Γιατί ο Ντράγκι «πυροβόλησε» τα «γεράκια» του Βερολίνου

Με... άγριες διαθέσεις προσήλθε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στη γερμανική Βουλή, τη φωλιά των γερμανικών «γερακιών» της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της μονεταριστικής ορθοδοξίας, προεξάρχοντος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Με διπλωματική γλώσσα μεν, υψηλούς τόνους δε, ο κ. Ντράγκι απέκρουσε

τις κατηγορίες ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ -με «κορωνίδα» τα αρνητικά επιτόκια- πλήττει τους Γερμανούς αποταμιευτές, αποσταθεροποιεί τις γερμανικές τράπεζες και επιβραβεύει τις ασυνεπείς κυβερνήσεις του Νότου. Ενδεικτικές του ψυχρού κλίματος που βρήκε ο Ντράγκι στο Βερολίνο ήταν οι δηλώσεις του βουλευτή των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, Χανς Μίχελμπαχ, ότι «ο Ντράγκι μετατρέπει την Ευρωζώνη σε ένωση χρέους και την ΕΚΤ σε 'bad bank' μέσω των αγορών κρατικών ομολόγων που υλοποιεί», αλλά και του επικεφαλής της Ενωσης Γερμανικών Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ ότι η επιτοκιακή πολιτική της τράπεζας είναι εν μέρει υπεύθυνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Deutsche Bank και Commerzbank, δηλαδή οι πυλώνες του τραπεζικού συστήματος της χώρας. «Θα ήταν απολύτως ορθο να δοθεί τέλος στην πολιτική των μηδενικών επιτοκίων», είπε ο κ. Κέμερ, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο.

Αντεπίθεση Πλην όμως, μία ημέρα πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού του με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι τα αρνητικά επιτόκια «αποτελούν αναγκαιότητα για την Ευρωζώνη, παρά τις γερμανικές ενστάσεις» και ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει επεκτατική έως ότου επιτευχθεί ο στόχος της τράπεζας για τη σταθερότητα των τιμών, επανέλθει δηλαδή ο -μηδενικός σήμερα- πληθωρισμός σε επίπεδα κοντά, αλλά κάτω του 2%, προϊδεάζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, για επέκταση του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος που εκπνέει τον προσεχή Μάρτιο. Αίσθηση προκάλεσε δε η επισήμανσή του ότι «οι συνεχείς επιθέσεις στην ΕΚΤ ίσως την εξωθήσουν να λάβει περισσότερα μέτρα από ότι υπό άλλες συνθήκες, προκειμένου να είναι αποτελεσματική», που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως... συγκεκαλυμμένη προειδοποίηση προς τους Γερμανούς επικριτές.

«Οι αποταμιευτές, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες, οι συνταξιούχοι και οι φορολογούμενοι στην Ευρωζώνη -συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας- βρίσκονται σε καλύτερη θέση εξαιτίας των πολιτικών μας», σημείωσε ο κ. Ντράγκι, αναφέροντας ότι την περίοδο 2008-2015 το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων των γερμανικών νοικοκυριών ως ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματός τους μειώθηκε περισσότερο από ό,τι τα έσοδα των νοικοικυριών από τους τόκους των καταθέσεων. Την ίδια περίοδο, όπως έγραψε πρόσφατα η Handelsblatt, το κόστος εξυπηρέτησης του γερμανικού δημοσίου χρέους μειώθηκε κατά 122 δισ. ευρώ εξαιτίας της μείωσης των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων δια χειρός Ντράγκι, κάτι που συνέβαλε τα μέγιστα στην επίτευξη του στόχου του κ. Σόιμπλε για ισοσκελισμό του γερμανικού προϋπολογισμού.

«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να επιτρέψουμε στις πολιτικές μας να ξεδιπλώσουν πλήρως τα αποτελέσματά τους», συνέχισε ο κ. Ντράγκι. Υπογράμμισε δε ότι γι’ αυτό απαιτείται η συνδρομή των κυβερνήσεων, προτρέποντας τον κ. Σόιμπλε να αξιοποιήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια που διαθέτει. Μετά το πέρας της ακρόασης στη Bundestag, ο τελευταίος εμφανίστηκε πιο συμφιλιωτικός, δηλώνοντας ότι συμφωνεί με τον κ. Ντράγκι ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται περισσότερο οικονομικό δυναμισμό, επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Περί τραπεζών Ο κ. Ντράγκι αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι φέρει ευθύνη για τη χαμηλή κερδοφορία των γερμανικών τραπεζών, όπως του καταλογίζεται από πολλούς στο Βερολίνο. «Ορισμένοι όμιλοι λειτουργούν καλά στο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων», είπε με νόημα, προσθέτοντας ότι «το μέγεθος και η ένταση των ανησυχιών που διατυπώνουν οι Γερμανοί αποταμιευτές είναι υψηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες», λόγω των ιδιαιτεροτήτων του τραπεζικού συστήματος της χώρας που έχει υπερβολικά υψηλή εξάρτηση από τις καταθέσεις (που δεν είναι αποδοτικές στην παρούσα φάση) και υποφέρει από υπερκορεσμό και έντονο ανταγωνισμό. «Δεν συμμερίζομαι ούτε την άποψη ότι η ΕΚΤ φταίει για τα προβλήματα της Deutsche Bank. Εάν μια τράπεζα αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη αυτό δεν οφείλεται στα χαμηλά επιτόκια, αλλά σε άλλους λόγους», κατέληξε ο κ. Ντράγκι. Ερωτώμενος ωστόσο από βουλευτές εάν θα έπρεπε η Deutsche να διασωθεί από το κράτος, είπε ότι... δεν μπορεί να αναφερθεί σε μεμονωμένες τράπεζες!

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα