Ευρωπαίοι εναντίον ΗΠΑ για την κατασκοπεία

Η Γαλλία και η Γερμανία ανέλαβαν κοινή πρωτοβουλία, με την υποστήριξη και των άλλων Ευρωπαίων, για να βρεθεί ως το τέλος του χρόνου ένα πεδίο συνεννόησης με τις ΗΠΑ στα θέματα των πληροφοριών, μετά τις αποκαλύψεις για το εύρος της αμερικανικής κατασκοπείας. Οι ευρωπαίοι ηγέτες χαρακτήρισαν «απαράδεκτες» τις ενέργειες των ΗΠΑ. Η γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία

παρουσιάσθηκε κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής, «με στόχο να καταλήξουμε πριν από το τέλος της χρονιάς σε μια συμφωνία για τις αμοιβαίες σχέσεις» Ευρωπαίων και Αμερικανών σε ό,τι αφορά τη συλλογή πληροφοριών, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.

Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα ανοικτή και για τα άλλα κράτη μέλη που θα βρει κοινούς κανόνες με την Ουάσινγκτον σχετικά με τη συλλογή πληροφοριών. «Και οι 28 συμφωνούμε με το κείμενο» δήλωσε ο Βαν Ρόμπαϊ, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για αντιρρήσεις των Βρετανών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πάντως δεν έκανε δηλώσεις στη σύνοδο κορυφής.

Παρακολουθούσε 35 ξένους ηγέτες η NSA

Τις τηλεφωνικές συνομιλίες 35 ηγετών του κόσμου παρακολουθούσε η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA), αφότου οι αριθμοί των τηλεφώνων τους δόθηκαν από υπάλληλο σε άλλη υπηρεσίας της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως αναφέρει αποχαρακτηρισμένο έγγραφο που διέρρευσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν και αποκαλύπτει ο Guardian.

Το εμπιστευτικό έγγραφο αποκαλύπτει ότι η NSA ενθάρρυνε ανώτατους αξιωματούχους στις υπηρεσίες «πελάτες» τους, όπως ο Λευκός Οίκος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, να μοιραστούν τις τηλεφωνικές λίστες τους, ώστε η υπηρεσία να μπορεί να προσθέσει τους τηλεφωνικούς αριθμούς ξένων πολιτικών ηγετών στα συστήματα παρακολούθησής τους. Αναφέρει επίσης ότι αμερικανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, είχε στην κατοχή του 200 αριθμούς τηλεφώνων, συμπεριλαμβανομένων και 35 παγκόσμιων ηγετών, τα ονόματα των οποίων δεν αποκαλύπτονται. Αυτοί τέθηκαν προς άμεση παρακολούθηση από την NSA.

Το έγγραφο της NSA που παρουσιάζει ο Guardian αναφέρει ότι η παρακολούθηση της Μέρκελ δεν ήταν μεμονωμένη, καθώς η υπηρεσία καθημερινά παρακολουθεί τα τηλέφωνα ηγετών του κόσμου και ακόμη ζητά τη βοήθεια και άλλων αμερικανών αξιωματούχων να το πράξουν. Το εν λόγω έγγραφο, με ημερομηνία Οκτωβρίου 2006 και το οποίο δόθηκε στο προσωπικό της Υπηρεσίας των Σημάτων Πληροφοριών (SID) έφερε τον τίτλο «Οι πελάτες μπορούν να βοηθήσουν τη SID να αποκτήσει Στοχευμένους Τηλεφωνικούς Αριθμούς».

Ξεκινά φέροντας ένα παράδειγμα για το πώς οι αμερικανοί αξιωματούχοι, που εμπλέκονται με ηγέτες και πολιτικούς του κόσμου, μπορούν να βοηθήσουν την υπηρεσία στις παρακολουθήσεις. «Σε μία πρόσφατη περίπτωση αμερικανός αξιωματούχος έδωσε στη NSA 200 τηλεφωνικούς αριθμούς από 35 ηγέτες του κόσμου. Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα είναι πιθανώς διαθέσιμη από κάποια ανοιχτή πηγή, τα κέντρα παραγωγής πληροφοριών κατέγραψαν 43 άγνωστους στο παρελθόν τηλεφωνικούς αριθμούς. Αυτοί μαζί και με μερικούς άλλους έγιναν στόχος», σημειώνει το έγγραφο.

Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι τα νέα τηλεφωνικά νούμερα είχαν βοηθήσει την Υπηρεσία να ανακαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για νέες επαφές που πρόσθεσε στις παρακολουθήσεις της: «Αυτά τα νούμερα οδήγησαν σε πληροφορίες για άλλους αριθμούς που έχουν εν συνεχεία σκοπό να παρακολουθηθούν». Αλλά το έγγραφο αναγνωρίζει ότι οι υποκλοπές των αριθμών αυτών είχαν παράγει «μικρή δημοσιεύσιμη πληροφορία». Στον απόηχο της υπόθεσης υποκλοπής του τηλεφώνου της Μέρκελ, οι ΗΠΑ δέχονται διεθνείς επικρίσεις ότι οποιαδήποτε πληροφορία που έχει ληφθεί κατασκοπεύοντας φιλικές κυβερνήσεις είναι κάτι παραπάνω από μία διπλωματική καταστροφή.

Στη συνέχει, το έγγραφο ζητά από αναλυτές να σκεφτούν για «πελάτες», τους οποίους υπηρετούν και που θα ήταν πρόθυμοι να δώσουν λεπτομέρειες από τις επαφές της. «Η επιτυχία αυτή οδηγεί την S2 να υποθέσει αν υπάρχουν σύνδεσμοι της NSA, των οποίων οι υποστηρικτές θα είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις τηλεφωνικές λίστες τους με την υπηρεσία, ως πιθανές πηγές πληροφοριών. Η S2 καλωσορίζει κάθε τέτοια πληροφορία».

Τέλος, το σημείωμα τονίζει ότι «μερικές φορές αυτές η SID αποκτά πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων προσωπικών επαφών αμερικανών αξιωματούχων. Αυτές μπορεί να περιέχουν πληροφορίες για επαφές ξένων πολιτικών ή στρατιωτικών ηγετών, συμπεριλαμβανομένων τηλεφώνων οικίας, κινητών ή φαξ». Ο Guardian αναφέρει ότι ήρθε σε επαφή με την κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία όμως αρνήθηκε να σχολιάσει τις νέες αποκαλύψεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, αυτή την εβδομάδα υποστήριξε προτάσεις που θα μπορούσαν να απαιτούν από τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας να ζητούν άδεια πριν από την παράδοση των δεδομένων των πολιτών της ΕΕ στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αναστολής μιας διατλαντικής συμφωνίας για ανταλλαγή δεδομένων των τραπεζών, αφού το Der Spiegel αποκάλυψε ότι η υπηρεσία παρακολουθούσε και το διεθνές σύστημα τραπεζικής μεταφοράς Swift.

independent, theguardian

Keywords
Τυχαία Θέματα