«Εσείς φταίτε για τον βιασμό σας»

Οργή έχει προκαλέσει σε ομάδες γυναικών και οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων στην Ουγγαρία ένα βίντεο της αστυνομίας, το οποίο λίγο-πολύ λέει ότι οι γυναίκες ευθύνονται για τις σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον τους. Το βίντεο δείχνει τρεις φίλες που έχουν βγει έξω ένα βράδυ, πίνουν, χορεύουν και φλερτάρουν, μέχρι που κάποιος επιτίθεται σε μία έξω από ένα κλαμπ. Κλείνει με τον πυροβολισμό μιας γυναίκας και την ατάκα: «Είστε υπεύθυνες, μπορείτε να κάνετε κάτι γι 'αυτό».

Την ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν δημοφιλείς στην χώρα ηθοποιοί, δημιούργησε η αστυνομία της Μπαράνια και παρουσιάστηκε σε σινεμά της χώρας. Αντίτυπα έχουν δοθεί και σε εκπροσώπους τοπικών σχολείων, για να προβληθούν σε μαθητές σε σχετικές ενημερώσεις. Η Ένωση Γυναικών της χώρας λάνσαρε μια online διαμαρτυρία, για το γεγονός ότι «προσβάλλει τον θύτη και όχι το θύμα».

Η ταινία υποστηρίζει ότι «οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν ή να διασκεδάζουν με έναν τρόπο που δεν είναι πλήρως αποδεκτός από τους άνδρες, επειδή αυτό το είδος της συμπεριφοράς είναι πρόκληση» σχολίασε η Εύα Τσεράτι, της οργάνωσης Γυναίκες Ενωμένες κατά της Βίας. Όπως επισήμανε επίσης, η απεικόνιση του δράστη είναι εξίσου προβληματική. «Ένας ξένος που επιτίθεται σε μια γυναίκα σε ένα σκοτεινό δρόμο είναι κάτι πολύ σπάνιο. Οι περισσότερες σεξουαλικές επιθέσεις διαπράττονται από κάποιον γνωστό του θύματος, συχνά από το στενό κύκλο των φίλων και της οικογένειας».

http://www.theguardian.com/world/2014/nov/24/hungary-police-victim-blaming-safety-video

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα