Ερντογάν: Η Ελλάδα πραγματοποιεί δολοφονικές ενέργειες κατά των αιτούντων άσυλο στα σύνορα

Την προκλητική του ρητορική συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος σε δηλώσεις του κατά την πτήση επιστροφής του από τις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για "δολοφονικές" ενέργειες της Ελλάδας κατά των αιτούντων άσυλο στα σύνορα.

Όπως μεταδίδει η Daily Sabah ο ίδιος σημείωσε παράλληλα ότι η Άγκυρα δεν θα μείνει σιωπηλή, ενώ ανακοίνωσε πως μια νέα

σύνοδος θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Μαρτίου, με την παρουσία του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, ενώ πιθανό είναι να παρευρεθεί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να κλείσει τις πύλες προς την Ευρώπη και κάλεσε εκ νέου την Ελλάδα να ανοίξει τις δικές της, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Ιντλίμπ.

''Η Τουρκία έχει πληρώσει βαρύ τίμημα για την κατάπαυση του πυρός και την προστασία αμάχων στην Ιντλίμπ, η Ε.Ε. πρέπει τώρα να κάνει ό,τι της αναλογεί'', ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος

''Η ΕΕ πρέπει να δει τη μεγάλη εικόνα. Η κρίση της Ιντλίμπ και των προσφύγων αποτελεί δοκιμασία και θα έχει μεγαλύτερη σημασία για την ΕΕ από ό,τι για εμάς. Σε μια εποχή κατά την οποία έχουμε πάρει πολίτες υπό προστασία στην Ιντλίμπ και έχουμε εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, η ΕΕ πρέπει να αναλάβει το δικό της ρόλο'', δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης πως η Τουρκία θα καλέσει την Ελλάδα να λογοδοτήσει για την κακομεταχείριση αθώων προσφύγων και θα εκθέσει τις ενέργειές της κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

''Η Ελλάδα δεν έχει γνώση του διεθνούς δικαίου. Ο Πρωθυπουργός (Κυριάκος Μητσοτάκης) πρέπει να εξετάσει τη διεθνή διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να αναγνωρίσουν και να αποδεχτούν ότι οι ενέργειές τους στα σύνορα είναι δολοφονικές. Θα εκθέσουμε πάλι φωτογραφίες προσφύγων που έχουν γδυθεί στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ'', δήλωσε ο Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τέσσερα ή πέντε άτομα πρόσφατα, κατά τις προσπάθειες τους να εμποδίσουν τους μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι, ενόψει του ελληνικού αιτήματος να παραμείνουν κλειστά τα τουρκικά σύνορα, η Τουρκία δεν σκοπεύει να τα κλείσει. ''Η Ελλάδα πρέπει να ανοίξει τα σύνορά της και να αφήσει τους πρόσφυγες να μετακινηθούν σε άλλες χώρες. Ωστόσο, η Τουρκία φέρει όλο το βάρος. Θέλουμε ένα δίκαιο, ανθρωπιστικό και ίσο μερίδιο ευθύνης'', συνέχισε ο Ερντογάν.

Τα S-400 και οι Patriot

Η Άγκυρα έχει συζητήσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ''για την εθνική απειλή της ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Τουρκία και πώς μπορεί να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και ΝΑΤΟ'', δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. "Είχαμε καλέσει έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ στις 28 Φεβρουαρίου όπου εκφράσαμε τα αιτήματά μας", δήλωσε ο Ερντογάν.

Όταν ερωτήθηκε για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων S-400, ο πρόεδρος δήλωσε ότι η άποψη του Στόλτενμπεργκ για το θέμα ήταν σαφής και ότι ο ίδιος δήλωσε ότι το κάθε μέλος έχει δικαιώματα επιλογής ενώ το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ασκήσει πίεση σε καμία χώρα σχετικά με το θέμα αυτό.

''Οι ΗΠΑ έχουν "μαλακώσει" αναφορικά με το ζήτημα των S-400. Τους έχουμε αναφέρει πως αν μας προσφέρουν τους Patriot, εμείς θα τους αγοράσουμε. Οι Patriots της Ισπανίας, που βρίσκονται στα χέρια μας, είναι το πακέτο που μας έχει αναθέσει το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, δεν έχει γίνει λόγος για κάποιο πρόσθετο πακέτο," δήλωσε ο Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον απειλεί με κυρώσεις αν η Άγκυρα επιμείνει στους S-400.

Η κατάπαυση πυρός στην Ιντλίμπ

''Μιλώντας για την κατάσταση στη Συρία μετά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός την οποία συμφώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η εκεχειρία καλά κρατεί καθώς έχουν περάσει έκτοτε τέσσερις μέρες. ''Ελπίζω ότι η κατάσταση θα διατηρηθεί ως έχει και η εκεχειρία θα μονιμοποιηθεί. Αναμένουμε θετικό αποτέλεσμα από τη συνάντηση του ΝΑΤΟ στις 11 Μαρτίου ", δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι οι προσπάθειες για την κατασκευή σπιτιών για τους εκτοπισμένους συνεχίζονται σε βάθος 25-20 χιλιομέτρων στη βόρεια Συρία στην προβλεπόμενη ζώνη ασφαλείας, σημειώνοντας ότι είναι έτοιμα 1.500 σπίτια. ''Θα εγκαταστήσουμε σε αυτό το μέρος τον λαό της Ιντλίμπ. Ενώ μετά την κατάπαυση του πυρός έχει ξεκινήσει και η επιστροφή των εκτοπισμένων", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι κοινές περιπολίες με τους Ρώσους θα ξεκινήσουν στις 15 Μαρτίου.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα