Γιατί οι άνδρες έχουν μανία με τις 24χρονες;

Έχετε ποτέ πιάσει τον εαυτό σας να κοιτάζει μια γυναίκα πολύ νέα; Δεν φταίτε εσείς. Φταίει η επιστήμη. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στην επιθεώρηση Evolution and Human Behaviour αποκάλυψε ότι οι άνδρες έχουν την τάση να έλκονται σεξουαλικά από εικοσάρες. Η μελέτη σε 12.656 Φινλανδούς επιβεβαίωσε επίσης ότι νέοι και ηλικιωμένοι άνδρες έχουν μια τάση για τις γυναίκες αυτής της ηλικίας. Το οποίο και θέτει το ερώτημα: γιατί οι άνδρες είναι τόσο παθιασμένοι με τις εικοσάρες;

Ο David

M. Buss είναι ένας εξελικτικός ψυχολόγος και συγγραφέας του «Η εξέλιξη της Επιθυμίας: Στρατηγικές Ανθρώπινου ζευγαρώματος». Όπως σχολίασε, τα ευρήματα της μελέτης ήταν "περίπου" σωστά, καθώς οι άνδρες έλκονται από γυναίκες που δείχνουν στοιχεία ότι βρίσκονται στην αιχμή της γονιμότητας (νεολαία, ομορφιά, συμμετρία), και είναι προφανή συνήθως στις αρχές της δεκαετίας αυτής μέχρι και τα μέσα της τρίτης δεκαετίας, με επίκεντρο την ηλικία των 24.

Είναι πραγματικά μόνο αυτό όμως; Ένας άνδρας έλκεται από μια εικοσάρα μόνο επειδή μπορεί να του κάνει παιδιά; Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι άνδρες έλκονται από τις νέες γυναίκες, επειδή είναι ευκολότερο να ελεγχθούν. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι νεότεροι άνδρες, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, επίσης έλκονται από εικοσάρες, απομυθοποιεί μια τέτοια θεωρία. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι έχουμε εξελιχθεί για να μας προσελκύουν όσοι αντιδρούν στην έλξη μας με ερεθίσματα επιβράβευσης, όπως ένα κομπλιμέντο. Αλλά, σύμφωνα με τον Buss, δεδομένου ότι οι νεότεροι άνδρες και οι άνδρες που είναι περισσότερο από 10 χρόνια μεγαλύτεροι από μια 24χρονη δεν «ενισχύονται» από αυτές τις γυναίκες, η θεωρία αυτή επίσης δεν ισχύει.

Πράγμα που μας οδηγεί στους προγόνους μας. Εάν οι άνδρες ήταν πάντα προγραμματισμένοι να βρίσκουν τις εικοσάρες ελκυστικές, δεν αποτελεί αυτό ένα πλήγμα στην ιδέα της μονογαμίας; «Το βασικό είναι ότι πρέπει κανείς να διαχωρίσει τη σεξουαλική έλξη για βραχυπρόθεσμο ζευγάρωμα και τη μακροπρόθεσμη επιθυμία σε έναν σύντροφο για μια δέσμευση» λέει ο Buss. Είναι μια ιδέα που υποστηρίζεται από την μελέτη του σε 37 διαφορετικούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, η οποία αποκάλυψε ότι η καλοσύνη και η ευφυΐα είναι δύο χαρακτηριστικά που εκτοπίζουν την φυσική ελκυστικότητα όσον αφορά μια μακροπρόθεσμη σύντροφο (παράλληλα με τη συμβατότητα σε χαρακτηριστικά όπως η ομοιότητα των πολιτικών προσανατολισμών και οι θρησκευτικές απόψεις).

«Όπως και με το φαγητό, μπορούμε να επιλέξουμε αν θα κάνουμε κάτι με τις επιθυμίες μας ή όχι. Αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, δεν τρώμε παγωτό ακόμη κι αν το θέλουμε» λέει ο Buss. «Οι άνδρες που βιώνουν σεξουαλικές επιθυμίες για νεότερες γυναίκες, όταν είναι ήδη παντρεμένοι μπορεί να επιλέξουν να ενεργήσουν ή να μην ενεργήσουν σύμφωνα με τις επιθυμίες τους. Και οι μεγαλύτερες γυναίκες όμως θεωρούν τους νεότερους άντρες σεξουαλικά ελκυστικούς. Έτσι, μια 40αρα μπορεί να θέλει να κάνει σεξ με το αγόρι της πισίνας, αλλά σίγουρα δεν θα ήθελε να τον παντρευτεί».

Φαίνεται ότι όλοι οι άντρες κρύβουν έναν Hugh Hefner μέσα τους. Στο σύγχρονο περιβάλλον, όμως, «οι προτιμήσεις αυτές μπορούν πράγματι να οδηγήσουν σε προβλήματα». Ο ψυχολόγος δρ George Fieldman λέει: «Εφόσον οι πιο γόνιμες γυναίκες του πληθυσμού είναι στα είκοσί τους, θα υπάρχει αυτή η σεξουαλική έλξη». Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι «η σεξουαλική ορμή εξελίχθηκε σε ένα περιβάλλον χωρίς αντισύλληψη». Με άλλα λόγια, υπάρχει ένα πρόβλημα στο σύστημα. Οι άνδρες είναι ακόμα προγραμματισμένοι να επιθυμούν σεξουαλικά νεαρές γυναίκες, αλλά αυτή η επιθυμία δεν έχει αποφέρει καρπούς λόγω της αντισύλληψης. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Fieldman, «είναι πολύ πιθανό να συμβεί μια νέα επιλεκτική διαδικασία», παρότι μπορεί να χρειαστεί χιλιάδες χρόνια. Μια μέρα, δηλαδή, οι άνδρες μπορεί να βρίσκουν εξαιρετικά ελκυστικές τις γυναίκες που έχουν ήδη παιδιά, γιατί εκφράζουν την πραγματική γονιμότητα - την ικανότητα να αναπαράγουν - και όχι την δυνητική γονιμότητα των γόνιμων εικοσάρηδων.

Αυτή η εξελικτική μετατόπιση θα οδηγήσει σε ένα άλλο πρόβλημα: μια έκρηξη του πληθυσμού και την ανάγκη για ένα νέο πλανήτη. Αλλά καλύτερα να ανησυχήσουν οι απόγονοί μας για αυτό...

http://www.telegraph.co.uk/men/relationships/11143773/Why-are-men-so-obsessed-with-24-year-old-women.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα