Γυναικεία υπόθεση η διαδοχή του Κάμερον

16:32 6/7/2016 - Πηγή: Antinews

Η Τερέζα Μέι προηγείται στην κούρσα διαδοχής του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, κερδίζοντας την υποστήριξη των μισών Συντηρητικών βουλευτών στον πρώτο γύρο, που οδήγησε τον Στίβεν Κραμπ να εγκαταλείψει τον αγώνα αφού έπεσε στην τέταρτη θέση. Η υπουργός Εσωτερικών κέρδισε την υποστήριξη των 165 βουλευτών, ενώ η Αντρέα Λίντσομ, υπουργός Ενέργειας, κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 66, νικώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ που ήρθε στην τρίτη θέση με 48 βουλευτές.

Μια ώρα μετά το αποτέλεσμα, ο Κραμπ είπε ότι στηρίζει πλήρως την Μέι, υποστηρίζοντας ότι η ικανότητά

της να εξασφαλίσει την υποστήριξη των 165 βουλευτών έδειξε ότι ήταν ο μόνος υποψήφιος που είχε κάποια ελπίδα να ενοποιήσει το κόμμα.

Το γεγονός ότι απέμειναν μόνο τρεις υποψήφιοι σημαίνει ότι 330 βουλευτές του κόμματος θα ψηφίσουν σε ακόμη έναν γύρο την Πέμπτη, μέχρι να παραμείνουν δύο. Οι Τόρις είπαν ότι το αποτέλεσμα θέτει το κόμμα σε "γυναικεία" τροχιά, με την Λίντσομ να προηγείται 18 ψήφους από τον Γκόουβ. Η Λίντσομ έχει προσελκύσει την υποστήριξη πολλών Brexiters που θέλουν να δουν κάποιον που αγωνίστηκε για να εγκαταλείψουν την ΕΕ αρμόδια για τη χώρα. Ο Γκόουβ έχει παλέψει για να αποκτήσει δυναμική, απ' όταν έβγαλε από τη μάχη τον Μπόρις Τζόνσον. Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου υποστήριξε την Λίντσομ τη Δευτέρα, ενισχύοντας την εκστρατεία της, κάνοντας έναν βουλευτή να σχολιάσει ότι "η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται κρύο".

Η Μέι είπε ότι ήταν ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα και πολύ ευγνώμων στους συναδέλφους της, προσθέτοντας: "Υπάρχει πολύ δουλειά μπροστά μας: να ενώσουμε το κόμμα μας και τη χώρα, να διαπραγματευτούμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία και να φύγουμε από την ΕΕ, κάνοντας τη Βρετανία να λειτουργεί για όλους. Είμαι η μοναδική υποψήφια που μπορεί να προσφέρει αυτά τα τρία πράγματα ως πρωθυπουργός, και απόψε είναι σαφές ότι είμαι επίσης η μόνη ικανή να αντλήσω στήριξη από το σύνολο του Συντηρητικού κόμματος".

Μια δημοσκόπηση για το Συντηρητικό Κόμμα έδειξε ότι παρά το ισχυρό προβάδισμα της Μέι στους βουλευτές, η μάχη θα μπορούσε να είναι πολύ πιο σκληρή με την Λίντσομ, όσον αφορά τα μέλη του κόμματος. Ένας αριθμός βουλευτών εξέφρασε την ανησυχία ότι οι υποστηρικτές της υπουργού Ενέργειας περιλαμβάνουν αυτούς που έχουν μεγαλύτερη εμμονή με την Ευρώπη στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Άλλοι υποστηρικτές ανησυχούν ότι οι βουλευτές θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να αποκλείσουν την Λίντσομ ψηφίζοντας στρατηγικά στον επόμενο γύρο. Αλλά οι υποστηρικτές της Λίντσομ δήλωσαν ότι ήταν σωστό κάποιος που είχε υποστηρίξει το Brexit να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα