Γιούνκερ: Η μάχη για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ το 2015, αλλά και τα "Greek statistics" μεταξύ των μεγαλύτερων "διδαγμάτων" στην πορεία της Ευρωζώνης

Η μάχη για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ το 2015, αλλά και τα "Greek statistics" είναι μεταξύ των μεγαλύτερων "διδαγμάτων" στην πορεία της Ευρωζώνης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε ομιλία του σήμερα στο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία.

"Τον Οκτώβριο του 2009, η ελληνική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για το χρέος και το έλλειμμα ήταν παραποιημένα για χρόνια", ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

"Η ελληνική κυβέρνηση αναθεώρησε την πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2009 από το 3,7% στο 12,7% του ΑΕΠ. Το τελικό νούμερο ήταν πάνω από 15%. Το νούμερο για το ελληνικό χρέος στο τέλος του 2009 αυξήθηκε από τα 272 δισ. ευρώ στα 301,1 δισ. ευρώ, που ήταν ο υψηλότερος λόγος χρέους προς το ΑΕΠ στην Ε.Ε. "Αυτό τροφοδότησε καχυποψία και αβεβαιότητα σε όλα τα επίπεδα. Και αποκάλυψε μια από τις μεγαλύτερες αντιφάσεις και παραλογισμούς στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης", σημείωσε.

Ανέφερε παράλληλα ότι η Eurostat είχε στείλει δέκα αντιπροσωπείες στην Αθήνα προκειμένου να βελτιώσει την αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων από το 2004 μέχρι το 2010.

"Ωστόσο, τα κράτη μέλη αντιστέκονταν για χρόνια στους πιο αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς, μέσω πρωθυπουργών, υπουργών Οικονομικών και κυβερνήσεων, υποστηρίζοντας ότι πιο σημαντική ήταν η εθνική κυριαρχία απ’ ό,τι τα αξιόπιστα και συγκρίσιμα στοιχεία"

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε και τις δικές του ευθύνες σημειώνοντας ότι είχε ψηφίσει τότε κατά της πρότασης της Επιτροπής για την ενίσχυση της ισχύος και της ανεξαρτησίας της Eurostat. "Αυτό ήταν τεράστιο λάθος. Αν είχαν γίνει σωστά τα πράγματα, δεν θα είχαμε γνωρίσει την ελληνική κρίση όπως την γνωρίσαμε".

Μάχη να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για "μάχη το 2015" να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ.

"Πολλοί ηγέτες έχουν πάρει τα εύσημα για την διάσωσης της Ελλάδας ένα βράδυ του Ιουλίου το 2015. Πιστεύω ότι υπάρχει κάποια ποιητική αδεία σε αυτά τα απομνημονεύματα. Η επιτυχία έχει πολλούς πατέρες, ενώ η αποτυχία είναι πάντα ορφανή", ανέφερε.

"Για εμάς που βρεθήκαμε στο κέντρο της καταιγίδας για μήνες, οι διαπραγματεύσεις ήταν μακροχρόνιες και τεταμένες. Αλλά γνωρίζαμε τη σημασία της μάχης. Μιας μάχης να ξεπεραστούν χρόνια προκαταλήψεων, ιδεολογιών και κακοδιαχείρισης. Μιας μάχης να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και υπευθυνότητας και να προστατευτεί το μέλλον της Ε.Ε. συνολικά. Μιας μάχης να διασφαλιστεί ότι οι αναγκαίες προσπάθειες θα ήταν λογικές – όχι σε ένα οικονομικό εγχειρίδιο αλλά στις ζωές των Ελλήνων. Μια μάχη για να βρεθούν ευρωπαϊκές λύσεις σε ευρωπαϊκά προβλήματα".

Ο Γιούνκερ υπενθύμισε ότι η Κομισιόν κινητοποίησε ένα ποσό έως 35 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από διάφορα ευρωπαϊκά ταμεία για επενδύσεις, κάτι που προκάλεσε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Η Κομισιόν δρομολόγησε επίσης ένα βραχυπρόθεσμο δάνεια αξίας 7 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση-γέφυρα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος η Ελλάδα να βγει από το ευρώ λόγω ενός ατυχήματος.

"Σήμερα, μπορώ με υπερηφάνεια να δηλώσω ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό μέρος, στην καρδιά της Ευρώπης και του ευρώ. Μαζί δείξαμε ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο", τόνισε.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα