Γιατί η "συμμαχία" αριστεράς - κεντροδεξιάς μπορεί να ενισχύσει στο μέλλον τη Λεπέν

Το κεντροδεξιό κόμμα του Νικολά Σαρκοζί αναδείχθηκε ο επίσημος νικητής των γαλλικών περιφερειακών εκλογών, παρά την εκτίναξη της υποστήριξης στο Εθνικό Μέτωπο.

Αλλά ο πρώην πρόεδρος έχει μείνει με δυσκολότερες επιλογές από το ακροδεξιό κόμμα, ακόμα και το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2017.

Οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους κεντρώους, κέρδισαν επτά περιφέρειες από τις 13 την Κυριακή, συμπεριλαμβανομένης της Ιλ ντε Φρανς και της Ρον Αλπ, δύο οικονομικών

κέντρων. Εν τω μεταξύ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα διατήρησε πέντε περιφέρειες. Οι ντόπιοι εθνικιστές κέρδισαν στην Κορσική. Αλλά στη Νορ-Πα-Ντε-Καλέ και τη νότια περιοχή Προβάνς Αλπ-Κοτ ντ'Αζούρ, οι κεντροδεξιοί υποψήφιοι κατάφεραν να κερδίσουν το FN μόνο με τις ψήφους της αριστεράς, αφού το Σοσιαλιστικό Κόμμα έδωσε εντολή στους υποψηφίους του να υποχωρήσουν για να βοηθήσουν ώστε να νικήσει το ακροδεξιό κόμμα.

"Θέλω να ευχαριστήσω τους σοσιαλιστές ψηφοφόρους που ψήφισαν σαφώς την απαγόρευση του FN" δήλωσε ο Ξαβιέ Μπερτράν, ο οποίος κέρδισε στο βορρά, ένα πρώην προπύργιο των σοσιαλιστών. Η αλλαγή στερεί από τον Σαρκοζί μια σαρωτική επικύρωση της στρατηγικής του, να κλίνει προς τα δεξιά για να προσπαθήσει να ανακτήσει μέρος του εκλογικού σώματος του FN. Η έλλειψη σαφήνειας μπορεί να τροφοδοτήσει εσωτερικές διαμάχες μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν μια στροφή προς τα δεξιά και εκείνων, συμπεριλαμβανομένου και του Ζιπέ, οι οποίοι υποστηρίζουν μια στροφή προς το κέντρο, σύμφωνα με τον Μπρουνό Κοτρέ, καθηγητής στο Sciences Po. "Είναι περίπλοκο για τον Νικολά Σαρκοζί επειδή δεν είναι μια ξεκάθαρη νίκη" λέει ο Cautrès.

Την Κυριακή, ο Σαρκοζί χαιρέτισε την απόφαση του κόμματος να ενωθούν με τους κεντρώους για τις δημοσκοπήσεις. "Αυτή η κινητοποίηση δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε την προειδοποίηση που έστειλαν σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες στον πρώτο γύρο", είπε. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο είχε θριαμβεύσει στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές του 2010, υπέστη ήττα. Όμως, η κακή οικονομική κατάσταση υπό τον Ολάντ - όπως και το ρεκόρ ανεργίας- άφησε πολλούς να φοβούνται μια μεγαλύτερη συντριβή.

Όσον αφορά την θετική πλευρά για τον πρόεδρο, οι εκλογές βοήθησαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα να επαναβεβαιώσει την ηγετική του θέση έναντι των άλλων αριστερών ομάδων: Το Κόμμα των Πρασίνων, το οποίο άφησε την κυβέρνηση το περασμένο έτος μετά από τη διαφωνία του για τη στροφή του προέδρου υπέρ των επιχειρήσεων, υπέστη μεγάλες απώλειες. Αυτό επικυρώνει τη στροφή προς το κέντρο που ξεκίνησε πέρυσι ο μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός δεν έδειξε προθυμία να αναθεωρήσει τις προσανατολισμένες στην αγορά πολιτικές του. "Μετρώ την ευθύνη μου. Θα ενεργώ χωρίς ανάπαυλα και γρηγορότερα για να έχω αποτελέσματα" είπε ο Βαλς. Θυσιάζοντας τους υποψηφίους σε δύο περιοχές, ο Πρόεδρος Ολάντ τοποθετήθηκε επίσης ως ο αληθινός αντίπαλος του Εθνικού Μετώπου, μια στάση που θα κρατήσει πιθανότατα μέχρι τις προεδρικές εκλογές, όταν θα επιδιώξει μια δεύτερη θητεία, εκτιμά ο Κοτρέ.

Αντίθετα, το μήνυμα του Σαρκοζί ήταν θολό: παρότρυνε τους υποψηφίους του να μην κάνουν συμφωνία με τους Σοσιαλιστές, αλλά και ούτε να αποσυρθούν από τον προεκλογικό αγώνα, ακόμα κι όταν είχαν ελάχιστες πιθανότητες να νικήσουν το FN. Για την Λεπέν, οι δημοσκοπήσεις είναι μια απογοήτευση και μια προσωπική ήττα από τότε που ήταν υποψήφια στην Νορ-Πα-ντε-Καλέ. Η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου υπολόγιζε σε τουλάχιστον μία περιφερειακή κυβέρνηση και ένα ιστορικό ρεκόρ εν όψει του 2017.

Αλλά η εκστρατεία ενάντια στο FN στο δεύτερο γύρο για τον αποκλεισμό της, μπορεί να την ενδυναμώσει. Θα μπορούσε να κινητοποιήσει το εκλογικό σώμα της, λέει ο Λοράν Μπουβέ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο των Βερσαλλιών. "Η στρατηγική 'όλοι εναντίον της Μαρίν Λεπέν' είναι επικίνδυνη", είπε ο Μπουβέ. "Βοηθά στο να ηττηθεί βραχυπρόθεσμα, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να ενισχύσει το FN στις προεδρικές εκλογές".

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα