Γιατί αυτοκτόνησε o Άαρον Σουάρτς

Το παιδί –θαύμα του Διαδικτύου ήταν μόλις 26 ετών. Ο Άαρον Σουάρτς αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του, παρότι για τους ακτιβιστές του Internet θεωρούταν «γκουρού». Βρέθηκε απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Ο Σουάρτς άρχισε να ξεχωρίζει σε ηλικία 14 ετών, όταν δημιούργησε τον ιστοχώρο Infogami, ο οποίος αργότερα συγχωνεύθηκε με τη δημοφιλή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης Reddit. Ήταν καταξιωμένος προγραμματιστής και παθιασμένος ακτιβιστής υπέρ της ελευθερίας διακίνησης των πληροφοριών στο Internet.

Η είδηση του θανάτου, όπως

ήταν φυσικό, ταξίδεψε αμέσως μέσω του Διαδικτύου, ξεσηκώνοντας κύμα αντιδράσεων στον διεθνή Τύπο – και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ποιος φταίει για την αυτοκτονία του; Πολλοί έσπευσαν να κατηγορήσουν την αμερικανική Δικαιοσύνη (συγκεκριμένα, την εισαγγελία της Μασαχουσέτης) για ηθική αυτουργία. Η επίσημη ανακοίνωση της οικογένειας του αυτόχειρα, εξάλλου, καταγγέλλει απερίφραστα στην επίσημη ανακοίνωσή της πως «ο θάνατος του Άαρον δεν είναι απλώς μια προσωπική τραγωδία αλλά προϊόν ενός εγκληματικού συστήματος δικαιοσύνης πλούσιου σε εκφοβισμούς και σε εισαγγελικές υπερβάσεις». Όπως λέει σαφώς: «Οι αποφάσεις της εισαγγελίας της Μασαχουσέτης και το MIT συνέβαλαν στον θάνατό του». Ο Σουάρτς αντιμετώπιζε ένα αστρονομικό πρόστιμο και ποινή φυλάκισης έως και 35 χρόνια.

Η ιστορία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2011, όταν ο Σουάρτς μπήκε στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) της οποίας ήταν συνδρομητής και «κατέβασε» τέσσερα εκατομμύρια έγγραφα, και συγκεκριμένα ακαδημαϊκές εργασίες προσβάσιμες μόνο σε συνδρομητές, με στόχο να τα διαμοιράσει ελεύθερα και δωρεάν στο Διαδίκτυο. Λίγες ώρες μετά την είδηση του θανάτου του, το MIT υποσχέθηκε έρευνα σχετικά με το ρόλο του στα γεγονότα που οδήγησαν στο τραγικό συμβάν. Αμέσως, οι Anonymous «επιτέθηκαν» στην ιστοσελίδα της σχολής. Στα αιτήματά τους, ζητούν μεταρρύθμιση των νόμων για το ηλεκτρονικό έγκλημα και να μην δείχνουν οι εισαγγελείς τόσο «υπερβάλλοντα ζήλο», μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, επιστροφή στις αρχές του κοινού καλού και όχι στο ιδιωτικό κέρδος και εν τέλει, ένα αδέσμευτο Internet.

Ο Σουάρτς είχε ενεργήσει με βάση την κεντρική του πεποίθηση πως «όλες οι ωφέλιμες για μια κοινωνία πληροφορίες πρέπει να είναι διαθέσιμες δωρεάν στο κοινό». Θεωρούσε πως αυτές οι πληροφορίες στις ΗΠΑ «πωλούνται» σε τιμές απαγορευτικές για τους περισσότερους και ότι από την όλη βιομηχανία επωφελούνται οικονομικά κυρίως οι εκδότες, ενώ οι ερευνητές παίρνουν ψίχουλα. κρατούμενος πλέον στα χέρια των Αρχών, αυτός παρουσιάστηκε συνεργάσιμος και επέστρεψε όλα τα «κλεμμένα», με την υπόσχεση μάλιστα να μην τα χρησιμοποιήσει. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τις Αρχές και επέστρεψε τα «κλεμμένα» και υποσχέθηκε να μην τα χρησιμοποιήσει. Ο εισαγγελέας όμως του φόρτωσε 13 κακουργήματα.

«Η ανιδιοτελής δράση ήταν το κίνητρό του»

Τα σχόλια στο Διαδίκτυο είναι άπειρα –και σχεδόν όλα, εμμέσως πριν σαφώς- κατηγορούν το «σύστημα». Ο Guardian γράφει χαρακτηριστικά: «Η παγκόσμια ιντερνετική κοινότητα θρηνεί τον άδικο και πρόωρο χαμό ενός από τους λίγους, αλλά μαχητικούς ‘Ρομπέν των Ψηφιακών Δασών’. Κι αυτό διότι ο 26χρονος Άαρον Σουάρτς ουδέποτε έβαλε τα υλικά αγαθά πάνω από τις ηθικές του αξίες. Ως παιδί-θαύμα του Διαδικτύου που ήταν, με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του θα μπορούσε κάλλιστα να είχε επιλέξει μια ζωή μέσα στα πλούτη και στις ανέσεις. Αντιθέτως, αυτός επέλεξε να αγωνιστεί ανιδιοτελώς και με κίνδυνο για τον ίδιο, υπέρ ευγενών σκοπών». Ο Λόρενς Λέσιγκ, καθηγητής Δικαίου στο Χάρβαρντ, σχολιάζει:
«Εδώ είναι που χρειαζόμαστε μια καλύτερη αίσθηση της δικαιοσύνης αλλά και της αισχύνης. Γιατί αυτό που είναι αισχρό στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ο παραλογισμός στη συμπεριφορά του εισαγγελέα. Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση προσπάθησε να παρουσιάσει τις πράξεις του Άαρον με τρόπο ακραίο και παράλογο». «Ο ακτιβισμός του Σουάρτς είχε γίνει ξεκινήσει μια από τις πιο έντονα αμφισβητούμενες μάχες – δηλαδή, τον πόλεμο για το πώς το διαδίκτυο χρησιμοποιείται και ποιος ελέγχει τις πληροφορίες που ρέουν σε αυτό – και αυτό ήταν πραγματικό έγκλημα του στα μάτια της κυβέρνησης των ΗΠΑ» σχολιάζει ο Glenn Greenwald στον Guardian. «Αμφισβήτησαν την εξουσία τους και την εξουσία των εταιρικών φατριών να διατηρήσουν έναν ασφυκτικό κλοιό σε αυτές τις πληροφορίες».

http://news.uk.msn.com/comment-and-analysis/prosecutors-blamed-for-web-genius-aaron-swartzs-suicide

http://www.telegraph.co.uk/technology/news/9800257/Anonymous-hacktivists-target-MIT-websites-over-Aaron-Schwartz-suicide.html

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/jan/12/aaron-swartz-heroism-suicide1

Keywords
Τυχαία Θέματα