Για λογοκλοπή κατηγορείται ο φίλος του Τσίπρα Σλαβόι Ζίζεκ

Πώς τον έλεγαν εκείνο τον μαρξιστή φιλόσοφο, τον φίλο του Αλέξη Τσίπρα που του έδινε μια… εσάνς μορφωμένου ανθρώπου; Σλαβόι Ζίζεκ αν δεν απατόμαστε. Ε, λοιπόν, ο φίλος του Αλέξη κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε σκάνδαλο λογοκλοπής καθώς εγκαλείται ότι σε άρθρο του 1999 αντέγραψε αντισημιτικό κείμενο οργάνωσης που υπερασπιζόταν την ανωτερότητα της λευκής φυλής.

Όλα ξεκίνησαν όταν

ο συντηρητικός συγγραφέας Στιβ Σάιλερ και ένας μπλόγκερ με το όνομα Deogolwulf παρατήρησαν με διαφορά μερικών ημερών κάτι πολύ περίεργο σε κάποια κομμάτια άρθρου του 2006 του Ζίζεκ για το έγκυρο ακαδημαϊκό περιοδικό Critical Unquiry: ήταν γραμμένα με σαφήνεια, γεγονός ασυνήθιστο για τον κατά τεκμήριο δυσνόητο μαρξιστή φιλόσοφο. Δυσνόητος στα ότι του δεν καταλαβαίνει κι ο ίδιος τι λέει, πόσο μάλλον και ο Τσίπρας

Ο Σάιλερ έγραψε: «Ο σούπερ σταρ καθηγητής επιτυγχάνει μεγαλύτερο βαθμό σαφήνειας από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη ανάλυση που έχω διαβάσει από αυτόν» έγραψε ο Σλάιερ, ενώ ο Deogolwulf, λίγες ώρες μετά αναρωτήθηκε: «Γιατί μια γάτα αρχίζει να γαυγίζει, ένας σκύλος αρχίζει να νιαουρίζει και ένας σκοταδιστής να γράφει με σαφήνεια;» διερωτάται και δίνει την απάντηση: «Γιατί το κείμενο δεν είναι δικό του».

Ο μπλόγκερ, μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα: εκτός από το άρθρο του Ζίζεκ παρέθεσε και την πηγή: ένα άρθρο του 1999, που είχε δημοσιεύσει το αμερικανικό περιοδικό American Renaissance, κάποιας οργάνωσης που υπερασπιζόταν την ανωτερότητα της λευκής φυλής. Συγγραφέας του ο Στάνλει Χόρνμπεκ.

Απαντώντας μέσω email στις κατηγορίες, ο ίδιος ο Ζίζεκ έριξε την ευθύνη σε συνεργάτη του: «Κάποιος φίλος μου μίλησε για τις θεωρίες του Κέβιν ΜακΝτόναλντ και του ζήτησα να μου κάνει μια σύντομη περίληψη. Μου είπε μάλιστα ότι μπορώ να τη χρησιμοποιήσω ελεύθερα. Αυτό έκανα. Λυπάμαι ειλικρινά αλλά δεν ήξερα ότι η περίληψη του φίλου μου ήταν στην πραγματικότητα όλο το απόσπασμα από το άρθρο του Χόρνμπεκ. Κανείς δεν μπορεί να πει ωστόσο ότι έκλεψα τις ιδέες κάποιου άλλου ή ότι κόπιαρα τις σκέψεις του. Λυπάμαι ωστόσο πολύ γι'αυτό το ατύχημα».

Πιο απολογητικός ήταν ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Critical Inquiry: «Πραγματικά λυπούμαστε για αυτή την υπόθεση» δήλωσε ο Τζέιμς Ουίλιαμς στο Newsweek. «Αν ξέραμε ότι ο Ζίζεκ έκανε λογοκλοπή θα του ζητούσαμε φυσικά να αποσύρει αυτά τα αποσπάσματα» πρόσθεσε.

Μην ανησυχεί ο Τσίπρας για τη λογοκλοπή του φίλου του. Κι ο ίδιος μια… κλοπή είναι, πολιτική. Είναι η απόδειξη του πώς το τίποτα μπορεί να γίνει κάποιος.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα