Φρανσουά Ολάντ: Από «χαζός της τάξης», αποτυχημένος

20:04 6/9/2013 - Πηγή: Antinews

Σε παταγώδη αποτυχία κατέληξε η προσπάθεια του Φρανσουά Ολάντ να συσπειρώσει τους ευρωπαίους ηγέτες σε μια κοινή πολιτική θέση για τη Συρία, κατά τη σύνοδο κορυφής της G20. Ο γάλλος πρόεδρος, όπως και ο αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα, είναι βαθιά απογοητευμένοι από την ανικανότητά τους να κερδίσουν μια ισχυρή στήριξη για στρατιωτική δράση. Πληροφορίες θέλουν τον Ολάντ εξοργισμένο από την ανακοίνωση του Χέρμαν φαν Ρομπέι, πρόεδρου της ΕΕ, κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής την Πέμπτη, ότι «δεν

υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση στη Συρία».

Παρότι ο γάλλος πρόεδρος ήταν αποφασισμένος να εξουδετερώσει αυτή την άποψη, η προσπάθειά του να συγκαλέσει μια «μίνι σύνοδο κορυφής» των ευρωπαίων ηγετών για να παρουσιάσει ένα κοινό μέτωπο στην Αγία Πετρούπολη, ήταν μια καταφανής αποτυχία.
Παρά το γεγονός ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον, πρωθυπουργός της Βρετανίας, υποστηρίζει τη σκληρή απάντηση του Ολάντ, η ήττα του στη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει περιορίσει την διπλωματική επιρροή του.

Εν τω μεταξύ, η Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος, όπως και ο Φαν Ρομπέι, έχουν λάβει έναν πιο προσεκτικό τόνο, υποστηρίζοντας μια «πολιτική λύση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών». Ο Κάμερον δήλωσε ότι ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις με χημικά στην ανατολική Δαμασκό, αλλά, όπως και η Μέρκελ, θα ήθελε οποιαδήποτε λύση να είναι μέσω του ΟΗΕ.

Η προσπάθεια του Ολάντ να κερδίσει τη στήριξη των Ευρωπαίων κατέληξε σε μια κουβεντούλα στο αυτοκίνητο, στο δρόμο για το δείπνο κορυφής την Πέμπτη το βράδυ και μια έντονη συζήτηση με τον Κάμερον και τη Μέρκελ στο δρόμο προς το παλάτι της Αγίας Πετρούπολης.

Κάποια γαλλικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν την προσπάθεια για ευρωπαϊκή ενότητα «φευγάτη σύνοδο κορυφής». Εν τω μεταξύ, και ο Κάμερον επισήμανε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή για τη σύγκρουση. Μια μέρα πριν, η φωτογραφία του Φρανσουά Ολάντ που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP και τον έκανε να μοιάζει με τον «χαζό της τάξης» έκανε το γύρο του κόσμου, βάζοντας φωτιά στα διαδικτυακά σχόλια. Και η δημοτικότητα του Ολάντ, μοιάζει να παίρνει για μια ακόμα φορά τον κατήφορο.

ft.com

Keywords
Τυχαία Θέματα