Γιατί ο Ν. Δένδιας είναι o πρώτος υπουργός Εξωτερικών που πήγε σε Ισραήλ-Παλαιστίνη από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η ένταση

Στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που βρίσκεται στην περιοχή από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η ένταση εδώ και εβδομάδες. Αρχικά, με ένταση και διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ, και κατόπιν μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία κυριαρχεί στα παλαιστινιακά εδάφη, στη Γάζα.

Ήδη είχε επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό στη

Δυτική Όχθη.

Συμβολική επίσκεψη;

Μέχρι τώρα, ελληνικές διπλωματικές πηγές αποφεύγουν να διευκρινίσουν εάν ο Ν. Δένδιας είναι «κομιστής» κάποιου μηνύματος, είτε από τις ΗΠΑ είτε από την ΕΕ, προς την ηγεσία του Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή, στη Δυτική Όχθη.

Οπως και να' χει, τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και οι Βρυξέλλες, αλλά και η Μόσχα, διαθέτουν απευθείας επαφές με το Τελ Αβίβ, τη Δυτική Όχθη, αλλά και την Χαμάς. Ιδιαίτερα η Μόσχα. Εξίσου, ισχυρές προσβάσεις σε Ισραήλ - Παλαιστίνη (Γάζα και Δυτική Όχθη) διαθέτουν η Αίγυπτος και το Κατάρ. Ως εκ τούτου, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η επίσκεψη Δένδια, ως του πρώτου υπουργού Εξωτερικών κράτους - μέλους της ΕΕ στην περιοχή από την έναρξη της έντασης, έχει συμβολικό χαρακτήρα.

Αρνηση διαμεσολάβησης

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αν και αρχικά είχαν ξεκινήσει διαδικασίες διαμεσολάβησης για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα από την αιγυπτιακή πλευρά, στη συνέχεια το Τελ Αβίβ φέρεται να αρνήθηκε κάθε διαμεσολάβηση, ακόμα και αιγυπτιακή.

Οπως αναφέρουν ισραηλινές πηγές, το Τελ Αβίβ φέρεται αποφασισμένο πρώτα να καταφέρει συντριπτικό πλήγμα κατά της Χαμάς, και μετά να δεχτεί την όποια κατάπαυση του πυρός.

Πάντως, την Πέμπτη, ο Ν.Δένδιας θα συναντηθεί στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρυ. Προηγουμένως, σήμερα, μετά την επίσκεψή του στη Δυτική Όχθη, θα μεταβεί στην Ιορδανία.

Σήμερα, κατά την επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ, συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ΄. Οπως έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ο Ν.Δένδιας, «στο επίκεντρο, η προστασία των Ιερών Προσκυνημάτων και η διατήρηση του καθεστώτος τους».

Ως γνωστόν, εδώ και χρόνια ασκούνται ισχυρότατες πιέσεις, ενώ συχνά είναι τα πολιτικο-οικονομικά σκάνδαλα που έχουν αποκαλυφθεί στο Ισραήλ για «ιερές μπίζνες» για «εκχωρήσεις» σημαντικών περιουσιακών στοιχείων του Πατριαρχείου. Το θέμα καθίσταται επίκαιρο, λόγω και της υλοποίησης των σχεδιασμών για «διχοτόμηση» της Ιερουαλήμ.


Δραματική καθυστέρηση

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ν.Δένδιας σήμερα θα «θα συμμετάσχει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συγκάλεσε ο ύπατος Επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή».

Είναι εμφανές ότι η ΕΕ για μια ακόμη φορά σπεύδει με δραματική καθυστέρηση να τοποθετηθεί και πολύ περισσότερο να παρέμβει σε μείζονος σημασίας διεθνή γεγονότα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι μετά από εβδομάδες αιματοχυσίας, μόλις τώρα συγκαλείται συνεδρίαση.

Ελλάδα - Τουρκία - Παλαιστινιακό

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, η επίσκεψη Δένδια ελάχιστα έχει να προσφέρει ως προς την ειρήνευση στην περιοχή. Πόσο μάλλον, όταν η απόφαση του Ισραήλ για να φτάσει μέχρι το τέλος την «παρτίδα πολέμου» φαίνεται να είναι τετελεσμένη.

Ωστόσο, η παρουσία Δένδια στην Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη, εκτός από τα προσωπικά οφέλη που μπορεί να έχει για τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, έρχεται να αντισταθμίσει, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων, τη λεκτική στήριξη, σε υψηλούς τόνους μάλιστα, που παρέχει η Αγκυρα προς την Χαμάς.

Μια εικόνα που εκτιμάται ότι, ευχαρίστως, θα ήθελε να προβάλει τόσο η ίδια η Παλαιστινιακή Αρχή, όσο και το Τελ Αβίβ.

Ως γνωστόν, εξαρχής ο Τ.Ερντογάν εμφανίστηκε ως «προστάτης» των Παλαιστινίων, ενώ εδώ και χρόνια η Χαμάς διαθέτει «έδρα» στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη).

Η πλήρης κατάρρευση των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας εκδηλώθηκε το 2010 με αφορμή την ισραηλινή επίθεση στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» που επιχειρούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας.

Να σημειωθεί ότι η Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη και η Χαμάς στη Γάζα βρίσκονται εδώ και χρόνια σε τροχιά ρήξης. Κάτι, βέβαια, που, αν δεν υποδαυλίζει το Ισραήλ, τουλάχιστον το εκμεταλλεύεται, αφού, δια του διαίρει και βασίλευε, παραπέμπει στις καλένδες τα όποια σχέδια για επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος.

Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι οι σχεδιαζόμενες εκλογές στην Παλαιστίνη, στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ματαιώθηκαν (!), επειδή εκτιμάτο ότι θα τις κέρδιζε η Χαμάς.

ΗΠΑ-Τουρκία: Το «αγκάθι» Halk Bank

Σε αυτό το φόντο, εκδηλώθηκε χτες νέα «επίθεση φιλίας» του Τ. Ερντογάν προς τους Παλαιστινίους.

Ομως, αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η ακραία ρητορική του απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον οποίο ο πρώτος κατηγόρησε ότι έχει τα χέρια του βαμμένα με αίμα.

Εκτιμάται ότι η επίθεση Ερντογάν προς Μπάιντεν, εκτός των άλλων, έχει να κάνει με την εκδίκαση της υπόθεση της τουρκικής κρατικής Τράπεζας, Halk Bank, η οποία κατηγορείται ότι, έχοντας το πράσινο φως της Αγκυρας, ξέπλενε ιρανικό χρήμα και διευκόλυνε το Ιράν να σπάσει το εμπάργκο. Με το αζημίωτο, βέβαια, όχι μόνον για την Τουρκία, αλλά και για συγκεκριμένα πρόσωπα της κυβέρνησης, όπως και του περιβάλλοντος Ερντογάν.

Εάν η δικαστική απόφαση στις ΗΠΑ είναι καταδικαστική, αυτό σημαίνει μείζον πλήγμα για το Τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας.

Εξωπραγματική ΑΟΖ

Σε αυτό το ιδιότυπο διεθνές μπρά ντε φερ που εκδηλώνεται με αφορμή την δραματική κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ορισμένοι τουρκικοί κύκλοι ξέθαψαν από τα συρτάρια τους σχέδια για ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γάζα.



Εάν δεν υπήρχε το προηγούμενο του εξωπραγματικού (γεωγραφικά) και ψευδεπίγραφου μνημονίου για την δήθεν οριοθέτηση της ΑΟΖ Τουρκίας - Λιβύης, η υπόθεση θα καθίστατο τουλάχιστον αστεία.

Πόσο μάλλον, όταν οι ίδιοι τουρκικοί κύκλοι που τώρα διακινούν τα σενάρια περί ΑΟΖ Τουρκίας - Γάζας, μόλις προ μηνών διαφήμιζαν την επιθυμία της Αγκυρας για εξομάλυνση των σχέσεών της με το Τελ Αβίβ, και μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο πρότειναν να οριοθετηθεί κοινή ΑΟΖ Τουρκίας - Ισραήλ. Διότι, όπως έλεγαν, έτσι το Ισραήλ κερδίζει περισσότερα απ' ότι με τη συμφωνία του με την Κύπρο.

Είναι εμφανές ότι πρόκειται για επικοινωνιακά τρικ, και στην προκειμένη περίπτωση απολύτως αντιτιθέμενα σχέδια. Εκτός των άλλων, η Παλαιστίνη δεν είναι κρατική οντότητα για να υπογράψει με την Τουρκία οριοθέτηση ΑΟΖ, ενώ η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει ο σύνολο τους Παλαιστίνιους.

Παιχνίδια με την Τουρκία

Τα σχέδια περί ΑΟΖ Τουρκίας - Γάζας είχαν δημοσιοποιηθεί ήδη από πέρυσι. Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι, όταν είχε δημοσιοποιηθεί, την «ιδέα» για ΑΟΖ Τουρκίας - Παλαιστίνης είχαν ενστερνιστεί κύκλοι και πρόσωπα της Παλαιστινιακής Αρχής. Αντίθετα, επίσημα η Χαμάς δεν τοποθετήθηκε.

Τότε, βέβαια, η Παλαιστινιακή Αρχή και ιδιαίτερα η πρεσβεία της στην Αθήνα, είχαν σπεύσει να διαψεύσουν ρητά και κατηγορηματικά αυτά τα σενάρια.

Ανεξαρτήτως αυτού, πάντως, δεν είναι λίγες εκείνες οι περιπτώσεις που στα Ισλαμικά Φόρουμ, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει σπεύσει να ταυτιστεί με τις τουρκικές θέσεις ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της «τουρκικής», όπως την χαρακτηρίζει η Αγκυρα, μειονότητας στη Θράκη.

Κάτι που ιδιαίτερα τα προηγούμενα χρόνια είχε προκαλέσει ψύχρανση στις σχέσεις Αθήνας - Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία τώρα, όπως δείχνουν οι κινήσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, φαίνεται ότι ως ένα μεγάλο βαθμό έχει υποχωρήσει.

Γεγονός που αποδίδεται μάλλον στην επιθυμία διεθνών και μεσανατολικών κύκλων να ενισχυθεί η Παλαιστινιακή Αρχή, στη Δυτική Όχθη, έναντι της Χαμάς.

Πηγή: lawandorder.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα