Γάλλοι εναντίον ομοφυλόφιλων, με πολιτικές προεκτάσεις

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του Παρισιού, για να διαμαρτυρηθούν για τους γάμους ομοφυλόφιλων. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας σκοπεύει να αλλάξει το νόμο μέσα στο 2013, επιτρέποντας τους γάμους ομοφυλόφιλων. Οι διαδηλωτές, με τη στήριξη της Καθολικής Εκκλησίας και της δεξιάς αντιπολίτευσης, θεωρούν ότι αυτό θα υποβιβάσει έναν σημαντικό κοινωνικό θεσμό. Παρά το ότι οι διαδηλωτές υπολογίζεται ότι έφτασαν τις 500.000, η συμμετοχή ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη.

Η Γαλλία αναγνωρίζει νομικά την συμβίωση των γκέι ζευγαριών, αλλά ο Φρανσουά Ολάντ θέλει να επεκτείνει τα νομικά δικαιώματά τους. Ο ηγέτης του κεντροδεξιού UMP Ζαν-Φρανσουά Κοπέ είπε ότι η διαδήλωση αποτελεί μια δοκιμασία για τον Ολάντ, καθώς «υπάρχουν προφανώς πολλοί Γάλλοι που ανησυχούν γι’ αυτή τη μεταρρύθμιση». Εναντίον φυσικά είναι και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, παρότι η ηγέτιδά του Μαρίν Λε Πεν δεν συμμετείχε στη διαδήλωση, θεωρώντας ότι είναι ένας αντιπερισπασμός από τα πραγματικά προβλήματα της Γαλλίας.

Οι διαδηλωτές πάντως επιμένουν ότι η κίνησή τους δεν είναι πολιτική, ούτε θρησκευτική, και σε καμιά περίπτωση δεν στρέφονται κατά των ομοφυλόφιλων. Δημοψήφισμα που δημοσίευσε η εφημερίδα Le Nouvel Observateur το Σαββατοκύριακο, σε ένα δείγμα 1000 Γάλλων, δείχνει ότι το 56% υποστηρίζει τους γκέι γάμους, αλλά το 50% δεν εγκρίνει τις υιοθεσίες παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Και φυσικά υπήρχε και αντιδιαδήλωση –λίγο μακρύτερα, στο Βατικανό. Εκεί, τέσσερις ουκρανές ακτιβίστριες της φεμινιστικής ομάδας Femen προέταξαν τα στήθη τους –κοινώς, εμφανίστηκαν τόπλες- στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, την ώρα που ο Πάπας προσευχόταν. Όπως είπαν, το έκαναν για να δηλώσουν την συμπαράστασή τους στους γκέι.

bbc

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews