Γαλλία: Εν όψει πολυτάραχων εκλογών

15:26 7/8/2016 - Πηγή: Antinews

Πριν από 21 χρόνια, ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ προσπάθησε να περιορίσει τα επιδόματα συνταξιοδότησης στους δημοσίους υπαλλήλους. Σε απάντηση, τα εργατικά συνδικάτα οργάνωσαν μια γενική απεργία που παρέλυσε τη Γαλλία για εβδομάδες. Ο Ζιπέ δεν είχε άλλη επιλογή και αναγκάστηκε

να παρατήσει το σχέδιο. Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, η κεντροδεξιά κυβέρνηση μοιραία αποδυναμώθηκε και νικήθηκε σε πρόωρες εκλογές. Ο Ζιπε αποσύρθηκε.

Σήμερα, τα γαλλικά συνδικάτα ξεσηκώνονται και πάλι, αναγκάζοντας τον Σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να αποδυναμώσει τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση στα εργασιακά. Οι προεδρικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2017 και οι πιθανότητες επανεκλογής του Ολάντ διαγράφονται ζοφερές. Ποιος υποψήφιος εμφανίζεται στην καλύτερη θέση για να τον αντικαταστήσει; Ο Ζιπέ, 70 ετών πλέον, που για τις περισσότερες από τις τελευταίες δύο δεκαετίες υπήρξε δήμαρχος της Μπορντό. Αυτή τη φορά, λέει, θα αναλάβει τα συνδικάτα και θα κερδίσει.

Μια έρευνα του Ipsos από τον Ιούνιο έδειξε τα ποσοστά έγκρισης του Ζιπέ στο 49 τοις εκατό, σε σύγκριση με 16 τοις εκατό για τον Ολάντ, 25 τοις εκατό για την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν και 31 τοις εκατό για τον πρώην κεντροδεξιό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος θέλει να επιστρέψει μετά την εκλογική του ήττα το 2012. Οι ψηφοφόροι βλέπουν τον Ζιπέ ως "μια συναινετική προσωπικότητα", σχολιάζει ο Ιβ-Μαρί Καν, αναλυτής του ομίλου δημοσκοπήσεων Elabe στο Παρίσι. "Αρέσει ακόμη και στους ψηφοφόρους της αριστεράς".

Ο Ζιπέ πιέζει για να ενισχύσει την υποστήριξή του στους συντηρητικούς πριν από τις εκλογές των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικάνων στις 20 Νοεμβρίου. Αν και γενικά οι γάλλοι πολιτικοί διστάζουν συνήθως να επικρίνουν την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης, ο Ζιπέ επιτέθηκε κατά της Σοσιαλιστικής κυβέρνησης μετά την τρομοκρατική επίθεση την Ημέρα της Βαστίλης στη Νίκαια, δηλώνοντας στο ραδιόφωνο του RTL στις 15 Ιουλίου: "Αν είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα, η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί". Ο Σαρκοζί, ο οποίος αναμένεται να αντιμετωπίσει τον Ζιπέ στις προκριματικές -κάτι που δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί- έσπευσε επίσης να επιτεθεί στην κυβέρνηση με αφορμή την τελευταία τρομοκρατική επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μια εκκλησία στη Νορμανδία. Ώρες μετά το περιστατικό, κατά το οποίο δολοφονήθηκε ένας ιερέας, ο Σαρκοζί απαρίθμησε τα μέτρα που θα ληφθούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αγνοήσει τους νομικούς ελέγχους και να ασκήσει την εξουσία της κατά των εν δυνάμει επιτιθέμενων.

Ο Ζιπέ αγωνίζεται σε μια φιλική προς τις αγορές και τις επιχειρήσεις πλατφόρμα. Για να βελτιωθεί η γαλλική ανταγωνιστικότητα, θέλει να καταργήσει το ανώτατο όριο των 35 ωρών εργασίας την εβδομάδα, να μειώσει τους φόρους και να καταστήσει ευκολότερες τις προσλήψεις και τις απολύσεις. Θα επιτρέψει στις εταιρείες να διαπραγματεύονται απευθείας με τους εργαζόμενους, αντί να επιτρέψει στα εθνικά συνδικάτα να διαπραγματεύονται τις συμβάσεις, όπως συμβαίνει τώρα, παρότι μόνο το 8 τοις εκατό των γάλλων εργαζομένων ανήκει σε μια ένωση. "Πρέπει να κάνουμε βαθιές μεταρρυθμίσεις, και αυτό δεν ευχαριστήσει τους πάντες, αλλά περιμέναμε αρκετά", δήλωσε ο Ζιπέ σε προεκλογική συγκέντρωση στη νότια πόλη Περπινιάν τον περασμένο μήνα.

Ο Ολάντ απέτυχε να περάσει τις μεταρρυθμίσεις, διότι εξελέγη με την υποστήριξη των συνδικάτων και στη συνέχεια τα παραμέρισε, είπε ο Ζιπέ κατά την ομιλία του σε μια ομάδα επιχειρηματιών στην πόλη θέρετρο της Μεσογείου Σεν Σιπριέν. "Θα είμαι σαφής γι' αυτό από την αρχή", είπε. Ερωτηθείς σχετικά με την ήττα του εξαιτίας των συνδικάτων το 1995, απάντησε: "Δεν κάνει και πολύ καλό να μιλάμε για το παρελθόν".

Οι ψηφοφόροι φαίνονται λιγότερο εντυπωσιασμένοι από το πρόγραμμα του Ζιπέ και περισσότερο τους προσελκύει η ήρεμη συμπεριφορά του και το διακριτικό στυλ του, σε αντίθεση με τον 61χρονο Σαρκοζί, ο οποίος προσπαθεί πολύ για να ελέγξει την ψυχραιμία του και ως πρόεδρος επικρίθηκε για τον νεοπλουτισμό του. Ένα σημαντικό ατού για τον Ζιπέ είναι διακυβέρνηση της Μπορντό, μιας πόλης 240.000 κατοίκων στην οποία έχει κάνει πάρα πολλά έργα, από το κέντρο της πόλης ως την προκυμαία, αυξάνοντας δραματικά τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις της. "Τα οικονομικά μηνύματα μας είναι ισχυρά τώρα», σχολιάζει η Σιλβί Καζέ, μια από τους σημαντικότερους οινοποιούς της Μπορντό, η οποία έχει συνεργαστεί με τον Ζιπέ στο νεότερο τουριστικό αξιοθέατο της πόλης: ένα μουσείο 81 εκατ. ευρώ, αφιερωμένο στην βιομηχανία οίνου, που άνοιξε την 1η Ιουνίου. Η Καζέ λέει ότι o Ζιπέ επισκέφθηκε τους ντόπιους ιδιοκτήτες αμπελώνων και άλλων επιχειρήσεων, πείθοντας τους να συνεισφέρουν περίπου 20 εκατ. ευρώ στο έργο -κάτι σπάνιο στη Γαλλία, όπου σχεδόν όλα τα πολιτιστικά προγράμματα χρηματοδοτούνται από δημόσιους πόρους.

Σθεναρά φιλοευρωπαϊστής, ο Ζιπέ προσπαθεί να αντιμετωπίσει το λαϊκισιτκό, ευρωσκεπτικιστικό μήνυμα του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν και τα "σύννεφα" του Brexit. "Πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι με το πολιτικό κατεστημένο" είπε στους δημοσιογράφους στην Περπινιάν. "Οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να διεκδικήσουν κάποιες από τις αρμοδιότητες που σήμερα ασκούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση". Ο Σαρκοζί έχει χρησιμοποιήσει παρόμοια ρητορική. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κερδίζει κάποιο έδαφος. Το γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό Paris Match έχει χαρακτηρίσει τον Ζιπέ "εύθραυστο πρωτοπόρο". "Ακόμα και αν Ζιπέ έχει ένα πλεονέκτημα τώρα, το παιχνίδι είναι ακόμα ανοιχτό" σχολιάζει ο Καν. Ο Ζιπέ, εν τω μεταξύ μελετά έγγραφα σχετικά με θέματα όπως η γεωργία και η εκπαίδευση. Λέει ότι θα έχει έτοιμο ένα λεπτομερές προεκλογικό πρόγραμμα. "Θα είμαι έτοιμος από την πρώτη ημέρα" δηλώνει.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
γαλλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, επιδοματα, απεργια, εκλογες, σαρκοζι, νικαια, rtl, σεν, στυλ, ιουνίου, σθεναρά, δημοσκοπηση, paris, bloomberg, μυστικες δημοσκοπησεις, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια 7 απριλιου, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, βασεις 2012, απεργια 6 νοεμβρίου, απεργια 8 νοεμβριου, ηττα, προγραμμα, ραδιοφωνο, rtl, αφιερωμενο, αφορμη, εβδομαδες, γαλλικα, γεωργια, εγγραφα, εδαφος, ευρω, ειπε, εκκλησια, εκπαιδευση, εβδομαδα, εργα, ερευνα, ετοιμο, ετων, ομιλια, κυβερνηση, μηνυματα, νορμανδια, ομαδα, παρισι, πιθανοτητες, προγραμματα, προσληψεις, ρητορικη, σαφης, σεν, συνεχεια, συγκεντρωση, συμβαινει τωρα, στυλ, σχεδιο, τοις εκατο, φαινονται, φορα, ψυχραιμια, ωρες, αγορες, ανηκει, ενωση, ιουνίου, paris, παιχνιδι, θεματα
Τυχαία Θέματα