Ευρωπαϊκός αέρας αισιοδοξίας για την επαναγορά

Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί στις Βρυξέλλες για τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, με τους εταίρους να θεωρούν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους που τέθηκε. Εκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup στις 13 Δεκεμβρίου προκειμένου να αποφασίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης θα συγκαλέσει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Χθες στη συνεδρίαση του Εurogroup, στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας

ενημέρωσε τους εταίρους για τους όρους της προσφοράς προς τους ιδιώτες επενδυτές, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την τελική έκβαση.

Ο κ. Γιούνκερ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν δήλωσαν ότι ενημερώθηκαν από τον κ. Στουρνάρα για το πρόγραμμα επαναγοράς, αλλά δεν πρόκειται να κάνουν καμία δήλωση όσο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόσθεσε ότι στις 13 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει το Εurogroup για την επόμενη δόση, αλλά και την εξέταση του Μνημονίου της Κύπρου, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι βέβαιος πως θα αποφασιστεί σίγουρα η εκταμίευση στις 13 Δεκεμβρίου απάντησε μονολεκτικά: «Ναι».

Αισιόδοξοι και οι εταίροι, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί να διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με την επαναγορά, και τον Ιρλανδό ομόλογό του Μάικλ Νούναν να δηλώνει πως δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει ότι η έκβαση δεν θα είναι θετική.

Το γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας προέρχεται από τις επαφές που προηγήθηκαν πριν από την απόφαση για την επαναγορά και οι οποίες κρίθηκαν πολύ ενθαρρυντικές.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχει σχέδιο Β σε περίπτωση αποτυχίας του προγράμματος, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γέρουν Ντέισελμπλουμ, αποκάλυψε ότι η εναλλακτική λύση θα βρεθεί στις αποφάσεις που λήφθηκαν στις 26 Νοεμβρίου. Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων και στην αύξηση της συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε. των κοινοτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, αλλά και εκείνων της περιόδου 2014-2020.

Στην ανακοίνωση του Εurogoup της 26ης Νοεμβρίου, επισημαίνονται μια σειρά μέτρα που θα ληφθούν αργότερα με στόχο την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από τώρα στην περίπτωση που η επαναγορά δεν καλύπτει το στόχο για μείωση του χρέους κατά περίπου 20 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο των αποφάσεων που θα μπορούσαν να λάβουν οι εταίροι, εάν κριθεί αναγκαίο για τη βιωσιμότητα του χρέους, είναι η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων.

Επιπρόσθετα όπως αναφέρεται και στο τελικό ανακοινωθέν της 26ης Νοεμβρίου, μπορεί να ληφθεί ιδιαίτερη μνεία για τη χώρα μας στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της περιόδου 2014-2020, διατηρώντας την κοινοτική συμμετοχή στη συγχρηματοδότηση των προγραμμάτων στο 95%, δηλαδή στο ποσοστό που ισχύει σήμερα για το ΕΣΠΑ και είναι προσωρινό να γίνει μόνιμο.

Επίσης στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τις κοινοτικές δαπάνες της περιόδου 2014-2020 σχεδιάζεται η χορήγηση ενός πρόσθετου ποσού στις χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικά δημοσιονομικά προβ

Keywords
Τυχαία Θέματα