Γίνεται o Mr. Bean να μην έχει χιούμορ; (What If #2)

Ξεκινάω το σημερινό δεύτερο «What If» με δύο challenges: α) μια αποκάλυψη-πρόκληση και β) ένα quiz.

Πρώτα η αποκάλυψη: Το πρώτο espressaki της ημέρας το φτιάχνει στις 10 π.μ. η τρισχαριτωμένη Χάρμα βλ. (Athens Voice).

Το δεύτερο ακολουθεί στις 10.30 π.μ. με μια ετερόκλητη παρέα στο λιμανάκι της Νέας Μάκρης. [Ξέρω πολύ καλά πως ποσώς σας ενδιαφέρει πού και πότε πίνω καφέ, αλλά το τι συζητώ μαζί τους, ίσως έχει λίγο μεγαλύτερο ενδιαφέρον]. Ιδιοτελώς λοιπόν έχω μετατρέψει τους φίλους μου σε ένα είδος public

focus group, δηλαδή κάνουμε μια καθημερινή, ανοιχτή και δημόσια ποιοτική έρευνα. Στον «Χοντρό» λοιπόν -έμμεση συμβολική αναφορά στην εσχάτως «ευσταλή» 3XXXL κατάστασή μου- (ρίχνω άδικα την ευθύνη στον Covid ενώ ανήκει στα εκπληκτικά μεζεδάκια του εν λόγω joint) τα λέμε στα όρθια. Διπλός ο espresso, διπλό και το όφελος: αν τσιμπήσει το HELLO, (η Βίβλος των κοσμικών), θα προβάλουμε τον εν Αττική ευλογημένο τόπο μας και μπορεί από σπόντα (τώρα που είμαστε «κομματάκι» υπέρβαροι και μακρυμάλληδες και δεν συγκαταλεγόμαστε πια στους celebrities), να γίνουμε πολυπόθητο εξώφυλλο με την εκρηκτική Ιωάννα Μαλέσκου.

Γιατί όχι;

Μόνο ο «Πράσινος Χεζόνια» θα στέλνει στην καλλίπυγο Κρητικοπούλα μηνύματα;

Να λοιπόν και ένα έμμεσο μήνυμα από τον «Κόκκινο Νικόλα». Σημ. 1.

β) Ακολουθεί ο γρίφος: τώρα μπαίνουμε -έστω και με καθυστέρηση- στο «ψητό» (λαϊκή ρήση για να δώσουμε αφορμή επίθεσης σε εμάς τους Καραμανλοσαμαρικούς από τους ενσωματωμένους της copy-paste «δημοσιογραφίας»).

Κάθε Δευτέρα -μαζί με μία ευχή για καλή εβδομάδα- βάζω στον Ψηλό, τον Τάσο και τον Φώτη ένα quizάκι. Αυτή τη φορά ο γρίφος ήταν ο εξής: «Τί είναι ένα από τα πιο όμορφα πράγματα στον κόσμο και ταυτόχρονα ένα από τα πιο σπάνια;»

«Το χρυσάφι!» πετάχτηκε πρώτος-πρώτος -ο εσχάτως υλιστής- Ψηλός (πρώην μπασκετμπολίστας, νυν Δ.Υ.).

«Οι ωραίες γυναίκες!», είπε ο Φώτης (σαράντα χρόνια παντρεμένος -και πλέον συνταξιούχος, εύλογα του έλειπε ένα δροσερό κορίτσι…).

«Το καλοψημένο κοκορέτσι», έκλεισε την τριλογία ο Τάσος (πιο γνωστός στους locals ως «Ο Μάγειρας» ή «Ο Σεφ»).

«Σωστά μεν, αλλά... είσαστε λάθος και οι τρεις σας»! Σημ. 2

Μικρή απογοήτευση και ταυτόχρονα έκφραση περιέργειας σχηματίζεται στα πρόσωπά τους.

«Έλα. Πες μας. Μην μας βασανίζεις πρωινιάτικα».

«Εμένα που μου βασάνιζε τα αυτιά ο SKAI όσο οδηγούσα να έρθω προς τα εδώ, να μην σας κρατήσω σε μια μικρή αγωνία;»

«Δώσε μας μια βοήθεια».

«Οκ. Ας το διατυπώσω αλλιώς: ποιόν βλέπετε πιο συχνά από όλους στην τηλεόραση και ταυτόχρονα αγαπάτε να μισείτε;» (love to hate)

«Τον Μητσοτάκη!», ομονόησαν και πάλι οι τρεις με μια φωνή, (κάτι σαν τους 3 Τενόρους στο πιο φάλτσο).

«Μπράβο σας. Σωστά!» (χαμόγελα ικανοποίησης στα πρόσωπά τους).

«Και τί είναι αυτό που θα έπρεπε να έχει ο Μητσοτάκης και δεν έχει;»

«Μπέσα», λέει ο Φώτης, ο πιο μάγκας, αφού γεννήθηκε στον Πειραιά.

«Ειλικρίνεια», αποφαίνεται αφ’ υψηλού ο Ψηλός.

«Πλάκα», προσθέτει με το πονηρό γελάκι του ο Μάγειρας.

«Σωστά όλα μεν, αλλά και πάλι κάνατε λάθος…».

«Παράτα μας, ρε Νίκο. Ας το πάρει το ποτάμι. Μας έμπλεξες τον Μητσοτάκη πρωινιάτικα στην παρέα και περνούσαμε τόσο ωραία…».

«Λοιπόν, πιο κοντά από όλους σας έπεσε ο Σεφ».

Η απάντησή του είναι ή συναφής, αλλά όχι και συνώνυμη: «το χιούμορ».

«Και ποιά δηλαδή είναι η διαφορά ‘’πλάκας’’ και ‘’χιούμορ’’; Επειδή εσύ σπούδασες στην Αγγλία θα τα λες στα ξένα; Το ίδιο δεν είναι; Εγώ νίκησα», επέμεινε ο ημιπροσβεβλημένος Τάσος.

«Το χιούμορ είναι πιο εκλεπτυσμένο, πιο πνευματώδες. Ένας συμπαθής αυτοσαρκασμός, που περιέχει μια παραδοξολογία. Το πιο σημαντικό είναι πως εκδηλώνεται με άκακη ειρωνεία και να πετυχαίνει να προκαλεί στους άλλους διασκέδαση και ευχαρίστηση. Με το χιούμορ γελάς, με την πλάκα χασκογελάς. Οι διαφορές είναι πολλές. Πιο σημαντική είναι η εξής: το χιούμορ δεν έχει όρια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ομιλία στη Βουλή, έως επικήδειο (αυστηρά στις Αγγλοσαξωνικές χώρες). Ο καθένας που διαθέτει κοινή λογική, αυτοπεριορίζεται σε ένα είδος «χιουμοριστικής ατομικής ευθύνης». Οφείλει να βάζει «αυτοόριο» στο σημείο που το σχόλιό του είναι αποδεκτό από την παρέα, ή την ευρύτερη κοινωνία (αν γίνεται δημόσια).

Η πλάκα είναι πιο brutal, εύκολα γίνεται «καφρίλα», όπως και η σάτιρα όταν ευτελίζεται σε χλευασμό. Τέλος, καμία «πλάκα», δεν μπορεί, ούτε δικαιούται να νομιμοποιεί την όποια παρενόχληση ενός τρίτου και βέβαια την αναπαραγωγή προβληματικών στερεοτύπων.

Στην Ελλάδα κυριαρχεί -όπως πάντα- η λάθος πλευρά του νομίσματος, η ακατέργαστη πλάκα».

«Ελάτε στο προκείμενο κύριε καθηγητά και αφήστε τη διάλεξη για τους μαθητές σας». (Τάσος)

«Είδατε τί έκανε ο Πρωθυπουργός και η παρέα του πριν από λίγες ημέρες; Ομολογώ πως αυτή τη φορά με ξεπέρασαν…».

«Τί έκαναν πάλι;» (Φώτης)

Τσακώθηκαν με αφορμή -ένα ακόμη- διάγγελμά του για το «Ράλλυ Ακρόπολις». [Ήταν το πολλοστό διάγγελμα με ασήμαντη αφορμή, συγκριτικά με τα τρέχοντα προβλήματα της Χώρας -και ας μην παρεξηγηθούν παρακαλώ οι λάτρεις της αγωνιστικής αυτοκίνησης].

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης τον παρομοίασε με τον πασίγνωστο Άγγλο κωμικό Mr. Bean. Ο (πάντα φίλος) Άδωνις του απάντησε με οργίλο ύφος, ζητώντας του να ανακαλέσει τον χαρακτηρισμό: «Είναι ντροπιαστική αυτή η ανάρτηση. Σας συμβουλεύω να την αποσύρετε». Μετά ακολούθησαν οι γνωστοί/άγνωστοι ενσωματωμένοι κονδυλοφόροι! Ανταπάντησαν τα Συριζαίικα sites κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ..

«Δεν έχουμε τόσα άλλα πιο σοβαρά προβλήματα, με τον Mr. Bean ασχολούνται και έγινε κακός χαμός;» (Ψηλός)

«Γιατί έγινε όλη αυτή η φασαρία;» (Σεφ)

«Γιατί το πήραν επί προσωπικού, εξέλαβαν την παρομοίωση ως προσβολή».

«Αν υπάρχει κάποιο «άσχημο» χαρακτηριστικό στον Mr. Bean, αυτό είναι η μεγάλη μύτη του. Ότι είναι κωμικός, δεν σημαίνει πως και οι μεγάλες μύτες είναι κωμικές». (Ψηλός)

«Μάλιστα, αλλά πάλι δεν καταλαβαίνουμε». (Σεφ)

[Και εγώ (μεταξύ μας) έχω μεγάλη μύτη (μην το πείτε στην Ιωάννα Μαλέσκου). Δεν το θεωρώ μείον (σιγά που θα το παραδεχόμουνα). Στα πιο επιθετικά και λαϊκά σχόλια εναντίον της (προσέξτε: της «μύτης», προς Θεού όχι της Ιωάννας), επικαλούμαι τον «υπέρτατο κριτή», τον θυμόσοφο λαό, που λέει πως «όποιος έχει μεγάλη μύτη, έχει και άλλα αντίστοιχα προσόντα». Στα πιο εκλεπτυσμένα, αλλά εξίσου δεικτικά πειράγματα, αναφέρομαι στο διαχρονικό «Ρωμαϊκό προφίλ», ένδειξη κύρους και ευγενικής καταγωγής. Στα πιο πολιτικά, παραπέμπω (με την απαραίτητη δόση μεγαλομανίας) στον Ιούλιο Καίσαρα].

«Αν στο κάτω-κάτω της γραφής ενοχλεί τον Κυριάκο η μύτη, αν ο ναρκισσισμός του έχει πια χτυπήσει ταβάνι, υπάρχει και ο Φουστάνος. Αν δεν θέλει τον Ανδρέα, θα του συστήσουμε τον Θανάση Παπαθανασίου. Καλός φίλος, εξαιρετικός αισθητικός χειρουργός και με εμπειρία στην Αμερική (που τόσο εκτιμά), στο Beverly Hills συγκεκριμένα», πρότεινε ο πιο κοσμογυρισμένος Ψηλός.

«Αφήστε τα αυτά βρε παιδιά. Ποιό βαθειά είναι η αιτία των αντιδράσεων».

«Άρα, αν δεν τον ενοχλεί η μύτη, τί τον ενοχλεί;» (Τάσος)

«Τα γουρλωτά μάτια;» (Φώτης)

«Μπα…»

Ο αείμνηστος Δημήτρης Σιούφας -στον οποίο αναφερθήκαμε στο προηγούμενο (What If #1), έπασχε και αυτός από «εξόφθαλμο βρογχοκήλη». Δεν τον ενόχλησε ποτέ. Ίσα-ίσα που ένα τέτοιο φυσικό ελάττωμα μπορεί να τον έκανε και πιο συμπαθή. Άλλωστε, και ο Ναπολέων ήταν κοντός. Δεν τον εμπόδισε το ανάστημα να καταγραφεί ως «Μέγας» στην Ιστορία. (Ψηλός)

Τα σχόλια της «Ομάδας των 3», του Street Smart Focus Group με προβλημάτισαν. Οι τύποι ήταν της πιάτσας και ήταν εμφανές πως οι επικοινωνιολόγοι του Πρωθυπουργού αντί για καλό του έκαναν κακό… Μεγάλο κακό σε αυτόν και τελικά πολύ μεγαλύτερο σε μας…

Αν είχαμε χιούμορ όχι πλάκα;

Γι’ αυτό απευθύνομαι πλέον προσωπικά στον συμμαθητή και μπασκετικό συμπαίκτη μου, με την αγάπη της παλιάς (αλλά δυστυχώς ξεθυμασμένης) φιλίας.

END OF PART 2 (Σύντομα το 3)

Νίκος Καραχάλιος

Team-2020.gr

Σημ. 1: Ιωάννα Μαλέσκου -κάνε μου ένα like στο άρθρο και θα σε αναλάβω pro bono manager (όχι τύπου Μένιου). Δίνω το λόγο μου να βάλω πλάτη και να γίνεις η επόμενη Υπουργός Τουρισμού. Τώρα που 60άρησε η εθνική μας Άντζελα (το διαχρονικό #1), ήρθε η ώρα της διαδοχής. Βρισκόμαστε στο κατάλληλο timing. Say yes, κάνε like please! (Ο Πράσινος Mario δεν θα ανανεώσει ούτε τους όρκους πίστης, ούτε το συμβόλαιό του στον Παναθηναϊκό, ό,τι και αν σου υπόσχεται στο instagram ενώ ο «κόκκινος Νικόλας» θα είναι πάντα εδώ -και στη Μύκονο για εσένα).

Σημ. 2: Στρατηγική και πολιτική ανάλυση χωρίς επαφή με την κοινωνία δεν γίνονται. Όσα media και αν πληρώνεις, όσες -πειραγμένες- δημοσκοπήσεις και αν σου φέρνουν, αν δεν έρχεσαι σε επαφή με τους απλούς και καθημερινούς συμπολίτες σου (και πολύ περισσότερο, αν δεν τους «νοιώθεις» δικούς σου, κοντά σου), σύντομα θα βρεθείς «εκτός πλαισίου». Τώρα χάνεις το πεζοδρόμιο, στο τέλος θα χάσεις και τα σαλόνια…

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
mr bean, γινεται, athens voice, εν λόγω, beverly hills, quiz, athens, voice, public, focus, group, joint, espresso, κοκορετσι, σεφ, skai, love, πειραιας, ειλικρίνεια, ειρωνεία, βουλη, ελλαδα, συριζα, sites, σημαίνει, beverly, hills, smart, end, pro, mario, instagram, μυκονος, media, δημοσκοπηση, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, παναθηναικος, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, μαρικα μητσοτακη, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, instagram, εθνικη, καθημερινη, τηλεοραση, ωρα, public, quiz, skai, smart, αγαπη, αδωνις, αρθρο, αμερικη, αντζελα, αποκαλυψη, αττικη, αυτια, αφορμη, βιβλος, γινονται, γριφος, δευτερο, δευτερα, δυστυχως, διπλο, εγινε, ευκολα, ειπε, υπαρχει, ειρωνεία, εκφραση, εβδομαδα, εν λόγω, επρεπε, ερευνα, ερχεσαι, ευθυνη, ζαχαριαδης, ιδιο, ειδος, υφος, ιωαννα, ομιλια, κυριε, λαθος, λογο, μεζεδακια, μητσοτακης, μυτη, ναπολεων, ναρκισσισμος, νικο, παντα, ορια, οφελος, παιδια, ρηση, πλακα, προβληματα, σατιρα, συντομα, σιουφας, σχολια, τασος, τι ειναι, φυσικο, φωνη, φορα, χιουμορ, ψηλος, ομορφα, group, ανηκει, beverly, beverly hills, δημητρης, focus, hills, κακος, κωμικος, κωστας, mario, media, μυκονο, pro, σημαίνει, sites
Τυχαία Θέματα
Γίνεται, Bean, What If #2,ginetai, Bean, What If #2