Ερντογάν: Θα μποϊκοτάρουμε τα αμερικανικά ηλεκτρονικά προϊόντα

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία θα μποϊκοτάρει τα ηλεκτρονικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επιβάλει κυρώσεις και έχουν αυξήσει τους δασμούς σε βάρος της Άγκυρας σε μία διαμάχη για τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον που έχει τεθεί υπό κράτηση από τις τουρκικές αρχές.

"Θα εφαρμόσουμε μποϊκοτάζ σε βάρος των αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων. Αν έχουν iPhones, υπάρχουν Samsung από την άλλη πλευρά", δήλωσε ο Ερντογάν

σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη ότι η Τουρκία λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την οικονομία, εν μέσω διολίσθησης της λίρας, η οποία επιτείνεται από τη διαμάχη με την Ουάσινγκτον, αλλά είναι σημαντικό να τηρηθεί μια σταθερή πολιτική στάση. Η μετάβαση σε ξένο νόμισμα θα σήμαινε υποχώρηση στον εχθρό, δήλωσε ο Ερντογάν.

Νέα προειδοποίηση των ΗΠΑ προς την Τουρκία για τον πάστορα -καμία προθεσμία

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον προειδοποίησε τη Δευτέρα τον πρεσβευτή της Τουρκίας πως οι ΗΠΑ δεν έχουν τίποτα παραπάνω να συζητήσουν έως ότου ελευθερωθεί ο Αμερικανός πάστορας, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. Το μήνυμα αυτό δείχνει ότι η σύγκρουση των δύο χωρών θα συνεχιστεί την ώρα που η οικονομική κρίση της Τουρκίας διαχέεται στις αναδυόμενες αγορές.

"Κατόπιν αιτήματος του τούρκου πρεσβευτή, ο πρεσβευτής Τζον Μπόλτον συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Τουρκίας Σερντάρ Κιλίτς (τη Δευτέρα) στον Λευκό Οίκο. Συζήτησαν σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον και για την κατάσταση της σχέσης των ΗΠΑ με την Τουρκία", δήλωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς. Η Σάντερς αναφέρθηκε στον Μπόλτον ανακαλώντας τον παλιότερο τίτλο του, αυτόν του πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Καμία προθεσμία

Παρά τα δημοσιεύματα περί του ότι η Ουάσινγκτον έχει ορίσει προθεσμία στην Τουρκία να αφήσει ελεύθερο τον Μπράνσον και να του επιτρέψει να φύγει από τη χώρα, αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν πως δεν έχει δοθεί τέτοια προθεσμία.

Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί με την Τουρκία για τον ιερωμένο. Ο Τραμπ μοιάζει προς το παρόν να αρκείται να αφήνει την οικονομική πίεση που ασκεί η Ουάσινγκτον να βαραίνει στην τουρκική οικονομία.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα κυρώσεις στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να επιτείνει την πίεση που ασκεί στη χώρα να απαλλάξει και να αφήσει ελεύθερο τον Μπράνσον. Ο πάστορας κατηγορείται ιδίως ότι υποστήριξε την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν το 2016.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ ανέφερε μέσω Twitter ότι "οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή την περίοδο" και συμπλήρωσε ότι διέταξε να διπλασιαστούν οι δασμοί στον εισαγόμενο τουρκικό χάλυβα και στο εισαγόμενο τουρκικό αλουμίνιο.

Η συνάντηση στο Λευκό Οίκο σηματοδοτεί την πρώτη επαφή υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο κυβερνήσεων από την ανακοίνωση των δασμών.

Περιορίζει τις απώλειες η τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα περιορίζει τις απώλειες της μετά το χτεσινό ιστορικό χαμηλό του 7,24 έναντι του δολαρίου. Σήμερα το πρωί η συναλλαγματική ισοτιμία τουρκικής λίρας υποχώρησε έναντι του δολαρίου στο επίπεδο του 6,92 ενώ αυτή τη στιγμή οι απώλειες περιορίζονται με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στo 6,53.

Υπενθυμίζεται πως χτες μετά το ιστορικό χαμηλό του 7,24 το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την εφαρμογή οικονομικού σχεδίου δράσης, ενώ αμέσως μετά η κεντρική τράπεζα της χώρας διαβεβαίωσε ότι θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σήμερα τα τουρκικά επιχειρηματικά λόμπι ανακοίνωσαν ότι χρειάζεται μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική για να σταθεροποιηθεί η τουρκική λίρα και ότι οι αμερικανοτουρκικές διενέξεις θα πρέπει να επιλυθούν μέσω της διπλωματίας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους η κορυφαία τουρκική ένωση επιχειρήσεων και βιομηχανιών TUSIAD και η ένωση επιμελητηρίων και χρηματιστηρίων εμπορευμάτων της Τουρκίας TOBB υπογραμμίζουν ότι ένας περιεκτικός οδικός χάρτης θα πρέπει να προετοιμαστεί για να μειωθεί κατά διαρκή τρόπο ο πληθωρισμός.

Πηγή: Capital.gr- ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα