγάλωσε καθώς η εταιρία προσπάθησε να τα μπαλώσει το συντομότερο δυνατό, χωρίς να γνωρίζει την ακριβή αιτία", σχολιάζει η Κιμ Γιουν-ου, αναλύτρια στη SK Securities. "Θα μπορούσε να είναι το χειρότερο είδος διαχείρισης κρίσης", σχολίασε. "Είναι πολύ δύσκολο να ξέρουμε τι πήγε στραβά. Οι λεπτομέρειες που προσέφερε η Samsung μετά την πρώτη ανάκληση ήταν ότι η μπαταρία είχε στριμωχτεί στη συσκευή, επομένως αναρωτιέμαι αν αυτό εξακολουθεί να είναι η ρίζα του προβλήματος -ότι το σχέδιο της συσκευής πιέζει υπερβολικά την μπαταρία, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εξαρτάται καθόλου από τον προμηθευτή τελικά", ανέφερε ο Γιαν Ντάουσον της Jackdaw Research.

Όποια κι αν είναι η αιτία, τα προβλήματα ποιότητας έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με "μετάδοση" σε άλλα τηλέφωνα και προϊόντα της Samsung, σε περίπτωση που το πρόβλημα ασφαλείας έχει να κάνει με άλλα εξαρτήματα εκτός της μπαταρίας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις μέχρι στιγμής πως άλλα μοντέλα παρουσιάζουν υπερθέρμανση και η έρευνα της Samsung αφορά μόνο στα Galaxy Note 7 που έχουν επηρεαστεί.

"Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Samsung. Η Samsung χρειάζεται να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές μπορούν να εμπιστευτούν τη μάρκα της, αλλιώς άλλα προϊόντα (και μελλοντικά προϊόντα) τίθενται σε κίνδυνο», εξηγεί ο Μπράιαν Μα, αναλυτής στην IDC. "Αυτή τη στιγμή, αυτό που λαμβάνουν οι καταναλωτές από τη Samsung είναι μπερδεμένα μηνύματα και ενδείξεις, τα οποία δεν χτίζουν εμπιστοσύνη".

Η Samsung πρέπει να σταματήσει εντελώς την παραγωγή του Note, για να αποφύγει περαιτέρω αμαύρωση της φήμης της, θεωρεί η Καρολίνα Μιλανέσι, αναλύτρια στην Creative Strategies. "Αν η Samsung στιγματιστεί ως μάρκα, αυτό είναι που θα τους κοστίσει", πρόσθεσε. "Το κόστος της ανάκλησης και ο τερματισμός της παραγωγής δεν είναι τίποτα μπροστά στη μόνιμη καταστροφή της μάρκας".

Ο χρόνος για το φιάσκο από την ανάκληση είναι πιθανό δώρο για την Google, η οποία κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα τις νέες της συσκευές Pixel. Αναλυτές τονίζουν ότι τα βάσανα που πλήττουν το Note 7 της Samsung μπορεί να ωφελήσουν και το iPhone 7 Plus της ανταγωνίστριας Apple. "Αν και ήμασταν σχετικά συντηρητικοί στο να σκεφτούμε σοβαρά τυχόν θετικές συνέπειες για την Apple από το πρόβλημα της Samsung, θεωρούμε ότι μετά τις πολλαπλές ανησυχίες για την ασφάλεια που περιβάλλουν τη συσκευή, η μακροπρόθεσμη ζημία για τη μάρκα θα πρέπει πλέον να αξιολογηθεί", σημειώνουν οι αναλυτές της Credit Suisse.

www.ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα