Ερντογάν: Ο Άσαντ θα πληρώσει βαρύτατο τίμημα

Η κυβέρνηση της Συρίας θα πληρώσει ένα "πολύ βαρύ τίμημα" για την επίθεση εναντίον τουρκικών στρατευμάτων στην Ιντλίμπ, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από τις επιθέσεις έχουν χάσει το θάνατο 13 Τούρκοι στρατιώτες σε μία περίπου εβδομάδα, προκαλώντας αντίποινα από την πλευρά της Τουρκίας.

"Δώσαμε τις κατάλληλες απαντήσεις στη συριακή πλευρά, στο υψηλότερο επίπεδο. Ειδικά στην Ιντλίμπ, πήραν αυτό που τους άξιζε. Αλλά δεν είναι αρκετό, θα συνεχιστεί", δήλωσε σε ομιλία.

Πρόσθεσε ακόμη ότι την Τετάρτη πρόκειται να ανακοινώσει ένα λεπτομερές

σχέδια για το πώς θα χειριστεί τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ.

Ιντλίμπ: Νέες εντάσεις μεταξύ Τουρκίας-Συρίας - Καταρρίφθηκε συριακό ελικόπτερο

Ο συριακός στρατός επιτέθηκε εκ νέου εναντίον θέσεων παρατήρησης της Τουρκίας στην επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, προκαλώντας τα αντίποινα των τουρκικών δυνάμεων, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Σύροι αντάρτες που στηρίζονται από την Άγκυρα ενδέχεται να ανακτήσουν τον έλεγχο των περιοχών που έχασαν τις τελευταίες ημέρες γύρω από την πόλη Σαρακέμπ, ανατολικά της πόλης Ιντλίμπ, μετά την επιχείρηση που έχουν εξαπολύσει εκεί.

Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο συριακός στρατός εγκατέλειψε σήμερα την πόλη Ναϊράμπ και ότι ένα ελικόπτερό του καταρρίφθηκε από τους Σύρους αντάρτες που υποστηρίζει η Άγκυρα.

Μπαχτσελί: Εάν χρειαστεί, το τουρκικό έθνος πρέπει να βαδίσει και να καταλάβει τη Δαμασκό

Με ολοκληρωτικό πόλεμο εισβολής στη Συρία και κατάληψης ακόμη και της πρωτεύουσας Δαμασκού απείλησε το καθεστώς Άσαντ ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) της Τουρκίας Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το κόμμα του οποίου συγκροτεί, μαζί με το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν την "Λαϊκή Συμμαχία", που ελέγχει την πλειοψηφία των εδρών στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Χρησιμοποίησε παράλληλα έντονα επιθετική ρητορική έναντι της Ρωσίας, την οποία εγκάλεσε για ανειλικρίνεια στις σχέσεις της με την Άγκυρα.

"Εάν χρειαστεί, το τουρκικό έθνος πρέπει να βαδίσει και να καταλάβει τη Δαμασκό", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος εθνικιστής πολιτικός.

Ο Μπαχτσελί, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του MHP, κάλεσε την κυβέρνηση του προέδρου της Τουρκίας να επανεξετάσει τις σχέσεις με τη Μόσχα, μετά τον θάνατο άλλων πέντε Τούρκων στρατιωτών από πλήγματα των συριακών ενόπλων δυνάμεων στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο της συριακής αντιπολίτευσης, αλλά και τζιχαντιστών της Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS).

Άσαντ είναι δολοφόνος, εγκληματίας και η πηγή κάθε εχθρότητας", είπε ο ηγέτης του MHP, κριτικάροντας τη Ρωσία ότι δεν είναι "ειλικρινής" στη συνεργασία της με την Τουρκία για την οριστική επίλυση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή.

"Πραγματικά ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία", είπε, ακόμη, προσθέτοντας ότι η Μόσχα έχει μια εντελώς δική της ατζέντα σχετικά με τις συγκρούσεις και τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Χαρακτήρισε ακόμη τη Συρία "ντε φάκτο αποικία της Ρωσίας" και το καθεστώς Άσαντ "εντελώς ελεγχόμενο" από τη Μόσχα.

Αποκαλώντας τις όποιες διπλωματικές προσπάθειες "παραμύθια", τόνισε ότι "ούτε η Συρία ούτε η Τουρκία θα έχουν ειρήνη μέχρι να φύγει ο Άσαντ".

Στις 17 Σεπτεμβρίου, στο Σότσι της νότιας Ρωσίας, οι πρόεδροι Βλάντιμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν είχαν συμφωνήσει για τη μετατροπή της συριακής επαρχίας Ιντλίμπ σε ζώνη αποκλιμάκωσης, στην οποία θα απαγορεύονταν οι επιθετικές ενέργειες.

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι επίκειται εντός της ημέρας τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει να έχει εντός της ημέρας τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με σκοπό να συζητήσουν την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

«Ναι», ήταν η απάντηση του Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε αν προγραμματίζεται για σήμερα μια τέτοια τηλεφωνική συνομιλία.

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την κατάσταση στο Ιντλίμπ

«Οι εγγυητές της ανακωχής στην Συρία, η Ρωσία και το Ιράν, πρέπει να σταματήσουν τις επιθέσεις του καθεστώτος. Ο Ερντογάν και ο Πούτιν θα έχουν τηλεφωνική συνομιλία» δήλωσε ο Τσαβούσογλου, χωρίς να προσδιορίσει πότε θα γίνει και με τίνος πρωτοβουλία η τηλεφωνική συνομιλία.

Ο Τσαβούσογλου προσέθεσε ότι η Άγκυρα «τηρεί πάντα όλες τις δεσμεύσεις που υπογράφει». «Δεδομένης της κατάστασης με τις επιθέσεις στην Ιντλίμπ συνεχίζουμε τις επαφές με τους εταίρους μας από την Ρωσία. Αφίχθη στην χώρα μας ρωσική αντιπροσωπεία για να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα. Ας γνωρίζουν οι πάντες ότι δεν θα αφήσουμε επουδενί χωρίς απάντηση τον θάνατο των στρατιωτών μας στη Συρία», δήλωσε ο Τσαβούσογλου

ΠΗΓΗ: capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα