Γιατί ο Πούτιν πήγε στην Κριμαία

Οι εντάσεις ακόμα σιγοβράζουν και τα τύμπανα του πολέμου εξακολουθούν να ηχούν μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε την Κριμαία, την Παρασκευή, για να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά κατά τη διάρκεια συνάντησης με το Συμβούλιο Ασφαλείας του, σε μια αεροπορική βάση κοντά στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία από την Ουκρανία, η χερσόνησος βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των εντάσεων μεταξύ

Μόσχας και Κιέβου. Την περασμένη εβδομάδα, η FSB, η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας της Ρωσίας, είπε ότι ματαίωσε τις προσπάθειες ενός ουκρανικού αξιωματικού των μυστικών υπηρεσιών να εισέλθει στην Κριμαία -κατηγορίες που το Κίεβο αμέσως αρνήθηκε και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε "αναξιόπιστες". Από τότε, ο Πούτιν και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανταλλάσσουν προσβολές, τα ουκρανικά στρατεύματα είναι σε υψηλή επιφυλακή και η Ρωσία άρχισε να εγκαθιστά δυνάμεις κατά μήκος των δυτικών συνόρων της και στην ίδια την Κριμαία.

"Κρίνοντας από όλες τις απόψεις, οι εταίροι μας στο Κίεβο έχουν αποφασίσει να κλιμακώσουν την κατάσταση", δήλωσε ο Πούτιν την Παρασκευή, λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση για τα παιχνίδια πολέμου με την ομάδα των συμβούλων ασφαλείας. "Είναι σαφές γιατί έγινε αυτό: επειδή [η Ουκρανία] δεν θέλει ή δεν μπορεί, για οποιονδήποτε λόγο, να τηρήσει την συμφωνία του Μινσκ", είπε, αναφερόμενος στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Κιέβου, Μόσχας και φιλορώσων αυτονομιστών στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας τον Φεβρουάριο του 2015, η οποία στη συνέχεια απέτυχε παταγωδώς.

Η επίσκεψη Πούτιν στην Κριμαία είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερες εντάσεις με την Ουκρανία και έρχεται έπειτα από τις δηλώσεις του Ποροσένκο την Πέμπτη, στις οποίες ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε για την επιδείνωση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία και είπε ότι ένα στρατιωτικό σχέδιο ή ακόμη και ένας στρατιωτικός νόμος θα μπορούσαν να επιβληθούν, εάν οι εχθροπραξίες συνεχιστούν. "Η πιθανότητα κλιμάκωσης της σύγκρουσης εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική", δήλωσε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας. "Εμείς δεν αποκλείουμε μια ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας".

Η Ρωσία αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται να διεξάγει μεγάλες ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις, με την ονομασία "Καύκασος 2016", κοντά στα ουκρανικά σύνορα, το Σεπτέμβριο. Με τις ασκήσεις αυτές ο στρατός σκοπεύει να εντάξει για πρώτη την Κριμαία και την άμυνά της στα σχέδιά του. Η Μόσχα βρίσκεται επίσης στη διαδικασία ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας της κατά μήκος των δυτικών συνόρων της, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και των ουκρανικών στρατευμάτων.

Οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία έχουν αυξηθεί μετά από την τελευταία αντιπαράθεση, φθάνοντας σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από το περασμένο έτος, πριν από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Καθ' όλο τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει εγκαταστήσει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορα, σε προσωρινούς καταυλισμούς, για να υποστηρίξει τους φιλορώσους αυτονομιστές με στρατιωτικό υλικό, ακόμη και με άμεση υποστήριξη στο πεδίο της μάχης.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν, σύμφωνα με την Wall Street Journal, ότι η Ρωσία έστειλε νέα συστήματα αεράμυνας και στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων στην ανατολική Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, ως μέρος μιας προσπάθειας να εντείνει τις πιέσεις στο Κίεβο. Παρά το γεγονός ότι το Κίεβο παραμένει νευρικό, θεωρώντας ότι το Κρεμλίνο προετοιμάζεται για μια εισβολή, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας έχουν σκοπό να προκαλέσουν υπερβολική αντίδραση από τους ουκρανούς αξιωματούχους και να θέσουν τη Μόσχα σε ευνοϊκή θέση ενώ η Ευρώπη ετοιμάζεται να συζητήσει την επέκταση των σκληρών οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014 και τον επακόλουθο πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία.

"Καθώς ο τρέχων γύρος της κλιμάκωσης έρχεται μόλις εβδομάδες πριν από την συνάντηση της G20 στην Κίνα στις, 4-5 Σεπτεμβρίου, η Ρωσία είναι πιθανό προσπαθήσει να αυξήσει το μερίδιό της στις διαπραγματεύσεις και να απαιτήσει την επαναδιαμόρφωση των συνομιλιών στο Ντόνμπας" σχολιάζει ο Άλεξ Κοκτσάροφ, αναλυτής της IHS Markit, μιας εταιρείας συμβούλων με έδρα το Λονδίνο.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνδέσει την απόφαση για την άρση των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία με την επιτυχία της συμφωνίας του Μινσκ. Ωστόσο, τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο έχουν απογοητευθεί με τη στασιμότητα και την συχνότητα παραβίασης της συμφωνίας και ελπίζουν να εκμεταλλευτούν τις παραχωρήσεις από την άλλη πλευρά πριν από τον επόμενο γύρο των συνομιλιών.

Ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δηλώσει την προθυμία τους να χαλαρώσουν οι κυρώσεις στη Ρωσία, η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε στο Redaktions Netzwerk Deutschland την Παρασκευή ότι υποστηρίζει τη διατήρηση των κυρώσεων και ότι η εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ "είναι και παραμένει το σημείο αναφοράς για το μέλλον των κυρώσεων".

foreignpolicy.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα