Εσωκομματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτη κυριαρχία Αλέξη Τσίπρα συντριβή της εσωκομματικής Ομπρέλας

18:56 6/4/2022 - Πηγή: Antinews

Την απόλυτη κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα στο εσωκομματικό πεδίο επιβεβαίωσε η τριήμερη εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή των συνέδρων του 3ου Συνεδρίου που χαρακτηρίστηκε από τη σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των συνασπισμένων προεδρικών και της εσωκομματικής Ομπρέλας.

Κάπως έτσι ξεκαθάρισε το τοπίο καθώς ο Αλέξης Τσίπρας με συντριπτική

πλέον πλειοψηφία νομιμοποιημένη από τη διαδικασία στη βάση θα έχει την ευχέρεια να περάσει όλες τις αποφάσεις του στο Συνέδριο για την εκλογή αρχηγού και Κεντρικής Επιτροπής αλλά και για την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Κουμουνδούρου στη διαδικασία πήραν μέρος 41.500 μέλη από τους 61.000 που είναι συνολικά μέλη του κόμματος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους οι προεδρικοί απέσπασαν την πλειοψηφία περί το 75%- 80% λένε οι ίδιοι, 70% αποδέχονται στελέχη της Ομπρέλας. Ο αριθμός των οργανωμένων μελών πάντως είναι πολύ κάτω από τα 90.000 – 100.000 μέλη που ήταν ο φιλόδοξος στόχος της Κουμουνδούρου. Στελέχη των προεδρικών λένε ότι υπήρχαν φίλοι του κόμματος που θέλησαν να εγγραφούν και να ψηφίσουν την τελευταία στιγμή, κάτι που δεν επιτρεπόταν. Εκτιμούν όμως ότι καθώς οι εγγραφές θα συνεχιστούν ο αριθμός θα αυξηθεί και θα προσεγγίσει τον στόχο για την εκλογή του προέδρου του κόμματος και της Κεντρικής Επιτροπής. Όλο το προηγούμενο διάστημα η εσωκομματική αντιπολίτευση έβαζε προσκόμματα, και εν πολλοίς συνεχίζει στη διεύρυνση του κόμματος. Αλλά και κατά τη διάρκεια της τριήμερης εκλογικής διαδικασίας υπήρξε σκληρή μάχη μηχανισμών για τη σταυροδοσία. Η διαφορά μεταξύ προεδρικών και της αντιπολίτευσης είναι μεγαλύτερη στην περιφέρεια, αφού η Ομπρέλα διατηρεί τις σημαντικότερες δυνάμεις της στο Λεκανοπέδιο, όπου όμως και εκεί κατέγραψε απώλειες. Έχασε τον Πειραιά, την Α΄ Αθήνας, τον Βόρειο Τομέα (λόγω Σπίρτζη λένε οι εσωκομματικές διαρροές) αλλά και την Α΄ Θεσσαλονίκης που είχε κερδίσει οριακά στις προηγούμενες εκλογές, λόγω συσπείρωσης αυτή τη φορά των προεδρικών. Ενδιαφέρον έχει ότι δεν εξελέγη ο Κώστας Πουλάκης, από τους κορυφαίους της Ομπρέλας, ενώ “χαμηλωμένος” βγήκε -λόγω των εσωτερικών ανταγωνισμών μέσα στους προεδρικούς-, ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο εκπρόσωπος, Νάσος Ηλιόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό είναι αναμενόμενη η έντονη δυσαρέσκεια που φέρεται να εκφράζουν οι πλέον προβεβλημένοι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί την απόλυτη κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα που στο εξής θα μπορεί να δώσει την κατεύθυνση που επιθυμεί στο κόμμα μέσω της αναμενόμενης επικράτησής του στο Συνέδριο. Συμπερασματικά τελειώνει με την επιδίωξη των κορυφαίων στελεχών για “συλλογική ηγεσία” με τον Αλέξη Τσίπρα υπό επιτροπεία, κάτι σαν “πρώτο μεταξύ ίσων” όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Με τη σύνθεση αυτή των συνέδρων ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί στο επικείμενο συνέδριο να περάσει τις αποφάσεις του με συντριπτική πλειοψηφία, όπως την εκλογή αρχηγού και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, το πότε ακριβώς θα γίνει με ενδεχόμενη παράταση για την εγγραφή περισσότερων νέων μελών. Το εάν η αντιπολίτευση θα πετύχει κάποια απόφαση θα εξαρτηθεί από τη διαπραγμάτευση με τον Αλέξη Τσίπρα και από το αν θα της εκχωρήσει κάτι.

Στο πλαίσιο αυτό η αντιπαράθεση στο Συνέδριο θα επικεντρωθεί στα πολιτικά ζητήματα και κυρίως γύρω από τη φυσιογνωμία του κόμματος. Η εσωκομματική αντιπολίτευση δείχνει να επιδιώκει πιο έντονα αριστερά χαρακτηριστικά και αντίστοιχη συμπεριφορά στα συγκεκριμένα πολιτικά ζητήματα τακτικής και στρατηγικής, δίχως πάντως να εξηγεί γιατί η δική της άποψη που είναι μειοψηφική στην κοινωνία είναι περισσότερο αριστερή.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα