ΓΑΠ: Τον φεύγουν, αλλά δεν φεύγει

Αργά, αλλά σταθερά ανοίγει το θέμα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΓΑΠ να προσπαθεί να πάει σε ελεγχόμενες διαδικασίες – αλλά να μην τις έχει βρει! Στην παρούσα φάση ο ΓΑΠ ως πρόεδρος, αλλά και λόγω συσχετισμού δυνάμεων, έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά όχι και την άνεση των χειρισμών. Και αυτό επειδή

-Λοβέρδος, Ραγκούσης,

Διαμαντοπούλου (ΛοΡΔι) θέλουν ακόμη χρόνο να ετοιμαστούν. Βέβαια δουλεύουν στο παρασκήνιο, έχουν επικοινωνία με τέως υπουργούς (Μόσιαλος κ.α.) και βουλευτές και ελπίζουν ότι θα τους «σπρώξουν» εκείνοι που επέβαλαν τον Παπαδήμο. Επίσης ακόμη δεν έχουν βρει ισορροπίες μεταξύ τους και δεν έχουν μοιράσει ρόλους. Έτσι εξηγείται και η δήλωση του Λοβέρδου ότι είναι πρόωρο να τεθεί θέμα ηγεσίας. Αλλά το φρούτο που είναι πρόωρο τον Νοέμβρη, είναι ώριμο τον Δεκέμβρη και τον Γενάρη έχει σαπίσει, λένε άσπονδοι φίλοι του, που τον κατηγορούν ότι φροντίζει μόνο το προσωπικό του προφίλ.

Ο Βενιζέλος θα κριθεί από την επιτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου. Το ξέρει και ο ίδιος και τα δίνει όλα στην προσπάθεια αυτή, διότι είναι η τελευταία ευκαιρία του. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν έχει χρόνο για ίντριγκα και πρέπει πρώτα να επιβεβαιώσει τις σχέσεις του με επιχειρηματικούς παράγοντες, οι οποίοι πλέον μπορούν να παίξουν και με τους ΛοΡΔι.

Έτσι ο ΓΑΠ κινείται σε δύο επίπεδα. Από την μία «ψευδοπρωθυπουργεύει» συναντώντας υπουργούς (Βενιζέλο, Ρέππα, Παπουτσή, Χρυσοχοϊδη, Διαμαντοπούλου, Λοβέρδο, Σκανδαλίδη, Ραγκούση) για υπηρεσιακά θέματα. Από την άλλη ετοιμάζεται να ανοίξει τα χαρτιά του, αφού δει μέσα από τις «ειλικρινείς» συζητήσεις που έχει με τους υπουργούς τις δικές τους σκέψεις – γιατί ο ίδιος μιλά λίγο και ακούει περισσότερο κάνοντας ότι συμφωνεί με τον εκάστοτε συνομιλητή του.

Το επιτελείο του Γιώργου πάντως εκπονεί σχέδια και μετρά δυνάμεις. Χρειάζεται επομένως χρόνο και ηρεμία, γι’ αυτό και ο ΓΑΠ λέει «να πάρουμε πρώτα την έκτη δόση» και μετά βλέπουμε.

Η αλήθεια είναι ότι δέχεται εισηγήσεις για να ξεκινήσει ο ίδιος τις διεργασίες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (ακόμα και αν θα είναι και πάλι υποψήφιος).

Μία άλλη πρόταση είναι «να μιλήσει με το λαό» με περιοδείες και συχνές δημόσιες εμφανίσεις που θα αναδομήσουν το πολιτικό προφίλ του, που σήμερα είναι στα χειρότερα της πολιτικής του καριέρας.

Ισχυρός παράγων του στενού περιβάλλοντος του ΓΑΠ εκτιμά ότι το παιχνίδι στην παρούσα φάση θα παιχτεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, την οποία πρέπει να ελέγξει ο Παπανδρέου. Στο τελευταίο «μέτρημα» είχαν λίγο πάνω από 100 βουλευτές, όμως μετά την πρωθυπουργοποίηση Παπαδήμου όλα έχουν αλλάξει.

Το «τυράκι» για τους βουλευτές είναι ότι η διασφάλιση της εκλογής τους περνά από τον Γιώργο. Εξ ου και οι προτάσεις για λίστα (του «έκαψε» την ιδέα ο Σαμαράς), αλλά και για απλή αναλογική που σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα χάσει περίπου 40 βουλευτές, όπως προβλέπει ο εκλογικός νόμος του Παυλόπουλου (τους υπόλοιπους 10 που χρειάζονται για το πρώτο κόμμα τους παίρνει από τα μικρότερα κόμματα).

Θέμα υπάρχει και με τους κοινοβ

Keywords
Τυχαία Θέματα