Γαλλία: Ποιοι οι πιθανοί υποψήφιοι της αριστεράς μετά την αποχώρηση Ολάντ

Μετά την ανακοίνωση του σοσιαλιστή Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του, το κόμμα του θα επιδιώξει να αποδείξει ότι κάνουν λάθος οι δημοσκοπήσεις που λένε ότι η γαλλική αριστερά είναι πολύ αδύναμη για να φτάσει μέχρι τον τελικό γύρο των προεδρικών εκλογών την ερχόμενη άνοιξη. Ο τελικός γύρος αναμένεται να διεξαχθεί προς το παρόν μεταξύ του δεξιού Φρανσουά Φιγιόν και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, μαζί με άλλα

συναφή μικρο-κόμματα, θα διεξάγει προκριματικές εκλογές για να επιλέξει υποψήφιο για την προεδρία στις 22 και στις 29 Ιανουαρίου και οι υποψήφιοι πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Κάποιοι υποψήφιοι από το φάσμα της αριστεράς έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα λειτουργήσουν ανεξάρτητα.

Οι υποψήφιοι, από την σκληροπυρηνική αριστερά ως την κεντροαριστερά, πιθανόν να είναι οι εξής:

Μανουέλ Βαλς

Ο πρωθυπουργός του Ολάντ και κάποτε πιο πιστός του σύμμαχος, Μανουέλ Βαλς, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αν θα είναι υποψήφιος στις προκριματικές των Σοσιαλιστών. Σκληρός στο δόγμα "νόμος και τάξη" και φιλικός προς τις επιχειρήσεις, ο 54χρονος ρεφορμιστής από τη δεξιά πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι λίγο πιο δημοφιλής από ό,τι ο Ολάντ, αλλά έρχεται σε αντίθεση με κάποιους στην αριστερά. Έλαβε μόνο το 5% των ψήφων στις τελευταίες προκριματικές εκλογές των Σοσιαλιστών το 2011.

Αρνό Μοντεμπούρ

Ο Αρνό Μοντεμπούρ έχει ήδη δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος στις προκριματικές των Σοσιαλιστών. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας του Ολάντ είναι σταθερά στο αριστερό φάσμα του κόμματος και έχασε τη θέση του στο υπουργικό συμβούλιο το 2014, αφού αποκήρυξε τη φιλική προς τις επιχειρήσεις στροφή του Ολάντ. Ο πρώην δικηγόρος, ο οποίος μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση έκανε μια σειρά μαθημάτων μάνατζμεντ σε σχολή επιχειρήσεων, λέει ότι προτιμά ένα ισχυρό κράτος για την προστασία της βιομηχανίας της Γαλλίας από τα "ξένα συμφέροντα".

Μπενουά Χαμόν

Ο αριστερός βουλευτής της Ιβλίν, έξω από το Παρίσι, έχει ήδη δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος για τους προκριματικούς των Σοσιαλιστών. Ο Μπενουά Χαμόν υπήρξε δύο φορές υπουργός του Ολάντ. Αλλά, ως υπουργός Παιδείας, ο 49χρονος εγκατέλειψε την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φιλο-επιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις το 2014.

Εμανουέλ Μακρόν

Ο επαναστάτης πρώην υπουργός Οικονομίας και πρώην προστατευόμενος του Ολάντ, έχει ξεκινήσει μια αντισυμβατική εκστρατεία υποψηφιότητας για την προεδρία, με την υπόσχεση να ηγηθεί μιας "δημοκρατικής επανάστασης" ενός λαού εναντίον ενός "κενού" πολιτικού συστήματος. Ο 38 πρώην τραπεζίτης επενδύσεων, ο οποίος ήταν άγνωστος στο γαλλικό λαό μέχρι και πριν από δύο χρόνια, δεν είναι μέλος ενός πολιτικού κόμματος και ποτέ δεν ήταν υποψήφιος για κάποιο αιρετό αξίωμα. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως προερχόμενο από την αριστερά, αλλά θέλει να ενώσει αριστερά και δεξιά σε ένα κεντρώο κοινό χώρο.

Ζαν-Λικ Μελανσόν

Ο χαρισματικός σκληροπυρηνικός αριστερός είναι υποψήφιος βάσει μιας ριζοσπαστικής αριστερής ατζέντας και την περασμένη εβδομάδα κέρδισε την υποστήριξη του Κομμουνιστικού κόμματος. Ο πάλαι ποτέ τροτσκιστής και πρώην δάσκαλος πέρασε 30 χρόνια στο Σοσιαλιστικό κόμμα, όπου υπηρέτησε ως υπουργός και κάποτε ήταν ο νεαρότερος γερουσιαστής. Εγκατέλειψε το 2008, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα δεν ήταν σωστά αριστερό. Ο πρώην σοσιαλιστής υπουργός έχει αναδειχθεί ως ο ένθερμος φιλόσοφος-ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς. Κέρδισε το 11% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012.

Κριστιάν Τομπιρά

Η Κριστιάν Τομπιρά, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Ολάντ και μια καλά εδραιωμένη πολιτική προσωπικότητα από την Καγιέν στη Γαλλική Γουιάνα, δεν έχει σχολιάσει αν θα είναι υποψήφια, αλλά ένα αίτημα για να το πράξει έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα 70.000 υπογραφές. Η 64χρονη, η οποία ήταν μια σημαντική φωνή στην αριστερή πτέρυγα της κυβέρνησης Ολάντ, εγκατέλειψε μετά από διαφορές σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού. Ως υπουργός, αντιμετώπισε συχνά ρατσιστικά σχόλια από συμπαθούντες της ακροδεξιάς: σε μια διαδήλωση, τα παιδιά της κουνούσαν μπανάνες. Μια υποψήφια των δημοτικών εκλογών για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο αναγκάστηκε να αποχωρήσει το 2013, όταν την παρομοίασε με μαϊμού στο Facebook. Αργότερα είπε στη "Libération" ότι οι ρατσιστικές επιθέσεις "ήταν μια επίθεση στην καρδιά της δημοκρατίας".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα