Ετοιμάζει “ηρωϊκή έξοδο” ο Προβόπουλος;

Ολο και πιο συχνή μας κάνει την παρουσία του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος. Αυτή η φορά μέσω του πρακτορείου Reuters αποφάσισε να βάλει φωτιά στην κυβέρνηση και να αποδομήσει πλήρως το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για έξοδο στις αγορές, αναστροφή του υφεσιακού κλίματος και τερματισμού των μνημονίων.

Λες και πρόκειται για στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και χωρίς επαρκείς εξηγήσεις ο κ.

Προβόπουλος είπε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να συνεχίσει να είναι μέχρι το 2015 σε ύφεση

τονίζοντας ότι με βάση αυτήν την απαισιόδοξη υπόθεση – και όχι με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, της τρόικας αλλά και τις ΤτΕ – οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν επαρκή κεφάλαια.

«Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξουν άλλα δύο χρόνια ύφεσης υπό το δυσμενές σενάριο των τεστ αντοχής», δήλωσε ο Γιώργος Προβόπουλος.

Στόχος των τεστ αντοχής που διενεργούνται στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας είναι να διαπιστωθεί αν μπορούν αντεπεξέλθουν σε μελλοντικά σοκ μετά την ανακεφαλαιοποίηση ύψους 28 δισ. ευρώ που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι.

«Με βάση το βασικό σενάριο, που αποτυπώνει την πρόβλεψή μας και την πρόβλεψη της τρόικας, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014», σημείωσε ο Γιώργος Προβόπουλος ο οποίος όμως προσέθεσε: «Υπό το δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη ξεκινάει το 2016, με μικρό αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης μέχρι τότε».

Ωστόσο, η δήλωσή του και μόνο έβαλε φωτιά στην κυβέρνηση, διότι δεν είναι κάποιος τυχαίος που λέει κάτι τέτοιο. Φυσικά η αξιωματική αντιπολίτευση θα το εκμεταλλευτεί σφόδρα ενώ και η τρόικα μπορεί να το κάνει σημαία στις επόμενες διαπραγματεύσεις για να πιέσει για νέα μέτρα.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Γιατί το κάνει αυτό ο κ. Προβόπουλος; Γιατί προκαλεί αναταραχή όταν η κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς, ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζουν ότι πάμε σε ανάπτυξη του χρόνου και είναι σίγουρη η έξοδος στις αγορές;

Αραγε ο διοικητής της ΤτΕ ετοιμάζει κάποιου είδους «ηρωϊκή έξοδο»; Αφού τελειώνει η θητεία του το Μάιο και βλέποντας ότι δεν θα υπάρξει και τρίτη θητεία μήπως μας βγει αντιμνημονιακός ώστε αργότερα να λέει: «σας τα έλεγα και δε με ακούγατε;»

Ή μήπως θέλει να δηλώσει στο Μαξίμου ότι πρέπει να αλλάξει η οικονομική πολιτική «καρφώνοντας» έτσι τον… κ. Στουρνάρα με τον οποίο δε φαίνεται να έχουν και τις καλύτερες των σχέσεων;

Οτι κι αν γίνεται ο πρωθυπουργός πρέπει να λύσει το θέμα διότι προκαλείται μεγάλη αναταραχή την οποία δε χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα. Και ειδικά από τον κ. Προβόπουλο που έχει μάθει χρόνια να είναι «προσαρμοστικός».

Keywords
Τυχαία Θέματα