Γιατί οι δημοσκοπήσεις πέφτουν συνέχεια έξω;

Η πιο εύκολη απάντηση που μπορεί να δώσει κανείς είναι πως έπεσαν έξω επειδή ήταν στημένες. Ως συνήθως όμως, η εύκολη λύση δεν είναι απαραίτητα και η σωστή. Ακόμα κι αν υποθέσουμε για χάρη της συζήτησης ότι οι δημοσκοπήσεις καθοδηγούνταν πχ. από μέσα φιλικά προς κάποιο κόμμα, πχ τη Νέα Δημοκρατία, ώστε να παρουσιάσουν την εκλογική

αναμέτρηση ντέρμπι και να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους, δεν βγαίνει νόημα. Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιοποίησε η Αυγή τις τελευταίες ημέρες έδιναν η μία προβάδισμα στον Σύριζα τριών μονάδων και η δεύτερη απόλυτη ισοβαθμία στα δύο μεγάλα κόμματα.

Εξάλλου είναι σαφές πως η εκλογική συμπεριφορά των αποστασιοποιημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πολύ διαφορετική αν η διαφορά ήταν μεγαλύτερη.

Με άλλα λόγια ο εν δυνάμει ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να "παρέμενε" στον καναπέ, αν έβλεπε στις δημοσκοπήσεις μια σίγουρη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα είναι γιατί οι δημοσκοπήσεις πέφτουν συνέχεια έξω.

Το ένα ζήτημα είναι η έλλειψη σιγουριάς για την ψήφο, από μεγάλες ομάδες της κοινωνίας, ιδιαίτερα από τις γυναίκες, που πολλές φορές απαντούν "ότι να ναι".

Το άλλο είναι τεχνικό και συγχρόνως κοινωνιολογικό ζήτημα και αφορά το ηλικιακό κοινό 18-36. Το πρόβλημα είναι πως στην ηλικία 18 έως 36, ελάχιστα άτομα έχουν σταθερό τηλέφωνο, ακόμη πιο λίγα το σηκώνουν και δύσκολα βρίσκονται στο σπίτι την ώρα που χτυπάει. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει ώριμο αντιπροσωπευτικό δείγμα στο πλαίσιο των τηλεφωνημάτων.

Το δε κινητό τηλέφωνο είναι μια εντελώς ξεχωριστή υπόθεση. Οι περισσότεροι το αντιλαμβάνονται -και δικαίως- ως μέρος του προσωπικού τους χώρου και αντιμετωπίζουν οποιονδήποτε άγνωστο αριθμό ως εισβολέα. Οπότε η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να μην απαντήσουν καν στην κλήση από νούμερο που δεν γνωρίζουν, αφού μιλάμε για μία γενιά που μεγαλώνει ενσωματώνοντας στην καθημερινότητά της... φίλτρα απέναντι στο spam. Εάν πάλι το σηκώσουν, είναι εξαιρετικά πιθανό να δώσουν ψεύτικη απάντηση. Γιατί; Για τον ίδιο λόγο που κέρδισε ο Σύριζα τις εκλογές: γιατί τους εκνευρίζει το "παλιό".

Δε λέμε σε καμία περίπτωση, να κλείσουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων. Αυτό που λέμε είναι να αλλάξουν μεθοδολογία και να προσαρμοστούν στις σύγχρονες συνθήκες της κοινωνίας. Ακριβώς για να μην αντιμετωπίζονται από μερικούς ως όργανα χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Vanzetti

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα