Γιατί οι σεισμοί εξακολουθούν να πλήττουν την κεντρική Ιταλία

Οι σεισμοί που πλήττουν την κεντρική Ιταλία κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών θα μπορούσαν να συνεχιστούν σε ένα καταστροφικό ντόμινο, με μία ακολουθία μεγάλων σεισμών κατά μήκος του κεντρικού ρήγματος των Απεννίνων, όπως προειδοποίησε ένας κορυφαίος σεισμολόγος. Ο τελευταίος σεισμός την Κυριακή το πρωί δεν προκάλεσε θύματα, αλλά ήταν ο ισχυρότερος

που έπληξε την Ιταλία, μία από τις πιο σεισμικά ενεργές χώρες του κόσμου, από το 1980.

"Γεωδυναμική σχέση" με τον σεισμό του Αυγούστου

Ο Τζιανλούκα Βαλένσις, ένας σεισμολόγος στο Εθνικό Ίδρυμα Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας, είπε ότι υπάρχει ένας "γεωδυναμικός σύνδεσμος" μεταξύ του φονικού σεισμού του Αυγούστου και όλων όσων ακολούθησαν. Τα Απέννινα όρη της Ιταλίας, που διασχίζουν την περιοχή της Λιγουρίας στα βορειοδυτικά ως το νησί της Σικελίας στο Νότο, κυριαρχούνται από μια αλυσίδα ρηγμάτων στο φλοιό της Γης, που το καθένα έχει κατά μέσο όρο περίπου 10-20 χιλιόμετρα μήκος. "Ένας σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ ή μεγαλύτερος δημιουργεί τάσεις που αναδιανέμονται σε όλα τα γειτονικά ρήγματα και μπορεί να τα αναγκάσει να σπάσουν. Ίσως κάτι τέτοιο να έχουμε δει από τον Αύγουστο", δήλωσε ο Βαλένσις. "Αυτή η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον, με ένα μεγάλο σεισμό να αποδυναμώνει ένα συγγενικό ρήγμα σε μια διαδικασία ντόμινο, που μπορεί να καλύπτει εκατοντάδες χιλιόμετρα".

Σειρά σεισμών που είναι παρόμοια με αυτούς του 1783 και του 1997

Ο Βαλένσις δήλωσε ότι η Ιταλία βιώνει κάτι που μοιάζει με την ακολουθία των σεισμών στην Καλαβρία, στη νότια Ιταλία, το 1783, όταν υπήρχαν πέντε μεγάλου μεγέθους σεισμοί 6,5 Ρίχτερ ή μεγαλύτεροι, μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες. Πιο πρόσφατα, υπήρχαν τρεις σεισμοί στην περιοχή της Ασίζης στην κεντρική Ιταλία, το 1997, με τον πρώτο να είναι 6,4 Ρίχτερ, σκοτώνοντας 11 ανθρώπους, έναν άλλο την επόμενη μέρα, και ένα ακόμα περίπου 20 ημέρες αργότερα με πολλούς μικρότερους ενδιάμεσα.

"Η σειρά ήταν παρόμοια με αυτή που βλέπουμε τώρα, αλλά αυτό είναι σε μεγαλύτερη κλίμακα," είπε ο Βαλένσις. Στο μέλλον θεωρεί ότι θα υπάρξουν μετασεισμικές δονήσεις από τον σεισμό της Κυριακής για "τουλάχιστον μερικές εβδομάδες" αλλά δεν είναι δυνατόν να πούμε αν θα υπάρξουν περισσότεροι μεγάλοι σεισμοί. Ο κίνδυνος είναι ότι, με τα ρήγματα στα βορειοδυτικά και στα νοτιοανατολικά της κεντρικής περιοχής που χτυπήθηκαν πιο πρόσφατα, "αν η διαδικασία ανακατανομής της πίεσης βρει άλλα ρήγματα κοντά σε επίπεδα ρήξης, θα μπορούσαν να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες", είπε.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα