Εβγκένι Πλιούσενκο: ο αθλητής που κάνει το πατινάζ στον πάγο να φαίνεται παιχνίδι

Ο Ολυμπιονίκης του καλλιτεχνικού Εβγκένι Πλιουσένκο, ένας από τους πιο αγαπημένους αθλητές της Ρωσίας, πλησίαζε στο τέλος του προγράμματός του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι το βράδυ της Κυριακής, όταν ένιωσε ένα ξαφνικό τσίμπημα στην σπονδυλική του στήλη. Ελάχιστοι από τους θεατές στο παγοδρόμιο, που περιελάμβαναν και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, παρατήρησαν την λεπτή αλλαγή στη στάση του σκέιτερ εκείνη τη στιγμή. Αλλά ο προπονητής του, Αλεξέι Μίσιν,

πάγωσε όταν ο Πλιούσενκο ολοκλήρωσε τα δύο τελευταία του άλματα. «Ήταν ατελή» είπε λίγο αργότερα . «Κάποιος μπορούσε να καταλάβει ότι πονούσε».

Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από όταν ο Πλιούσενκο, ο αγαπημένος ρώσος αθλητής των Αγώνων στο Σότσι, έκανε μια σημαντική χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη -την 13η της καριέρας του- που τον άφησε με εξουθενωτικό πόνο στο μεγαλύτερο μέρος της Ολυμπιακής προετοιμασίας του. Αν και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τορίνο το 2006, στα 31 του είναι στο λυκόφως της καριέρας του και η σύζυγός του έχει προειδοποιήσει ότι μια ακόμα άσχημη πτώση θα μπορούσε να τον αφήσει παράλυτο.

Αλλά τίποτα από αυτά δεν τον κρατά εκτός συναγωνισμού. Την Κυριακή, μετά την εμφάνισή του στο ομαδικό event, η Ρωσία κέρδισε τελικά το πρώτο της χρυσό μετάλλιο. Ήταν το αποκορύφωμα ενός ολυμπιονίκη, σε μια ομάδα που μέχρι στιγμής δεν έχει και πολλά για να γιορτάσει. Η ομάδα της Ρωσίας ανέρχεται σήμερα στην έκτη θέση στη γενική κατάταξη, μια θέση πίσω από τη Γερμανία και από όλους τους αθλητές που χρειάζεται για να βοηθήσουν τη χώρα να ανέβει, κανείς δεν δέχθηκε τόσο πολύ πίεση όσο ο Πλιούσενκο.

Για δύο συνεχόμενα έτη, οι εθνικές έρευνες τον ανέδειξαν τον αγαπημένο αθλητή της Ρωσίας, πολύ πιο μπροστά από τους συνομηλίκους του σε πιο mainstream αθλήματα, όπως το τένις και η πυγμαχία. Εκτός πάγου, η φήμη του ως πριμαντόνα έδωσε επίσης ατελείωτο υλικό στις εφημερίδες, που δεν φάνηκε να κουράζονται ποτέ από το να φιλοξενούν τη χαρακτηριστικά ξανθή κόμη του και τις γυαλιστερές στολές του στα εξώφυλλα. Το 2010, όταν βρέθηκε στη δεύτερη θέση στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βανκούβερ, ο Πλιούσενκο ξέσπασε τόσο έντονα που ο Πούτιν αισθάνθηκε υποχρεωμένος να κατευνάσει το «εγώ» του σκέιτερ με ένα προσωπικό τηλεγράφημα που έγραφε: «Το ασημένιο σας αξίζει χρυσό». Το Σότσι θεωρούταν η μεγάλη ευκαιρία του Πλιούσενκο για να αντισταθμίσει την απώλεια του στο Βανκούβερ.

Έτσι, τον Δεκέμβριο, όταν έχασε ένα βασικό προκριματικό γύρο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι από έναν νεοφερμένο 19χρονο, ξέσπασε ένα εθνικό σκάνδαλο. «Τι; Πώς έγινε αυτό; Πώς θα μπορούσαμε να έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες στη Ρωσία χωρίς τον Ζένια» αναρωτήθηκαν όλοι, λέει η Γιάνα Ρουντκόφσκαγια, σύζυγος και μάνατζέρ του, χρησιμοποιώντας το χαϊδευτικό με το οποίο είναι γνωστός ο σύζυγός της. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα όταν ο Πλιούσενκο αρνήθηκε να αγωνιστεί στον τελικό προκριματικό γύρο για τους Αγώνες του Σότσι - το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικού Πατινάζ- εξηγώντας με την χαρακτηριστική αυτοκυριαρχία του ότι ήταν πολύ απασχολημένος με τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να αγωνιστεί στα προκριματικά.

Αυτό έθεσε στους ρώσους αξιωματούχους ένα σοβαρό δίλημμα. Θα μπορούσαν είτε να παρακάμψουν τους κανόνες και να δώσουν στον Πλιούσενκο άλλη μια ευκαιρία να συμμετέχει στην ομάδα της Ρωσίας, ή θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν να εξαγριώσουν τους εκατοντάδες οπαδούς του κρατώντας τον μακριά. Μετά από πολλή συζήτηση στα παρασκήνια και στον Τύπο, άφησαν τον Πλιούσενκο να εκτελέσει ένα ειδικό πρόγραμμα για την επιτροπή των Ρώσων εμπειρογνωμόνων στο καλλιτεχνικό πατινάζ. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε κεκλεισμένων των θυρών, μόλις δυόμισι εβδομάδες πριν ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και δεν παρουσιάστηκε ποτέ στο κοινό. Αλλά ό,τι έκανε ο Πλιούσενκο στον πάγο εκείνη την ημέρα, του εξασφάλισε το εισιτήριο για το Σότσι.

Μέχρι στιγμής, χρησιμοποίησε τη συμμετοχή του έξοχα. Το τετράλεπτο σόλο του την Κυριακή βοήθησε την ομάδα να ανέβει στην κορυφή του βάθρου, έστω και αν, σύμφωνα με τον προπονητή του, ο Πλιούσενκο ήταν συγκρατημένος. «Δεν βγήκε για να δείξει την πλήρη ισχύ του» δήλωσε ο Μίσιν. «Έκανε ακριβώς αυτό που ήταν αρκετό για να πάρει το σωστό αποτέλεσμα της ομάδας».

Λίγα λεπτά αφότου κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο για τον ίδιο και τους εννέα συμπαίκτες του, ο Πλιούσενκο ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει και ένα ακόμα πρόγραμμα στο μονό ανδρών την Πέμπτη. Και τι γίνεται με το πρόβλημα στην πλάτη; Τις λάμες στην σπονδυλική του στήλη; Τον κίνδυνο παράλυσης; «Δεν υπάρχουν υγιείς αθλητές στα μεγάλα πρωταθλήματα», δήλωσε ο Μίσιν. «Όλοι πονούν».

Αν και ο τόνος της είναι λίγο λιγότερο αλαζονικός, η σύζυγος και μάνατζέρ του Πλιούσενκο συμφωνεί ότι θα ήταν λάθος να αποχωρήσει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, λόγω της υγείας του. Ενώ κατευθυνόταν τη Δευτέρα στην τελετή απονομής των μεταλλίων, είπε στο TIME μέσω τηλεφώνου ότι, λόγω του πόνου, «θα μπορούσε να είχε αποφασίσει να ζητήσει αντικατάσταση. Και δεν το έκανε. Αποφάσισε να ανταγωνιστεί ως το τέλος σαν αληθινός άντρας, αληθινός αθλητής. Ποιος θα μπορούσε να τον κατηγορήσει γι 'αυτό;»
Ίσως οι γιατροί του. Αλλά σίγουρα όχι οι θαυμαστές του.

keepingscore.blogs.time.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
εβγκενι πλιουσενκο, πατιναζ ξανθη
Τυχαία Θέματα