Φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική - Eπτά νεκροί, δεκάδες τραυματίες

(Ανανεωμένο) Το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσε στο πέρασμά της η φονική κακοκαιρία στην Χαλκιδική, που στοίχισε τη ζωή σε έξι τουρίστες -ανάμεσά τους δύο ανήλικα αγόρια- και προκάλεσε τον τραυματισμό σε δεκάδες ανθρώπους, αποκάλυψε το πρώτο φως της ημέρας. Στον 62χρονο αλιέα που αγνοείτο από χθες το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής, όταν βγήκε με τη βάρκα του για ψάρεμα υπό κακές καιρικές συνθήκες, ανήκει η σορός που εντοπίστηκε το μεσημέρι από ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας

6,8 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του αλιευτικού καταφυγίου στην ίδια περιοχή. Η σορός περισυνελέγη από σκάφος του λιμενικού σώματος και μεταφέρθηκε στο λιμάνι των Νέων Μουδανιών όπου αναγνωρίστηκε από τους οικείους τους.

Ανυπολόγιστες είναι ζημιές σε εγκαταστάσεις και ιδιωτικές περιουσίες τού δήμου Νέα Προποντίδας, στο παραλιακό τμήμα από τον 'Αγιο Παύλο έως την Καλλικράτεια και την Ποτίδαια, όπου εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα. Στέγες σπιτιών και καταστημάτων κατέρρευσαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, πινακίδες ξηλώθηκαν, κολώνες φωτισμού έπεσαν, δένδρα ξεριζώθηκαν, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να βρίσκεται όλη τη νύχτα στο «πόδι» για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων. Συνολικά δέχθηκε πάνω από 600 κλήσεις και επενέβη σε 235 συμβάντα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν.

Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης συνεχίζονται στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Χαλκιδικής, περιοχή που αυτήν την περίοδο σφύζει από παραθεριστές, ξένους και Έλληνες, ενώ πολυμελή συνεργεία της ΔΕΗ εξακολουθούν να φθάνουν στην περιοχή καταβάλλοντας προσπάθειες για να επανέλθει το ρεύμα.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν χθες γύρω στις 9.30 το βράδυ, ήταν σχετικά μικρής διάρκειας, αλλά ραγδαίας έντασης, με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους που σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Οι έξι νεκροί είναι στο σύνολό τους αλλοδαποί που βρίσκονταν για διακοπές στη Χαλκιδική. Πρόκειται για ανδρόγυνο ηλικιωμένων από την Τσεχία που παραθέριζαν στη Σωζόπολη με τροχόσπιτο, μια πενηντατετράχρονη Ρουμάνα με τον οκτάχρονο γιο της που καταπλακώθηκαν από το σκέπαστρο ταβέρνας όπου έτρωγαν στα Νέα Πλάγια, όπως επίσης ένας τριανταεννιάχρονος από τη Ρωσία με το ηλικίας δύο ετών παιδί του, που καταπλακώθηκαν από δένδρο στη Νέα Ποτίδαια.

Δεκάδες είναι οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν για την παροχή των πρώτων βοηθειών σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν και τον νομό Ημαθίας, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Τα σημαντικότερα προβλήματα καταγράφηκαν στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου αναφέρθηκαν πτώσεις δένδρων, ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες σε αρκετές περιοχές του νομού.

Τις πληγές της μετρά η Χαλκιδική

Τις πληγές της μετρά η Χαλκιδική μετά τη φονική κακοκαιρία. Η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας στη Χαλκιδική, Μαγδαληνή Συρδάρη, επισήμανε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να ανοίξουν τα σημεία του οδικού δικτύου όπου έχουν πέσει δέντρα και δεν υπάρχει πρόσβαση.

«Όλη τη νύχτα τα μηχανήματα είναι έξω και κάνουν αυτή τη δουλειά. Έχουν βγει συνεργεία από την Περιφέρεια και την Περιφερειακή Ενότητα για να καταγράψουν ζημιές σε υποδομές. Παράλληλα θα ζητήσουμε από τους πολίτες να πάνε στους κατά τόπους δήμους και να κάνουν αιτήσεις για αποζημιώσεις στις κατοικίες ή τις επιχειρήσεις τους, ώστε να μεταβούν επί τόπου οι επιτροπές να ελέγξουν τις ζημιές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφονται στον Δήμο Νέας Προποντίδας, που βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφής. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου, Ανδρέα Λέλεκα, οι προσπάθειες που καταβάλλονται αυτή τη στιγμή εστιάζονται στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. «Υπάρχει πρόβλημα γύρω από την περιοχή της Νέας Καλλικράτειας και στην περιοχή της Κασσανδρείας» σημείωσε, καθώς, όπως ανέφερε, το ρεύμα κόπηκε από χθες το βράδυ.

Στα Μουδανιά, πάντως, το πρωί αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση. «Υπάρχει το κλιμάκιο της κυβέρνησης που συντονίζει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Εκτός από το ρεύμα, προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε σιγά-σιγά και το οδικό δίκτυο. Σε ένα σημαντικό μέρος έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία» πρόσθεσε ο κ. Λέλεκας. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, τα συνεργεία ξεκινούν ελέγχους για τις πρώτες καταγραφές. Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα σε όλο τον δήμο και σε όλο το παραλιακό μέτωπο όπου μεγάλες είναι οι ζημιές σε υποδομές και έχουν πέσει πολλά δέντρα.

Στον δήμο Πολυγύρου καταγράφονται μόνο υλικές ζημιές. «Δεν υπήρξαν νεκροί ή αγνοούμενοι στο δήμο μας» επισήμανε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ύδρευσης και Συντήρησης αγροτικών δρόμων Δημήτρης Ζαγγίλας. «Προβλήματα ηλεκτροδότησης καταγράφονται στα Ψακούδια και την Μεταμόρφωση, όχι όμως σε όλες τις περιοχές. Υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε μαγαζιά, καταστήματα και χώρους αναψυχής, ενώ η κακοκαιρία συμπαρέσυρε ομπρέλες και ξαπλώστρες στο παραλιακό μέτωπο, έφυγαν από τον αέρα κουφώματα και κατασκευές από τα σπίτια. Επιπλέον έγιναν εκκενώσεις σε ορισμένες ιδιωτικές κατασκηνώσεις και σε κάμπινγκ για προληπτικούς λόγους ενώ οι υπηρεσίες του δήμου καταγράφουν τις ζημιές. Από το βράδυ ήμασταν έξω και ανοίξαμε τους κεντρικούς δρόμους. Δέντρα έχουν καταπλακώσει αυτοκίνητα» υπογράμμισε.

«Σάρτη και Μαρμαράς θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Τζίτζιος, κάνοντας λόγο για μια δύσκολη μέρα για τη Χαλκιδική.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλης Κυρίτσης, τόνισε πως τα καιρικά φαινόμενα ήταν «καταιγιστικά» και οι ζημιές προκλήθηκαν μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Από το πρωί απομακρύνονται τα πεσμένα δέντρα, το περιφερειακό οδικό δίκτυο της Κασσάνδρας είναι σε λειτουργία, ενώ πολλά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από τη διακοπή ρεύματος.

«Η κατάσταση είναι σχετικά ελεγχόμενη», πρόσθεσε ο κ.Κυρίτσης τονίζοντας πως οι όποιες καταστροφές σε υποδομές θα φανούν από τη στιγμή που θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και μετά, καθώς το πρώτο πόδι είναι από χθες βράδυ χωρίς ρεύμα. Προς το παρόν, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κασσάνδρας, έχουν καταγραφεί ζημιές σε επιχειρήσεις, σε υπόστεγα και διάφορες εγκαταστάσεις σε όλο τον δήμο.

Καλύτερη είναι η εικόνα στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, όπου αποκαταστάθηκε το πρωί η ηλεκτροδότηση στις περιοχές Ουρανούπολης, Ιερισσού και Νέων Ρόδων, που έμειναν στο σκοτάδι από χθες βράδυ. Ο νέος δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πως «σε γενικές γραμμές δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στη δική μας περιοχή, πέρα από τη διακοπή στην ηλεκτροδότηση. Είναι δύσκολες ώρες αυτές για τη Χαλκιδική. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και η αυτοδιοίκηση θα συνδράμει στους πληγέντες».

Θ. Κολυδάς: Το χθεσινοβραδυνό ήταν ίδιο με το φονικό μπουρίνι του 1983

Το φονικό μπουρίνι που είχε πλήξει την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού στις 21 Ιουλίου του 1983 αφήνοντας πίσω του 9 νεκρούς, θύμισαν σε μετεωρολόγους τα δεδομένα της φονικής κακοκαιρίας που σάρωσε χθες βράδυ την Χαλκιδική.

“ Τα μετεωρολογικά στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες είδαμε πως ήταν μια ίδια κατάσταση- καρμπόν με εκείνο το μπουρίνι κι αυτός είναι ο λόγος που εκδόσαμε το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κι όχι απλώς επιδείνωσης καιρού” ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής προγνώσεων του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.

Χθες το επικαιροποιήσαμε και το βάλαμε (αυτό το μπουρίνι) με κόκκινο συναγερμό , το αναδείξαμε όσο μπορούσαμε περισσότερο και προειδοποιήσαμε για όλα τα στοιχεία ..." πρόσθεσε

Ο κ. Κολυδάς εκτίμησε ότι πρόκειται για την εκδήλωση ενός ισχυρού και καταστροφικού μπουρινιού απ αυτά που πλήττουν συχνά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Αναφερόμενος στο φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου επισήμανε ότι σε τέτοιους ισχυρούς ανεμοστρόβιλους δεν αποτυπώνεται τόσο η δύναμή τους στην οριζόντια ταχύτητα του ανέμου. “ Στα καταιγιδοφόρα σύννεφα οι κατακόρυφες ταχύτητες του ανέμου είναι από δυο έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις οριζόντιες ταχύτητες του ανέμου. Αν δηλαδή ένα ανεμόμετρο μας δίνει 100 χλμ την ώρα τα ανοδικά μπορεί να φτάσουν στιγμιαία τρεις και τέσσερις φορές ισχυρότερα ! Στιγμιαία... Γι αυτό “ σηκώθηκε” και το βανάκι και οι στέγες... Στην Αμερική μπορούν να σηκώσουν κι ολόκληρα σπίτια...”

Στ. Πέτσας: Άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και επούλωσης των πληγών

Την άμεση αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση της φονικής κακοκαιρίας στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Χαλκιδική τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος εξέφρασε τα συλληπητήρια εκ μέρους της κυβέρνησης στους συγγενείς των θυμάτων και τη συμπαράσταση στους πληγέντες, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων μετά τη θεομηνία.

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι τέσσερις υπήκοοι ξένων χωρών, και 23 τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος στο χρονικό των κινήσεων της κυβέρνησης, ο κ. Πέτσας είπε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε χθες στις 5:57 το απόγευμα δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων και οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες σε τέσσερις γλώσσες. Παράλληλα, κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία, ενώ 40 οχήματα και 100 άτομα διέθεσε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι περισσότερες καταστροφές οφείλονται σε πτώσεις δένδρων από τις καταιγίδες, καθώς η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνούσε τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε εντολή σε κλιμάκιο υπουργών να μεταβεί στην περιοχή. Πρόκειται για τους υπουργούς Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκος, Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου. Παράλληλα, επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του ανέθεσε τον συντονισμό των ενεργειών. Ο υπουργός συντόνιζε μέχρι τις 2:00 τις ενέργειες από την Αθήνα και στη συνέχεια μετέβη στη Βόρεια Ελλάδα, όπου μετείχε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων στις 6:00.

Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε -μέσω του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια- ενημέρωση για τα θύματα. Κλιμάκια του ΕΛΓΑ, μετά από συνεννόηση με τον αρμόδιο υπουργό, Μάκη Βορίδη, μετέβησαν για εκτίμηση των ζημιών στις περιοχές της Χαλκιδικής, της Ροδόπης, της Ημαθίας και της Λάρισσας. Ακόμη, ο στρατός συνδράμει στην αποκατάσταση του δικτύου και των υποδομών. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η αποτίμηση των ζημιών στις περιουσίες αλλά και στις δημόσιες υποδομές. Στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, είναι σε επαφή με τη διοίκηση της ΔΕΗ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Η ηλεκτροδότηση ήδη αποκαταστάθηκε σε νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης από τα μεσάνυχτα και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το Σάββατο, 13 Ιουλίου, παρά τα μεγάλα προβλήματα.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι δεν λειτουργεί ο αριθμός 112 για την έκτακτη ενημέρωση των πολιτών. Υπογράμμισε πως η ενεργοποίηση του αριθμού αποτελεί προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό και ότι θα υπάρξει σύσκεψη με τους υπευθύνους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ώστε αύριο να γίνει πειραματική δοκιμή του αριθμού.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια του υπουργείου Υποδομών και εφόσον χρειαστεί να γίνει χρήση του αποθεματικού του κρατικού προϋπολογισμού, κονδύλια για έκτακτες ανάγκες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε, ακόμη, ότι αυτό που επείγει είναι η αναδιοργάνωση της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και η έκδοση επιχειρησιακών σχεδίων. Ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος θα είναι ο επόμενος γγ έχει εγκατασταθεί στη Χαλκιδική για να συντονίζει τις απαραίτητες ενέργειες στο επιχειρησιακό πεδίο.

Σε ερώτηση εάν ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις περιοχές που επλήγησαν, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις ουσιαστικά και δεν κάνουμε επικοινωνιακά σόου. Το αν θα πάει ο πρωθυπουργός θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. «Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα», τόνισε.

Κλείνοντας την ενημέρωσή του, ο κ. Πέτσας έκανε έκκληση στους πολίτες να ενημερώνονται από τα πανελλαδικά και τοπικά δίκτυα για τα καιρικά φαινόμενα.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Είμαστε εδώ για να κλείσουμε πολύ γρήγορα τις πληγές

Την οδύνη του για τα θύματα της θεομηνίας στη Χαλκιδική εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στο δημαρχείο Νέας Προποντίδας στα Νέα Μουδανιά.

«Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου εκ μέρους όλων [...] Θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών και είμαστε αλληλέγγυοι στους συγγενείς τους, στους ανθρώπους που έχασαν τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους», τόνισε ο υπουργός.

«Θα είμαστε αλληλέγγυοι και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ως χώρα, για να συμπαρασταθούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας πως μεταξύ των έξι νεκρών, υπηκόων Ρωσίας, Ρουμανίας και Τσεχίας, είναι και δύο παιδιά. Ένας ψαράς αγνοείται και βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση με όλα τα μέσα για τον εντοπισμό του.

«Είμαστε εδώ όλοι μαζί για να συμπαρασταθούμε στη Χαλκιδική, να θρηνήσουμε τα αθώα θύματα και ταυτόχρονα να κλείσουμε πολύ γρήγορα τις πληγές -και θα το κάνουμε- γιατί αυτή είναι η αποστολή μας, αυτή είναι η αποστολή των Σωμάτων Σσφαλείας, αυτή είναι η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτή είναι η αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γιατί τελικά όλοι μας συνεργαζόμενοι μπορούμε να φέρουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Απένειμε, δε, τα εύσημα σε όλους όσοι εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις ζημιές. «Θέλω να απονείμω τα εύσημα σε όλους όσοι είναι παρόντες εδώ κι ένα 24ωρο και με αυταπάρνηση εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις ζημιές και να ομαλοποιήσουν τη ζωή των πολιτών στη Χαλκιδική. Θα εργαστούμε και τις επόμενες ώρες και μέρες έτσι ώστε να επανέλθει η ζωή στην περιοχή. Αυτό είναι το καθήκον μας» υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός έφτασε στα Νέα Μουδανιά γύρω στις 6:30 το πρωί προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Νέας Προποντίδας «για τη διαχείριση ενός πολύ κρίσιμου περιστατικού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στις δηλώσεις που ακολούθησαν.

Καταγραφή και αποκατάσταση ζημιών

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «τις επόμενες μέρες θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές με βάση τους ισχύοντες νόμους», ενώ «αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απογράφει και καταγράφει τις ζημιές στις υποδομές και σε λίγο έρχονται συνεργεία για να καταγράψουν και να απογράψουν τις ζημιές στις ιδιωτικές περιουσίες, στα σπίτια και στις επιχειρήσεις, όπου αυτές υπάρχουν».

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότηση της περιοχής, όπου καταγράφονται πολλά προβλήματα από τις πρώτες ώρες των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή, ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε: «ο ΔΕΔΔΗΕ έρχεται με δεκάδες υπαλλήλους, τεχνικούς προκειμένου, όπως μας διαβεβαίωσε, μέχρι το βράδυ σε ό,τι τον αφορά να ολοκληρώσει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της περιοχής. Ωστόσο, υφίσταται το πρόβλημα με τον ΑΔΜΗΕ, με την υψηλή τάση, και αυτή τη στιγμή κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια και μέσα από το υπουργείο Ενέργειας, προκειμένου πολύ γρήγορα ο διοικητής του ΑΔΜΗΕ και όλοι οι αρμόδιοι να είναι εδώ, ώστε πολύ γρήγορα να αρθούν τα εμπόδια στον δρόμο και στη συνέχεια να επιδιορθωθεί το δίκτυο της υψηλής τάσης που είναι αναγκαίο να επιδιορθωθεί προκειμένου να δουλέψει και το δευτερεύον δίκτυο. Υπάρχει ένα ζήτημα ηλεκτροδότησης της περιοχής διότι φιλοξενούνται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις ξενοδοχειακές και επιχειρήσεις εστίασης, που φιλοξενούν πάρα πολύ κόσμο και συνεπώς είναι ζήτημα βιωσιμότητας, οικονομικής επιβίωσης της περιοχής».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Θ. Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, ο δήμαρχος Προποντίδας Μανώλης Καρράς, ο διοικητής του Γ Σώματος Στρατού, καθώς και στελέχη της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού. Η αναισθησιολόγος του ΕΚΑΒ Χριστίνα Καραμπελίδου ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για το σύνολο των τραυματιών που μεταφέρθηκαν κατά την διάρκεια της θεομηνίας στα νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης.

Απ. Τζιτζικώστας: Πρωτόγνωρη η κρίση, θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε την Πυροσβεστική και την Αστυνομία

Τη διαβεβαίωση ότι η ΠΚΜ θα βρίσκεται «πάνω στο πρόβλημα», όπως «το έκανε από την πρώτη στιγμή» και θα συνεχίσει να συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας που έπληξε χθες στη Χαλκιδική, έδωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη σύσκεψη στα Ν. Μουδανιά, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

"Η καλή συνεργασία και ο συντονισμός φάνηκε σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση, γιατί η Χαλκιδική δεν είχε ξαναδεί τέτοιου είδους φαινόμενα της τελευταίες δεκαετίες" δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας. Τόνισε, ότι η Χαλκιδική έχει κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης από χθες και υπογράμμισε ότι σχετικό αίτημα υποβλήθηκε χθες βράδυ από την ΠΜΚ και έγινε δεκτό από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Είχαμε έγκαιρα ειδοποιήσει με πολλά δελτία τύπου τον κόσμο, ότι έρχεται αυτή η κακοκαιρία, γιατί ήταν πραγματικά πρωτοφανής» είπε ο κ. Τζιτζικώστας και συνέχισε:

«Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήσαμε όλο το μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΠΚΜ και βρίσκονται έξω, συνδράμοντας το έργο της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, σαράντα οχήματα, σαράντα μηχανήματα έργου, όπως ονομάζονται, με εκατό άτομα προσωπικό και ταυτόχρονα εδώ και λίγη ώρα έχουν βγει δεκαπέντε κλιμάκια μηχανικών της ΠΚΜ προκειμένου να επισκεφθούν όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί και να γίνει καταγραφή των ζημιών».

«Αυτό που από την πρώτη στιγμή κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι να βρισκόμαστε πάνω στο πρόβλημα, μέσα στην κρίση, προκειμένου να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, τους επισκέπτες, αλλά και τους φορείς που δίνουν την μεγάλη μάχη, όπως είναι η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και οι εθελοντικές ομάδες, τις οποίες θέλω να ευχαριστήσω» πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Τ. Θεοδωρικάκος: Ενίσχυση στους δήμους που επλήγησαν και αποζημιώσεις

Η γρήγορη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης είναι αυτή την ώρα η κύρια προτεραιότητα του κρατικού μηχανισμού και των φορέων που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της φυσικής καταστροφής, η οποία έπληξε χθες τη Χαλκιδική, δήλωσε, από τα Νέα Μουδανιά, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

Υπογράμμισε ότι, ήδη, έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών από την αυτοδιοίκηση για να προχωρήσει η διαδικασία αποζημιώσεων προς τους πληγέντες που θα καλυφθούν «με εντολή του πρωθυπουργού» , ενώ ειδική ενίσχυση θα δοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στους τρεις δήμους (Ν. Προποντίδας, Κασσάνδρας, Σιθωνίας) που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατόν η ηλεκτροδότηση, με τη συνδρομή και του στρατού που θα παράσχει γεννήτριες στους φορείς της αυτοδιοίκησης, ενόσω θα αποκαθίστανται τα δίκτυα και πρόσθεσε:

«Έχει υπάρξει παρέμβαση στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, τον κ. Μανουσάκη, και περιμένουμε τις ενέργειες τους, προκειμένου να γίνει όσο γίνεται νωρίτερα η αποκατάσταση του ρεύματος, αλλά έχει ήδη παρέμβει με εντολή του πρωθυπουργού και το τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων -μια εντολή επίσης του ΥΕΘΑ του κ. Παναγιωτόπουλου- ο στρατός να παρέχει γεννήτριες σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια και τους τρεις δήμους.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στις ζημίες, σε κατοικίες και σε δημόσιες υποδομές. «Έχει, ήδη, ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και των σπιτιών και των επιχειρήσεων και του συνόλου των υποδομών από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και των δήμων» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε: «Με εντολή του πρωθυπουργού θα καλυφθούν κανονικά οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες από αυτή τη φυσική καταστροφή και το ΥΠΕΣ θα ενισχύσει με έκτακτη οικονομική ενίσχυση τους τρεις δήμους που έχουν πληγεί».

Ο κ. Θεοδωρικάκος μετείχε σε σύσκεψη στο δημαρχείο Ν. Προποντίδας, παρουσία του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή, του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Καράογλου, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Ν. Προποντίδας Μανώλη Καρρά. Στη σύσκεψη μετείχε κατά την έναρξη της και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είχε πάρει μέρος σε προηγούμενη σύσκεψη και είχε επιστρέψει στο δημαρχείο, αφού προηγουμένως επιθεώρησε ζημίες στην περιοχή.

«Έχουν γίνει δύο συσκέψεις στην περιοχή, έχει κινητοποιηθεί το σύνολο του κρατικού μηχανισμού» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και υπογράμμισε ότι, από χθες τη νύχτα, ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι επιχειρήσεις την πυροσβεστική, τα συνεργεία πολιτικής προστασίας της ΠΚΜ και των τριών δήμων, την αστυνομία και το λιμενικό, «χάρη στις οποίες», όπως είπε, «δε θρηνήσαμε άλλα θύματα και ήταν σχετικά πιο μειωμένες οι απώλειες σε υποδομές».

«Δυστυχώς, βέβαια, έχουν χαθεί έξι συνάνθρωποι μας σε αυτή την τραγική κατάσταση» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Εσωτερικών παρέπεμψε σε αναλυτική ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πέτσα σε περίπου δύο ώρες.

Ο στρατός θα συνδράμει για την αντιμετώπιση των καταστροφών στην Χαλκιδική

Ο στρατός θα στείλει δυνάμεις και μηχανήματα για να συμβάλει στην αντιμετώπιση των καταστροφών από τη φονική θεομηνία στην Χαλκιδική, όπως αποκάλυψε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες και μεταφέρουν μηχανήματα για να αποκαταστήσουν ζημιές. Θα διατεθούν γεννήτριες μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη στον κεντρικό πυλώνα στο πρώτο "πόδι"», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος προσθέτοντας ότι έχουν δοθεί οι απαραίτητες εντολές από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ο στρατός είναι σε ετοιμότητα να εφαρμόσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που υπάρχουν.

Ν. Δένδιας: Tο ΥΠΕΞ βρίσκεται σε επικοινωνία με τις διπλωματικές Αρχές άλλων κρατών για κάθε πληροφορία σχετικά με τα θύματα

Με τρία tweet στον προσωπικό λογαριασμό του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εκφράζει θερμά συλληπητήρια και βαθύτατη θλίψη στις οικογένειες των θυμάτων του ακραίου καιρικού φαινομένου στη Χαλκιδική και συμπαράσταση στους κατοίκους που δοκιμάζονται από τις συνέπειες. Όπως επισημαίνει, το ΥΠΕΞ βρίσκεται σε επικοινωνία με τις διπλωματικές Αρχές άλλων κρατών για κάθε πληροφορία σχετικά με τα θύματα, τους τραυματίες και γενικότερα τους υπηκόους τους τους που βρίσκονται στην περιοχή.

«H σκέψη όλων μας βρίσκεται στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων του ακραίου καιρικού φαινομένου στη Χαλκιδική, στις οποίες εκφράζουμε τα πιο θερμά συλλυπητήρια και τη βαθύτατη θλίψη μας. (1/3)», αναφέρει ο κ. Δένδιας.

«Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας επίσης στους κατοίκους που δοκιμάζονται από τις συνέπειες, με την προσδοκία ότι υπό την επίβλεψη του κυβερνητικού κλιμακίου που έσπευσε στην περιοχή τα προβλήματα θα ξεπεραστούν το συντομότερο δυνατό. (2/3)», προσθέτει.

Τέλος, σημειώνει: «To Υπ. Εξωτερικών συνεχίζει να βρίσκεται σε επικοινωνία με τις διπλωματικές αρχές άλλων κρατών σχετικά με την ταυτότητα των θυμάτων, την περίθαλψη τραυματιών και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για τους υπηκόους τους που βρίσκονται στην περιοχή. (3/3)».

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών, με ένα tweet στην ελληνική και αγγλική γλώσσα τονίζει: «Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της ισχυρής καταιγίδας στη Χαλκιδική - Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες & παραμένουμε σε διαρκή επικοινωνία με τις Πρεσβείες των χωρών υπήκοοι των οποίων επλήγησαν».

Την οδύνη του για τα θύματα της καταστροφικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική, εξέφρασε ο ΠτΔ, Πρ. Παυλόπουλος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εξέφρασε την οδύνη του για τα θύματα και τους τραυματίες της καταστροφικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική. Ειδικότερα, στη δήλωσή του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει:

«Εκφράζω την οδύνη μου για τα θύματα της καταστροφικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική και διαβιβάζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια καθώς και την αμέριστη συμπαράστασή μου προς τις οικογένειές τους και τους οικείους τους. Στους, δε, νοσηλευόμενους τραυματίες εύχομαι όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάρρωση».

Αλ. Τσίπρας για τη Χαλκιδική: Απαιτούνται ριζικές τομές και όχι ημίμετρα

«Απαιτούνται ριζικές τομές και όχι ημίμετρα», σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας για τη φονική καταστροφή στη Χαλκιδική. Παράλληλα με τα συλλυπητήριά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται ποτέ να εκμεταλλευθεί πολιτικά αντίστοιχες καταστάσεις και υπογραμμίζει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ολόκληρη η δήλωση του Αλ. Τσίπρα έχει ως εξής:

«Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια για τους ανθρώπους που χάθηκαν στη Χαλκιδική, καθώς και την ολόψυχη συμπαράστασή μου στους τραυματίες και στους πληγέντες.

Αυτές οι στιγμές δεν είναι για πολιτική εκμετάλλευση. Τουλάχιστον εγώ δεν θα το κάνω ποτέ.

Είναι όμως στιγμές περισυλλογής και αναστοχασμού. Όσο και να θέλουμε να το ξορκίζουμε ή να το αγνοούμε, η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της είναι παρούσες και δεν ωφελεί να κλείνουμε τα μάτια.

Η άκρατη ανάπτυξη απειλεί τον πλανήτη, απειλεί τις ζωές μας. Όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουμε τόσο καλύτερα θα προστατευτούμε. Αλλά ας έχουμε υπ' όψιν ότι απαιτούνται ριζικές τομές και όχι ημίμετρα».

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενο από βουλευτές και στελέχη του κόμματος, επισκέφθηκε σήμερα τις πληγείσες από τη χθεσινή θεομηνία περιοχές της Χαλκιδικής.

ΚΚΕ: Οι καταστροφές στη Χαλκιδική αναδεικνύουν την ανάγκη μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης και πρόληψης

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν περιοχές της Χαλκιδικής. Συμπαραστέκεται στους πάνω από 100 τραυματίες και στους πληγέντες (κατοίκους, επαγγελματίες και παραθεριστές), που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται σε λίγα λεπτά. Τεράστιες είναι οι καταστροφές σε υποδομές στο οδικό και στο ηλεκτρικό δίκτυο, σε κατοικίες, καταστήματα και καλλιέργειες.

Όπως επισημαίνει ανακοίνωση του Κόμματος, «οι καταστροφές αυτές έρχονται να αναδείξουν για ακόμα μια φορά την ανάγκη ολοκληρωμένου μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης και πρόληψης, αλλά και δημιουργίας των αναγκαίων υποδομών με σύγχρονες προδιαγραφές, γιατί πέρα από τα "ακραία" καιρικά φαινόμενα, υπάρχουν και "ακραίες" ελλείψεις σε αυτούς τους τομείς, με ευθύνη των κυβερνήσεων και των περιφερειακών Αρχών. Για πολλοστή φορά η Χαλκιδική μοιάζει ανοχύρωτη απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα».

Το ΚΚΕ, σημειώνεται στην ανακοίνωση, από τις πρώτες ώρες της καταστροφής βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές, ενώ κλιμάκιο με επικεφαλής το Γιάννη Δελή, βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και τον Βασίλη Ρέβα, περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», περιοδεύει στην περιοχή και ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές.

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση και Τοπική - Περιφερειακή Διοίκηση:

'Αμεσα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και υγείας.

'Αμεση και ασφαλή αποκατάσταση του οδικού δικτύου, της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης και των τηλεπικοινωνιών στις πληγείσες περιοχές.

Ενίσχυση του μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης έκτακτων καιρικών φαινομένων και λήψη ανάλογων μέτρων.

Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό.

'Αμεσα να προχωρήσει η αποκατάσταση των αναγκαίων υποδομών με σύγχρονες προδιαγραφές.

Τέλος, καλεί τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του Κόμματος στην περιοχή να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της αλληλεγγύης στις πληγείσες περιοχές.

Ανεξάρτητη υπηρεσία πολιτικής προστασίας ζητά, με αφορμή την θεομηνία στη Χαλκιδική , η Ελληνική Λύση

Τη θεσμοθέτηση ανεξάρτητης υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, που θα δρα σε έκτακτες ανάγκες άμεσα και "χωρίς εξάρτηση" από την πολιτική ηγεσία, ζητά η Ελληνική Λύση, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της για τα θύματα της φυσικής καταστροφής που έπληξε τη Χαλκιδική.

"Η Ελληνική Λύση εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για τον θάνατο των 6 συμπολιτών μας από την θεομηνία στη Χαλκιδική, ενώ συμπαρίσταται και στις οικογένειες των δεκάδων τραυματιών. Την ίδια στιγμή φάνηκε για άλλη μία φορά η γύμνια του κρατικού μηχανικού, και οι τραγικές καθυστερήσεις που κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές" τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος και επισημαίνεται :

"Η Ελληνική Λύση ζητά την άμεση θεσμοθέτηση ανεξάρτητης υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, που θα μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, δίχως την εξάρτηση από την πολιτική ηγεσία. Ταυτόχρονα επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για καθιέρωση του θεσμού της πολιτοφυλακής και Εθνοφυλακής, ώστε οι πολίτες να συνδράμουν στην πρόληψη και διαχείριση του εκάστοτε κινδύνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την τραγωδία στο Μάτι Αττικής με τους 100 νεκρούς είχαμε την εξαγγελία δημιουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών κατά τα Αμερικανικά πρότυπα. Φαίνεται για άλλη μία φορά ξεκάθαρα, πως και αυτή η εξαγγελία έμεινε στα λόγια".

Στη σκιά της φονικής θεομηνίας στη Χαλκιδική η παράδοση-παραλαβή στο ΥΜΑΘ

Στη σκιά της φονικής Θεομηνίας στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκε η παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, όπου, χωρίς το τελετουργικό και την παρουσία κόσμου, ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου παρέλαβε από την απερχόμενη Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Από τη Χαλκιδική, όπου βρίσκονταν από τα ξημερώματα, οι κ.κ. Θεοδωρικάκος και Καράογλου μετέβησαν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης κι ενώ ήταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τους ευρισκόμενους στον τόπο της τραγωδίας.

«Είναι μια δύσκολη μέρα για τη Χαλκιδική και τη Βόρεια Ελλάδα. Εχουν υπάρξει εκτεταμένες ζημιές και προβλήματα σε τρεις δήμους της Χαλκιδικής και, δυστυχώς, έχουν χάσει τη ζωή έξι συνάνθρωποι μας, από την απίστευτη καταστροφή χθες τη νύχτα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός και συνέχισε: «Βρισκόμαστε εκεί από τα ξημερώματα μαζί με τον κ. Καράογλου, τον υπουργό Υποδομών κ. Καραμανλή, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη σε απόλυτη συνεργασία με τους δήμους και με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπό τον κ. Τζιτζικώστα, για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Γι αυτό το λόγο και η σημερινή διαδικασία παράδοσης-παραλαβής γίνεται τελείως σύντομα και τυπικά, προκειμένου να μπορέσει ο κ. Καράαογλου να ξεκινήσει τη δουλειά, θα έχουμε τις επόμενες μέρες το περιθώριο να μιλήσουμε για τα υπόλοιπα θέματα».

«Μετά από μια μεγάλη τραγωδία στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Χαλκιδική η διαδικασία εδώ δεν μπορεί να είναι όπως θα έπρεπε να είναι, δηλαδή μια διαδικασία διαφορετική από είναι σήμερα», είπε η κ. Χατζηγεωργίου και πρόσθεσε: «Θρηνούμε έξι θύματα και η κατάσταση ακόμα στη Χαλκιδική είναι δύσκολη. Ενημερώθηκα κι εγώ από τον κ. Θεοδωρικάκο και τον κ. Καράογλου για το τι συμβαίνει στην περιοχή. Θα έχουμε τη δυνατότητα και σήμερα αλλά και τις επόμενες μέρες να ενημερώσω τον κ. Καράογλου για το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Έχουν γίνει πολλά πράγματα, κάποια τα γνωρίζουν, κάποια θα έχουμε τη δυνατότητα να τα πούμε και το επόμενο διάστημα. Εύχομαι πραγματικά μέσα από την καρδιά μου υγεία, καλή δύναμη και καλό κουράγιο στο έργο στο ΥΜΑΘ γιατί είναι ένα σημαντικό υπουργείο και για τη Θεσσαλονίκη και για τη Βόρεια Ελλάδα».

Έτοιμος να ξεκινήσει δουλειά από σήμερα δήλωσε ο κ. Καράογλου ο οποίος απηύθυνε πρόταση συνεργασίας προς όλες τις πλευρές, λέγοντας πως είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, μετριοπαθής, συναινετικός και συνεργάσιμος.

«Σε μια δύσκολη μέρα όπου θρηνούμε έξι αθώα θύματα, έξι ανθρώπους οι οποίοι ήρθαν για διακοπές και έχασαν τη ζωή τους από την απρόβλεπτη Θεομηνία, όπως καταλαβαίνετε δεν ήταν δυνατό να κάνουμε επίσημη τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Γι αυτό το λόγο η σχετική τελετή ακυρώθηκε και βρισκόμαστε εδώ για το τυπικό», είπε ο κ. Καράογλου.

«Από σήμερα κιόλας ξεκινάμε δουλειά. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μια κυβέρνηση αυξημένων προσδοκιών από τον ελληνικό λαό και θα προσπαθήσουμε, καταθέτοντας την κάθε ικμάδα της δύναμης μας για να βοηθήσουμε να πετύχουμε ώστε ο τόπος να πάει μπροστά, να αντιμετωπίσουμε όσο περισσότερο και όσο καλύτερα γίνεται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, η Μακεδονία και η Θράκη και η Ελλάδα γενικότερα», σημείωσε.

Υπενθύμισε ότι πριν από πέντε χρόνια είχε διατελέσει για δύο χρόνια υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης και άρα, όπως είπε, επιστρέφει σε "γνώριμα λημέρια", γνωρίζει τους ανθρώπους, τους χώρους και τα προβλήματα και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, για την αντιμετώπιση τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
χαλκιδικη, νεκροι, διακοπη ρευματος, υφυπουργός εσωτερικών, αλέξης τσίπρας, φως, νέα, δεη, ρωσία, θεσσαλονικη, απε, μπε, απε-μπε, ΕΜΥ, ελλαδα, χλμ, αθηνα, συμμετοχή, ελγα, στρατος, χατζηδακης, δεδδηε, υφίσταται, αδμηε, εκαβ, πκμ, υεθα, θεμα, γεεθα, tweet, θλίψη, συλλυπητήρια, τσιπρας, συριζα, ΚΚΕ, ηλεκτρικος, λύση, υμαθ, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, υπες, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, αλλαγη ωρας, θεματα πανελληνιων, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπες δεη, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, καιρος, η ημέρα της γης, κωστας καρρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, ελγα αποζημιωσεις, Τελετή Έναρξης, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη, δεδδηε, αλέξης τσίπρας, αυτοδιοικηση, βουλευτες, αδμηε, πκμ, ρωσία, θλίψη, αστυνομια, αυτοκινητα, γεεθα, δουλεια, εκαβ, ελγα, ηγεσια, θρακη, ξαπλωστρες, πυροσβεστικη, σημερινη, τα νεα, υγεια, υεθα, φυσικη, φως, χθες βραδυ, ψαρεμα, ωρα, αιτησεις, αλληλεγγυη, αμερικη, ανθρωπος, απε, απε-μπε, απωλεια, αφορμη, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινεται, γλωσσα, δεντρα, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δικη, δοθει, διοικητης, δικτυο, δικτυα, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκμεταλλευση, εκτιμηση, ελευθερια, εμειναν, ενημερωση, εξελιξη, εξι, επικοινωνια, επρεπε, επτα, ερχεται, ερχονται, εσωτερικων, ετων, ευθυνη, ζωη, ζητα, ζωης, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, υφίσταται, υφυπουργος, θοδωρης, εικονα, καμπινγκ, κατασκευες, κατασκηνωσεις, κυβερνηση, κυρια, κρατικο, λειτουργια, ληψη, λύση, λιμενικο, λογο, μακεδονια, ματια, ματι, μητσοτακης, νυχτα, νοσοκομεια, μπε, ξημερωματα, παντα, ομπρελες, ουσιαστικα, ωφελει, οχηματων, οχηματα, παιδι, παιδια, πεδιο, περιφερειακο, προβληματα, πρωι, πυροσβεστικη υπηρεσια, ρευμα, σαββατο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, συμμετοχή, συλλυπητήρια, σοου, σορος, σπιτια, συλληπητηρια, σχεδια, ταυτοτητα, ταση, τι ειναι, τμημα, τρια, τσεχια, υμαθ, υπουργειο εξωτερικων, υφυπουργός εσωτερικών, υψηλη, φορα, χριστινα, χλμ, ιωαννης, οδυνη, ωρες, αγορια, ανηκει, δημητρης, εξαρτηση, γλωσσες, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, καρδια, κυριακου, μια φορα, μοιαζει, μπροστα, ομαδες, tweet, πληροφοριες, πληγες, θελω να, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα