Γιατί ηττήθηκε Ο ΣΥΡΙΖΑ...

1. Δείτε υφολογικά και μόνο τις ανακοινώσεις των μεγάλων νικητών του πρώτου γύρου (ενόψει δευτέρου) και τις ανακοινώσεις των μεγάλων ηττημένων πχ. Αττική - Αθήνα.

Λέει πολλά. Η αλαζονεία βέβαια της εξουσίας αποτυπώνεται εναργώς σε φράση του προέδρου τους πριν κάποιο διάστημα σε κάποια κεντρική επιτροπή του κόμματός τους: «Δεν ξέρω αν το καταλάβατε αλλά ψηφίσατε ενάντια στην εισήγησή μου». Και φυσικά χωρίς δεύτερη σκέψη επιλέχθηκε το «σωστό». Αν αναλογιστούμε τις σχέσεις κόμματος κράτους και την μέθοδο της... ομοφωνίας

δια του «δημοκρατικού» συγκεντρωτισμού στην δημόσια διοίκηση και αλλού αντιλαμβάνεστε (όχι οι καθ’ έξιν πανηγυρτζήδες της κομματικής καμαρίλας, αλλά η πραγματική κοινωνία που βίωσε τα... αβίωτα επι συριζοκράτους με τεράστιο κόστος) τι έχει συμβεί στην δημόσια διοίκηση και αλλού επί ΣΥΡΙΖΑ.

2. Ένα μείζον ποιοτικό στοιχείο που δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Όσοι στα χρόνια της εφιαλτοκρατίας 2015-2019 εμπέδωσαν στην κοινωνία ένα κλίμα... του ενός κόμματος υπέστησαν πατατράκ εκλογικό. Οι της Χρυσής Αυγής που στις διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές έδειχναν ως να συμπορεύονται με τους συριζαίους, οι ανελίτες που -προσβάλλοντας τη νοημοσύνη μας- όταν δεν ψήφιζαν για τα εθνικά κλπ., ΠΑΡΕΜΕΝΑΝ στην κυβέρνηση και... όλως τυχαίως συμπληρωνόταν το παζλ από ψήφους από Ποτάμι, Δημάρ κλπ. (εξαιρώ στελέχη όπως ο κ. Αμυράς και άλλοι, προς τιμήν τους). Η δε ένωση κεντρώων δεν αντιλήφθηκε (άραγε) ότι η απλή αναλογική δεν είναι... αυτοσκοπός και η δημοκρατία, όπως και το δίκαιο, δεν μετριούνται με την εξισωτική μεζούρα των απόλυτων αριθμών. Δεν κατάλαβαν άραγε ότι μια τραγική κυβέρνηση για την χώρα δεν ήταν ποτέ δυνατόν να παίξει με την απλή αναλογική από την... αμέσως (!) επόμενη εκλογή για να μπορεί να ασχημονεί χωρίς να φοβάται την συντριβή της στις ερχόμενες εκλογές λόγω του εκλογικού φίλτρου της ενισχυμένης;

3. Και εδώ ερχόμαστε στο ΚΙΝΑΛ. Ευτυχώς, δεν επέτρεψαν να κάνει παιχνίδι ο ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική από την αμέσως επόμενη εκλογή. Αλλά εκεί που κέρδισαν πολλούς πόντους ήταν όταν οι διάφοροι... ευρωσοσιαλιστές μπόουλμαν κλπ., τους τραβούσαν το αυτί γιατί... δεν τα βρίσκουν με τον ΣΥΡΙΖΑ -παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των γεφυροποιών συριζοπασόκων- αλλά οι πρώτοι ανθίσταντο. Έφτασαν μάλιστα στο ευγενές σημείο να μιλούν -με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών- για πατριωτικό κίνημα και Ανδρέα Παπανδρέου. Με λίγα λόγια, η κοινωνία είπε: ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΑΝΤΙΒΑΡΟ. Ούτε λαϊκισμός, ούτε μονοκομματικός ελιτισμός της ομοφωνίας όπως συνέβαινε κατά κόρον στην δ.δ του κομματικού συριζοκράτους εμπεδώνοντας οργουελιανό κλίμα ανασφάλειας για τον απλό πολίτη. Αν δεν τους τουμπάρουν οι διάφοροι «καλοθελητές» των γεφυρών, θα έχουν μέλλον. Γι’ αυτό και ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ προέχει η αυτοδυναμία της ΝΔ για να σπάσει ο φαύλος κύκλος εναλλαγής στην εξουσία με την εκπαραθύρωση του συριζέικου κράτους και την διαμόρφωση ενός σοβαρού πεδίου κομματικού ανταγωνισμού. Ελπίζω και εύχομαι στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών να εμπεδωθεί η δυναμική αυτή της ΝΔ. Και η επόμενη μέρα να βρει την χώρα χωρίς την απειλή της εφιαλτοκρατίας 2015-19 μια και καλή.

ΥΓ. Η εκλογή του κυρίου Κυμπουρόπουλου σηματοδοτεί πολλά από πλευράς ελληνικής κοινωνίας για το ήθος, την ανάγκη για ένα νέο πολιτικό ύφος πέραν των χαλασοχώρηδων και του γκρουεζισμού. Μην αφήσει αυτό το μήνυμα η πολιτική τάξη δίχως ανάγνωση. Να παρακάμψει τους πανυγηρτζίδες που ανοίγουν σαμπάνιες και να δει αυτό. Ήταν θαρρώ και η μεγαλύτερη νίκη του κατασυκοφαντημένου από τις ελίτ ελληνικού λαού για την ωριμότητα και την λογική με την οποία αντιμετώπισε την τρέχουσα εφιαλτική περίοδο σηματοδοτώντας κάτι εντελώς καινούργιο απέναντι σε όσα έζησε.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα