Έξι τρελές προβλέψεις για το 2014

«Οι Beatles δεν έχουν μέλλον στην show business» έγραψε ένα στέλεχος της δισκογραφικής Decca, όταν απέρριψε το συγκρότημα το 1962. «Τα γκρουπ με τέσσερα μέλη και κιθάρες ειδικά, έχουν τελειώσει». Οι γκάφες όσον αφορά τις προβλέψεις είναι πολλές και ιστορικές. Ακόμα κι έτσι όμως, πάντα υπάρχει περιθώριο για να σκεφτείς τι εκπλήξεις μπορεί να επιφυλάσσει η νέα χρονιά. Ο γνωστός αναλυτής Mathew Lynn κάνει τις δικές του –ακραίες;- προβλέψεις.
Αποτίμηση των

τιμών του ΟΠΕΚ σε bitcoin
Υπήρξαν εικασίες επί μήνες για το αν το bitcoin μπορεί να γίνει αποδεκτό ως νόμιμο χρήμα από μια μεγάλη ανεπτυγμένη χώρα, αν οι Κινέζοι θα το δεχτούν, ή αν οι μεγάλοι έμποροι του διαδικτύου θα το αντικαταστήσουν με τα συμβατικά νομίσματα. Αλλά το μεγάλο επίτευγμα για το ψηφιακό χρήμα είναι πιο πιθανό να προέρχεται από το καρτέλ του πετρελαίου, τον ΟΠΕΚ.
Επί δεκαετίες, το πετρέλαιο τιμολογείται σε δολάρια , αλλά βασικά κράτη μέλη, όπως το Ιράν, η Αλγερία ή η Αγκόλα δεν είναι ιδιαίτερα φιλικά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιθυμούν να αλλάξουν την αποτίμηση σε δολάρια. Το ευρώ ήταν υποψήφιο για ένα διάστημα, μέχρι την κρίση. Αλλά τι γίνεται με τα bitcoins; Πρόκειται για ένα παγκόσμιο νόμισμα , χωρίς κεντρική τράπεζα που μπορεί να το υποτιμήσει και θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ καλύτερο απόθεμα για τις χώρες που γνωρίζουν πως το πετρέλαιό τους δεν θα διαρκέσει για πάντα. Εάν οποιαδήποτε ενιαία κίνηση καθιερώσει το bitcoin ως έναν σοβαρό νομισματικό αντίπαλο του δολαρίου, θα υπάρχουν πολλά ειρωνικά χαμόγελα στην Τεχεράνη.

Η Apple διεκδικεί τη Sony
Μια γενιά πριν, η Sony ήταν η εταιρεία που κατασκεύαζε τα κουλ gadgets που όλοι ήθελαν. Αποφάσισε ότι έπρεπε να ελέγχει το software, καθώς και το hardware, προκειμένου να συνεχίσει την επιτυχία της και πήγε και αγόρασε κινηματογραφικά στούντιο και δισκογραφικές για να τροφοδοτήσει το περιεχόμενο για τις συσκευές της.
Είκοσι χρόνια μετά, η Apple είναι αυτή που κατασκευάζει τα gadgets που όλοι θέλουν, αλλά ξεμένει από καινοτομίες και χρειάζεται κάτι για να αναζωογονηθεί. Δεν πέρασε καιρός και ο Tim Cook αποφάσισε ότι η Apple θα πρέπει να τροφοδοτήσει το περιεχόμενο όλων αυτών των iPads, iPods και σύντομα των iWatches. Τι θα λέγατε, λοιπόν, για την αγορά της προβληματικής Sony; Με μία κίνηση, μπορεί να γίνει ένας μεγάλος παίκτης στο περιεχόμενο. Και, ως ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, μπορεί να μάθει πώς να φτιάχνει τηλεοράσεις και κονσόλες παιχνιδιών.

Η Γαλλία εισβάλλει στην Συρία
Η οικονομία εχει μεγάλο πρόβλημα. Ο πρόεδρος δεν πρέπει να σώσει μόνο τη φήμη του. Η χώρα χρειάζεται σημαντικές μεταρρυθμίσεις και δικό της νόμισμα, αλλά κανείς δεν είναι ακόμη έτοιμος να εγκαταλείψει το ευρώ. Τι κάνει λοιπόν; Πιθανώς αυτό που κάνουν όλα τα έθνη όταν πρέπει να αποσπάσουν την προσοχή από τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα: αρχίζει έναν πόλεμο. Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει ήδη αποδειχθεί ένας εξαιρετικά πολεμοχαρής ηγέτης, με την αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στο Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία . Αλλά θα χρειαστεί έναν μεγαλύτερο πόλεμο για να σταματήσουν οι άνθρωποι να αναρωτιούνται γιατί η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία ανακάμπτουν και πάλι. Τι θα λέγατε για εισβολή στη Συρία; Με τον εμφύλιο πόλεμο σε εξέλιξη, δεν θα είναι δύσκολο να υποστηρίξει μια ηθική αιτία για παρέμβαση – και οι υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις θα μπορούσαν απλώς να είναι ευτυχείς που η Γαλλία κάνει τη βρώμικη δουλειά για αυτούς.

Η Ιταλία αναδιαρθρώνει τα χρέη της

Η Ιταλία ήταν πάντα γνωστή ως μια χώρα με υψηλό πληθωρισμό. Όχι πια. Στην Ιταλία, ο πληθωρισμός μειώθηκε σε μόλις 0,6 % το Νοέμβριο, χαμηλότερος από ό, τι στις ΗΠΑ , το Ηνωμένο Βασίλειο, ή ακόμη και τη Γερμανία. Απέχει ελάχιστα από τον αποπληθωρισμό. Αλλά είναι επίσης μια χώρα με μία από τις υψηλότερες αναλογίες χρέους προς το ΑΕΠ στον κόσμο – στο 126 % του ΑΕΠ. Η πτώση των τιμών και τα τεράστια χρέη είναι ο πιο θανατηφόρος συνδυασμός στα οικονομικά. Μέχρι το τέλος του έτους, η Ιταλία δεν θα έχει άλλη επιλογή εκτός από την αναδιάρθρωση – και με την τρίτη αγορά ομολόγων του κόσμου θα προκαλέσει κύματα σοκ σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η Νότια Αφρική ξεκινά μια κρίση των αναδυόμενων αγορών

Πριν από λίγο καιρό, η Νότια Αφρική έγινε το S στις χώρες BRICS, παράλληλα με τις ταχέως αναπτυσσόμενες Βραζιλία, Ρωσία , Ινδία και Κίνα. Με το ραντ σε απότομη πτώση και με το αυξανόμενο δημοσιονομικό και εμπορικό έλλειμμα και την επιβράδυνση της ανάπτυξης, δεν μπορεί να ζητήσει συμμετοχή στην εν λόγω ομάδα αυτή τη στιγμή. Σε κάποιο σημείο το 2014, οι οργανισμοί αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν τη Νότια Αφρική, το ξένο χρήμα θα φύγει και η χώρα θα είναι σε πλήρη οικονομική κρίση – και αυτό θα προκαλέσει ένα ευρύτερο ξεπούλημα στις αναδυόμενες αγορές.
Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια συνταγματική κρίση
Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη θεωρούν εδώ και καιρό τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περίπου τόσο ενδιαφέρουσες όσο και μια διάλεξη για την παραγωγή τρακτέρ στη σοβιετική εποχή – και τόσο σχετικές με τη ζωή τους. Αλλά οι εκλογές του 2014 θα είναι διαφορετικές. Πολλά κόμματα εχθρικά προς την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πετύχουν μεγάλες νίκες, από το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου ως το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, τους Εναλλακτικούς για τη Γερμανία και το Κόμμα της Ελευθερίας στην Ολλανδία. Θα αποτελούν πλειοψηφία . Το Κοινοβούλιο έχει περισσότερη δύναμη από ό,τι συνειδητοποιούν οι περισσότεροι άνθρωποι – αυτό συμβαίνει μέχρι στιγμής που ελέγχεται από φιλοευρωπαίους οι οποίοι ήταν στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουν την Επιτροπή. Μία νεοεκλεγείσα αντιευρωπαϊκή πλειοψηφία δεν θα είναι τόσο ήπια, απορρίπτοντας τον προϋπολογισμό, μπλοκάροντας τη νομοθεσία και θέτοντας βέτο στο διορισμό των Επιτρόπων. Μετά τις εκλογές, η ΕΕ θα είναι σε πλήρη συνταγματική κρίση – και το νόμισμα θα είναι το πρώτο θύμα της.

http://www.marketwatch.com/story/6-market-surprises-for-2014-2013-12-24

Keywords
εξι, εν λόγω, beatles, business, νέα, οπεκ, πετρελαιο, τραπεζες, apple, sony, εταιρεία, κουλ, gadgets, software, καιρος, tim, γαλλια, ηπα, αεπ, αναδιαρθρωση, σοκ, ρωσία, συμμετοχή, εκλογες, http, εθνικη τραπεζα, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, εκλογες 2014, κομματα, οικονομικη κριση, χωρες, ρωσία, αεπ, αφρικη, βραζιλια, γερμανια, δημοκρατια, δουλεια, ηγετης, ηθικη, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, ινδια, ιραν, ιταλια, κινα, οικονομια, ολλανδια, υφεση, apple, sony, αγορα, αλγερια, αγκολα, βετο, βρισκεται, γινει, γινεται, διαστημα, δυναμη, εγινε, ευρω, υπαρχει, εν λόγω, εξελιξη, εποχη, επρεπε, επιτυχια, εταιρεία, ευρωπη, ζωη, εμποροι, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, κιθαρες, κυματα, κινηση, κομμα, κουλ, μηνες, νοτια αφρικη, ομαδα, παντα, οπεκ, πληθωρισμος, προβληματα, συντομα, συμμετοχή, σοκ, τρακτερ, τριτη, εικασιες, φημη, χρημα, ψηφιακο, αγορες, beatles, ενωση, εθνικο, gadgets, γκαφες, χωρα, ιδιαιτερα, εισβολη, market, software, τηλεορασεις, tim, τραπεζα, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα