Ερντογάν και Πούτιν καλούν τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες από τα μεσάνυχτα της Κυριακής

19:43 8/1/2020 - Πηγή: Antinews

Τουρκία και Ρωσία κάλεσαν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη Λιβύη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να κηρύξουν εκεχειρία από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου, μετά τις συνομιλίες που είχαν οι πρόεδροι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσαν τις αντιμαχόμενες

πλευρές στη Λιβύη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ μετά το τέλος των διευρυμένων συνομιλιών που είχαν οι δύο ηγέτες στην Κωνσταντινούπολη.

«Κατά την διάρκεια των συνομιλιών Ερντογάν και Πούτιν, συζητήθηκαν διμερή θέματα και περιφερειακά ζητήματα. Έγινε ανταλλαγή απόψεων, αναφορικά με το καθεστώς τερματισμού των εχθροπραξιών στον Ιντλίμπ, την ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, την κατάσταση στη Λιβύη και στο Ιράκ» υπογράμμισε ο Τσαβούσολγλου, προσθέτοντας ότι «οι πρόεδροι Ερντογάν και Πούτιν απηύθυναν έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών στην Λιβύη, ο οποίος πρέπει να τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου».

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για «τα μέτρα μείωσης της έντασης στην Μέση Ανατολή μετά την όξυνση των σχέσεων ΗΠΑ και Ιράν».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι Πούτιν και Ερντογάν υιοθετούν κοινή στάση στο ζήτημα της εξομάλυνσης της κατάστασης στη Λιβύη.

«Έχει συμφωνηθεί κοινή στάση στο ζήτημα της διευθέτησης της κατάστασης στη Λιβύη, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ιδιαίτερα θα σταθώ στην έκκληση την οποία απηύθυναν οι πρόεδροι Πούτιν και Ερντογάν προς όλες τις πλευρές της Λιβύης: να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες, να κηρυχθεί εκεχειρία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (12 Ιανουαρίου), δηλαδή τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα, ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας να συνεχίσουν τις επαφές σε σχέση με την κατάσταση στη Λιβύη. «Εκφράσθηκε η ετοιμότητα να συνδράμουμε στην επιτυχία της διάσκεψης του Βερολίνου με θέμα τη διευθέτηση της λιβυκής κρίσης. Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας τάσσονται υπέρ της ένταξης στην διαδικασία αυτή όλων των μερών της Λιβύης όπως και των γειτόνων της Λιβύης» δήλωσε ο Σεργκεί Λαβρόφ.

Hurriyet: Η Αγκυρα έχει στείλει 35 στρατιωτικούς στη Λιβύη που δεν θα συμμετέχουν στις μάχες

Η Τουρκία έχει στείλει 35 στρατιωτικούς στη Λιβύη για να στηρίξουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη, όμως δεν θα συμμετέχουν σε μάχες, ανέφερε σήμερα τουρκική εφημερίδα επικαλούμενη τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία θα αναλάβει έναν ρόλο συντονιστή. Οι στρατιώτες δεν θα συμμετέχουν σε μάχες», δήλωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι Τούρκοι βουλευτές ενέκριναν την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη για να στηρίξουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, σύμμαχο της Άγκυρας, απέναντι στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Ερντογάν επεσήμανε την Κυριακή ότι η ανάπτυξη των Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη ξεκίνησε μετά την έγκριση του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την Hurriyet, 35 Τούρκοι στρατιώτες έχουν σταλεί μέχρι στιγμής στην εμπόλεμη χώρα.

«Οι στρατιώτες που θα σταλούν δεν θα λάβουν μέρος στις μάχες», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ άλλοι αξιωματούχοι της χώρας ανέφεραν επανειλημμένα ότι το προσωπικό που πηγαίνει στη Λιβύη θα «συμβουλεύει» και «θα εκπαιδεύει» τον στρατό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο στρατάρχης Χάφταρ έχει τη στήριξη μεταξύ άλλων της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που του προσφέρουν διπλωματική και στρατιωτική βοήθεια. Οι δύο αυτές χώρες είναι περιφερειακοί αντίπαλοι της Τουρκίας, η οποία είναι σύμμαχος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όπως και του άλλου υποστηρικτή της, του Κατάρ.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «2.500 μισθοφόροι της ομάδας Wagner», μιας ρωσικής, ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας, επίσης μάχονται στο πλευρό του Χάφταρ, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Σφοδρές μάχες μαίνονται δυτικά της Σύρτης

Ο στρατός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές σήμερα εναντίον οδικής αρτηρίας δυτικά της Σύρτης, μία ημέρα αφού εννέα άνδρες σκοτώθηκαν σε επιδρομή των δυνάμεων του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χάφταρ έθεσε υπό τον έλεγχό του τη Σύρτη, μια στρατηγικής σημασίας πόλη στις μεσογειακές ακτές της Λιβύης, σε μια γρήγορη προέλασή του τη Δευτέρα και τώρα προσπαθεί να εδραιωθεί στην περιοχή.

Από τον Απρίλιο του 2019 ο ΛΕΣ έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την κατάληψη της Τρίπολης, περίπου 370 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σύρτης, και εμπλέκεται σε σφοδρές μάχες με τον στρατό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Ο στρατός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανακοίνωσε ότι αποσύρθηκε από τη Σύρτη προκειμένου να αποφευχθεί ένα λουτρό αίματος.

Οι δυνάμεις του, που προέρχονται κυρίως από τη Μιζουράτα, 190 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, έλεγχαν τη Σύρτη από το τέλος του 2016 αφού εκδίωξαν το Ισλαμικό Κράτος.

Χθες Τρίτη το βράδυ συγκρούσεις ξέσπασαν στον δρόμο που οδηγεί από τη Σύρτη στη Μιζουράτα και πηγές του κυβερνητικού στρατού ανακοίνωσαν ότι εννέα άνδρες του σκοτώθηκαν το βράδυ από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Σήμερα ο στρατός απάντησε με πλήγματα κοντά στο σημείο ελέγχου Αμπού Γκράιν και οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

Αίγυπτος: Οι βουλευτές ζητούν οικονομικό μποϊκοτάζ της Τουρκίας

Αντιδράσεις εξέφρασαν όλα τα κόμματα της αιγυπτιακής Βουλής, εναντίον της ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη. Μάλιστα, ζητούν έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, όπου αναμένεται να προτείνουν την έναρξη εκστρατείας στους αραβικούς λαούς για το μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων στον αραβικό κόσμο.

Το γεγονός αναφέρει η «Αλ Αχράμ» σε ρεπορτάζ με τίτλο «οι βουλευτές της Αιγύπτου ζητούν οικονομικό μποϊκοτάζ της Τουρκίας». Μεταξύ αυτών και ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Νομοθετικών και Συνταγματικών Υποθέσεων της Αιγυπτιακής Βουλής, Άχμεντ Χέλμι Ελ Σερίφ.

«Οι Άραβες πρέπει να σταθούν ενωμένοι και να μποϊκοτάρουν όλα τα τουρκικά προϊόντα προς πώληση στις αραβικές αγορές», τονίζει από την πλευρά του ο Ελ Μπάντρι Ντέιφ, ανεξάρτητος βουλευτής και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι «το μποϊκοτάζ θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στην Τουρκία και θα εκφράσει την αλληλεγγύη των Αράβων με τη Λιβύη».

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη αραβόφωνη εφημερίδα, «οι βουλευτές ζητούν από τις αραβικές χώρες να διακόψουν τους οικονομικούς δεσμούς με την Τουρκία, με αφορμή την απόφασή της να στείλει στρατιωτικά στρατεύματα στη Λιβύη».

Όπως αναφέρει η «Αλ Αχράμ», «η πλειοψηφία των βουλευτών και των πολιτικών κομμάτων υιοθέτησε απόλυτα τις προεδρικές δηλώσεις που καταδικάζουν τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη».

Ακόμη και το κόμμα της αντιπολίτευσης «Ουάφντ», δήλωσε ότι «υπάρχει συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στην Αίγυπτο στο γεγονός ότι η στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου», «μία παρέμβαση που αποσκοπεί να μετατρέψει τη Λιβύη σε γόνιμο έδαφος για τρομοκράτες και να στοχεύσει τελικά στην Αίγυπτο». Προέτρεψε δε τα μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου να κινητοποιήσουν τους πολίτες, στηρίζοντας τις αποφάσεις του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, όπως τονίζει η εφημερίδα.

Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον Φάγεζ αλ Σάρατζ

Το θέμα του πρόσφατου μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο, εκφράζοντας τη θέση της ΕΕ, έθιξε στον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης Φάγεζ αλ Σάρατζ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο της ΕΕ, ο πρόεδρος της ΕΕ διαμήνυσε στον Σάρατζ ότι το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και ότι δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη.

Κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ο κ. Μισέλ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την «ανησυχητική στρατιωτική κλιμάκωση» στη Λιβύη και τόνισε πως η ΕΕ θα εντείνει τις προσπάθειες για μια ειρηνική και πολιτική λύση. Υπογράμμισε περαιτέρω ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι μόνο μια πολιτική διαδικασία μπορεί να φέρει πιο κοντά την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Καταληκτικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνει πως στηρίζει πλήρως τη Διαδικασία του Βερολίνου και όλες τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την εξεύρεση συνολικής πολιτικής λύσης στην κρίση στη Λιβύη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ επανέλαβε τη σημασία της δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών ενόψει των μελλοντικών βημάτων, όπως συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνόδου που έλαβε χώρα χθες, Τρίτη.

Ο Αλ Σάρατζ ακύρωσε, τελικά, το ταξίδι του στη Ρώμη, λόγω της διαρροής της είδησης και της παρουσίας του στρατηγού Χάφταρ

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, αποφάσισε να ακυρώσει, τελικά, τη συνάντησή του στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Αρχικά, η συνάντησή τους είχε προγραμματισθεί για τις 19.30 ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αιτία της απόφασης αυτής φέρεται να είναι η διαρροή της σχετικής είδησης, αλλά και η παρουσία, πάντα στην ιταλική πρωτεύουσα, του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ. Ο Χάφταρ συναντήθηκε αργά το απόγευμα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, σε αναζήτηση διπλωματικής λύσης για την λιβυκή κρίση.

Πηγές της ιταλικής προεδρίας της κυβέρνησης, πάντως, αναφέρουν ότι οι προσπάθειες της Ρώμης συνεχίζονται και ότι ο διάλογος με την κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει σταματήσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
λιβυη, ερντογαν, πουτιν, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, ρωσία, ηπα, ισχύ, οηε, hurriyet, αγκυρα, αιγυπτος, στρατος, βουλη, μνημονιο, βρυξέλλες, λύση, κινηση στους δρομους, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, κομματα, βουλευτες, μια ημερα, χωρες, ρωσία, το θεμα, εθνικη, ηπα, θεμα, ιραν, ιταλικα, κωνσταντινουπολη, οηε, πιεση, πλαισιο, ρωμη, ωρα, hurriyet, αγκυρα, αλληλεγγυη, απε, αφορμη, βοηθεια, βραδυ, βρυξέλλες, γεγονος, δευτερα, δηλωσεις, εγινε, εδαφος, υπαρχει, ειρηνη, εκστρατεια, εβδομαδα, επιτυχια, εφημεριδα, καταρ, κυβερνηση, κομμα, λύση, μιζουρατα, μοσχα, νυχτα, παντα, πηγη, ρολο, σισι, συρτη, τουρκια, τριτη, τριπολη, ισχύ, φαταχ, ασφαλεια, δικαιωματα, εννεα, ενωση, ηγετες, χωρα, ειδησης, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, κυριακη, πηγες, πωληση, ταξιδι, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα