ΦΠΑ τριών «ταχυτήτων» στην ιδιωτική εκπαίδευση: Μηδενικό σε νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, 6% στα φροντιστήρια, 13% σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια

Στην επιβολή μηδενικού ΦΠΑ σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, ΦΠΑ 6% σε φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, ωδεία και ΙΕΚ και ΦΠΑ 13% σε ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, κατέληξε η κοινή συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής.

Στη συνεδρίαση υπήρξε διεξοδική συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, αλλά και για τα ισοδύναμα, τα οποία, όπως έγινε γνωστό, θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας.

Αναλυτικότερα, το καθεστώς του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποφασίστηκε να τροποποιηθεί ως εξής:

Στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, όπου οι θέσεις στα αντίστοιχα δημόσια είναι περιορισμένες, δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ (0%)Στα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τις σχολές ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία κλπ, τα οποία κρίνονται σημαντικά για την εξωσχολική παιδεία που παρέχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στα παιδιά τους, επιβάλλεται μειωμένος ΦΠΑ 6%.Τέλος στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, θα ισχύσει καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ 13%

Τέλος, υπήρξε ενημέρωση από τον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο για το πόρισμα της Επιτροπής Εργασίας για το Ασφαλιστικό, γύρω από το οποίο υπήρξε αναλυτική συζήτηση.

Στο τέλος του μήνα, η κυβέρνηση θα καταθέσει την δική της ολοκληρωμένη πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από συμμετέχοντες στη σύσκεψη, προγραμματίζεται υπουργικό συμβούλιο για μεθαύριο Πέμπτη, 22 Οκωβρίου, όπου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα αποφασιστεί πότε θα κατατεθεί στη Βουλή. Νωρίτερα, υπουργός ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα έρθει «σύντομα».

Η κυβέρνηση τρέχει με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την ορκωμοσία κιόλας της κυβέρνησης, έχει ζητήσει από τους υπουργούς να ολοκληρωθούν εγκαίρως όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την αξιολόγηση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία πρέπει να γίνει εντός του 2015. Ταυτόχρονα, όμως, έχει ζητήσει και την ενεργοποίηση και επίσπευση του κυβερνητικού σχεδιασμού που ακούει στον όρο «παράλληλο πρόγραμμα» και έχει βασική στόχευση την ανακούφιση όσων πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων που ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα. Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο πακέτο, και, όπως δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, «υπάρχει και μια άλλη σειρά μέτρων τα οποία θα ψηφιστούν περίπου στις 15 Νοεμβρίου».

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα