Γαλλία: Κατά 6% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ το Α' τρίμηνο, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας

17:07 8/4/2020 - Πηγή: Antinews

Η γαλλική οικονομία πιθανόν συρρικνώθηκε κατά 6% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες καθώς τα αυστηρά μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν σε όλη τη χώρα έπληξαν μεγάλα τμήματα της οικονομίας, όπως εκτίμησε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Το ποσοστό αυτό θα είναι η μεγαλύτερη συρρίκνωση σε τριμηνιαία βάση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεπερνώντας το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του -5,3% το δεύτερο τρίμηνο του 1968 όταν η Γαλλία

βρισκόταν στη δίνη κοινωνικών αναταραχών, μαζικών φοιτητικών διαδηλώσεων και γενικών απεργιών.

Στη Γαλλία έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις από τις 17 Μαρτίου, ένα μέτρο που επίσημα λήγει στις 15 Απριλίου, αν και η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να παραταθεί εάν κριθεί απαραίτητο.

Σε μία εβδομάδα μέτρων περιορισμού τον Μάρτιο, η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε περίπου κατά το ένα τρίτο, ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανάλυσή της για τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο χαμηλής οικονομικής δραστηριότητας, κάθε δύο εβδομάδες που η χώρα περνά σε καθεστώς lockdown μπορούν να μειώσουν την ετήσια οικονομική δραστηριότητα κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, όπως εκτίμησε η Τράπεζα της Γαλλίας, εκτίμηση που συμβαδίζει με τις προβλέψεις της στατιστικής υπηρεσίας INSEE και ανεξάρτητων ινστιτούτων.

Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ επιστρέφει στη Μεσόγειο έπειτα από ύποπτα κρούσματα COVID-19

Περίπου 40 ναύτες του γαλλικού αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκολ φέρουν «συμβατά με τον κορονοϊό συμπτώματα» και αποτελούν αντικείμενο «αυξημένης ιατρικής παρακολούθησης», ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.

«Από σήμερα, μια ομάδα εντοπισμού που διαθέτει τεστ κατευθύνεται στο αεροπλανοφόρο προκειμένου να ερευνήσει τα περιστατικά που εμφανίστηκαν και να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού πάνω στο σκάφος», πρόσθεσε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο, διευκρινίζοντας πως το πλοίο, που βρίσκεται τώρα στον Ατλαντικό, πλέει προς τη Μεσόγειο για να επιστρέψει στην Τουλόν πριν από την αρχικά προβλεπόμενη ημερομηνία της 23ης Απριλίου.

«Οι ναύτες που παρουσιάζουν συμπτώματα έχουν τεθεί σε απομόνωση για λόγους προφύλαξης του υπόλοιπου πληρώματος. Καμία επιδείνωση δεν έχει διαπιστωθεί σε αυτούς τους ασθενείς», ανέφερε το υπουργείο.

Ο αριθμός των μολύνσεων ή των ύποπτων μολύνσεων στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων δεν αναφέρεται λεπτομερώς, όμως σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση που δημοσιοποίησε το Σάββατο η υπουργός Φλοράνς Παρλί, περίπου 600 περιστατικά (πολίτες και στρατιωτικοί) έχουν ταυτοποιηθεί και κανένας θάνατος.

Η υπουργός έχει κατ΄επανάληψη πει ότι η ασθένεια δεν θα εμποδίσει τις ένοπλες δυνάμεις να συνεχίσουν το σύνολο των αποστολών τους.

Το αεροπλανοφόρο διαθέτει ιατρική ομάδα που περιλαμβάνει περίπου 20 επαγγελματίες υγείας (γιατρούς, νοσηλευτές, χειρουργούς). Διαθέτει επίσης αίθουσα νοσοκομειακής περίθαλψης με περίπου 12 κρεβάτια, αναπνευστήρες, scanner, «καθώς και έναν χώρο περιορισμού περίπου εκατό θέσεων».

Η επιδημία της Covid-19 έχει πλήξει ένα άλλο αεροπλανοφόρο, το αμερικανικό Θίοντορ Ρούζβελτ, στον Ειρηνικό ωκεανό. Η διαχείριση της κρίσης από τις αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες αρχικά αρνήθηκαν να εκκενώσουν το αεροπλανοφόρο και στη συνέχεια απέπεμψαν τον κυβερνήτη του, οδήγησε στην παραίτηση του υπουργού Ναυτικού.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα