Για μια φωτογραφία...

Από τη στιγμή που κλείδωσε η επίσκεψη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο τα παπαγαλάκια της Αριστεράς ανέλαβαν την εργολαβία να δείξουν πόσο μεγάλος ηγέτης είναι. Βρήκαν και τα θέματα που θα συζητηθούν, μεταξύ των οποίων η ενέργεια με τους… υδατάνθρακες του Καμμένου που κρύβει η ελληνική γη και θάλασσα.

Μέχρι τις 17-18 Οκτωβρίου θα ακούσουμε πολλά από την ΕΡΤ, τα πληρωμένα… παπαδοπαίδια του

διαδικτύου, το ΑΠΕ αλλά και τις συριζαίϊκες εφημερίδες. Όσο για εκείνο το διήμερο; Τι για την Περιστέρα που θα κλέψει την παράσταση από την Μελάνια, τι για τα θερμά λόγια του Τραμπ στον Τσίπρα, τι για τις σημαντικές συμφωνίες που θα κλείσουν. Όλα θα τα ακούσουμε, ελπίζουμε να μην ακούσουμε τα αγγλικά του πρωθυπουργού μας, όπως τότε με τον Κλίντον, γιατί τότε θα πρέπει να πάμε στο τρελάδικο.

Η αλήθεια είναι ότι ο Τσίπρας μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο και θα φωτογραφηθεί με δύο πλανητάρχες. Η προηγούμενη ήταν αυτή με τον Ομπάμα, ενώ υπάρχει και η τραγική εμφάνισή του με τον συνταξιούχο πρόεδρο Κλίντον.

Αν και δεν έχουν καμιά σημασία όλα αυτά, πρόκειται για τυπικές δημόσιες σχέσεις, είναι ασφαλώς μια επικοινωνιακή αβάντα στην κυβέρνηση Τσίπρα. Θα πάρει και τον Καμμένο μαζί; Κανείς δεν ξέρει, όπως δεν ξέρει αν θα είναι υπουργός ως τότε ή αν θα θελήσει ο πρωθυπουργός να τον παραμερίσει μετά τα όσα αποκαλύπτονται.

Όμως, πέραν των δημοσίων σχέσεων η ουσία δεν βρίσκεται στον Λευκό Οίκο. Και σίγουρα αν ήθελαν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ελλάδα θα το είχαν κάνει επί Ομπάμα που ήταν και φιλέλληνας κι όχι επί Τραμπ που δεν ξέρει ούτε κατά που πέφτει η χώρα μας. Θα νομίσει ότι συνομιλεί με τον ηγέτη αφρικανικής χώρας, ειδικά αν τον ακούσει να μιλά αγγλικά όπως την… μητρική του γλώσσα.

Εν πάση περιπτώσει, αλλού είναι το παιχνίδι. Π.χ. η πτώση 30% των τραπεζικών μετοχών σε δύο μέρες προέκυψε με εντολές μαζικών πωλήσεων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Επίσης, μόλις χθες σε έκθεσή της η BofA Merrill Lynch αναφέρει ότι θα υπάρξει δυσκολία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης για την Ελλάδα που ξεκινάει το Φθινόπωρο. Οι νέες απαιτήσεις για μέτρα λιτότητας και το ενδεχόμενο διενέργειας AQR στις τράπεζες θα περιπλέξουν ακόμα περισσότερο της συνομιλίες αναφέρει.

Όπως τονίζει η BofA, δεν θα είναι η πρώτη φορά που η ελληνική οικονομία ξεκίνησε να δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης, με ένα σοκ λιτότητας να την επιστρέφει στο σημείο μηδέν. Εάν οι συζητήσεις αυτές καθυστερήσουν και η αξιολόγηση συνεχιστεί το επόμενο έτος, τότε η ατζέντα ενδέχεται να επεκταθεί στις ιδιαιτερότητες της ελάφρυνσης του χρέους και της συζήτησης για το νέο καθεστώς μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στα μέσα του 2018.

Μας προετοιμάζουν οι Αμερικανοί αναλυτές για νέο κύκλο λιτότητας; Ποιος ξέρει, αλλά αποδεικνύεται ότι οι πρόεδροι δεν παίζουν ουσιαστικό ρόλο, οι αγορές κάνουν το παιχνίδι. Ο Τραμπ δε το πολύ να τον πιάσει κορόιδο και να του πουλήσει κανένα ελικόπτερο από το Βιετνάμ. Τέτοιος ανίκανος που είναι ο Αλέξης θα κάνει τα πάντα προκειμένου να βγει χαμογελαστός στη φωτογραφία μπροστά από το τζάκι.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα