Ερντογάν: Έδιωξε το Spiegel, θέλει και τη " Hurriyet"

Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης άσκησε δίωξη εναντίον δύο επιχειρηματιών, κατηγορώντας τους για συμμετοχή σε κύκλωμα λαθρεμπορίου καυσίμων, σύμφωνα με εφημερίδες που πρόσκεινται στην κυβέρνηση. Εάν η πληροφορία επιβεβαιωθεί, οι διώξεις θα είναι η τελευταία κίνηση εναντίον της μητρικής εταιρείας του μεγαλύτερου ομίλου ΜΜΕ της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική ημερήσια εφημερίδα "Aksam", ο εισαγγελέας ζητά ποινή φυλάκισης 23 ετών για τον Αϊντίν

Ντογάν. Ο Όμιλος Ντογάν κατέχει τίτλους όπως η κορυφαία σε πωλήσεις εφημερίδα "Hurriyet" και το ραδιοτηλεοπτικό CNN Turk και το τηλεοπτικό κανάλι Kanal D. Ο Ερσίν ΟζιντσέΤο 28 τοις εκατό της Isbank ανήκει στην βασική αντιπολίτευση, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Ο Όμιλος Ντογάν δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί ήταν αβάσιμοι. Η Isbank είπε επίσης ότι οι ισχυρισμοί ήταν ψευδείς, προσθέτοντας ότι δεν είχε λάβει καμία επίσημη ανακοίνωση για το θέμα. "Οι κατηγορίες εναντίον του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζάς μας... που αναφέρονται στις ειδήσεις δεν έχουν νομική βάση και δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια", αναφέρει η Isbank σε δήλωσή της., πρόεδρος της Isbank, της μεγαλύτερης εισηγμένης στο χρηματιστήριο τουρκικής τράπεζας, κατηγορείται για συμμετοχή στη χρηματοδότηση του κυκλώματος διακίνησης μεταξύ 2001 και 2007, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει στραφεί εναντίον του Ντογάν και στο παρελθόν. Πέρυσι ο Ερντογάν τον αποκάλεσε "εραστή των πραξικοπημάτων" και χαρακτήρισε τους αρθρογράφους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που κατέχει, τσαρλατάνους.

Έδιωξε το Spiegel

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel υποχρεώθηκε να αποσύρει τον ανταποκριτή του στην Κωνσταντινούπολη, καθώς οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να του ανανεώσουν τη διαπίστευση. Το περιστατικό μάλιστα συνέβη τη στιγμή που η Αγκελα Μέρκελ κατέβαλλε επίμονες προσπάθειες στις Βρυξέλλες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό.

Όπως δήλωσε ο αρχισυντάκτης της διαδικτυακής έκδοσης του Der Spiegel, Φλόριαν Χαρμς, ο ανταποκριτής του περιοδικού, Χασνάιν Καζίμ, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία και να εγκατασταθεί στη Βιέννη, αφού θεωρήθηκε ανεπιθύμητος από την Άγκυρα. Ο Χαρμς χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την απόφαση των τουρκικών αρχών, ενώ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο. Ο Καζίμ είχε αναγκασθεί να εγκαταλείψει προσωρινά την Τουρκία και προ διετίας, καθώς είχε γίνει δέκτης απειλών εναντίον της ζωής του, ύστερα από ρεπορτάζ που δημοσιοποίησε αναφορικά με την τραγωδία σε ορυχείο της πόλης Σόμα, στο δυτικό τμήμα της Τουρκίας, όπου 301 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Η κίνηση εναντίον του Der Spiegel ήρθε να προστεθεί σε σειρά μέτρων της κυβέρνησης Ερντογάν εναντίον του αντιπολιτευόμενου τουρκικού Τύπου. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, οι τουρκικές αρχές ανέλαβαν τον έλεγχο της Ζaman, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αντιπολιτευόμενης εφημερίδας, ενώ εκκρεμεί η δίκη δύο διευθυντικών στελεχών της ιστορικής εφημερίδας Cumhuriyet, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την απειλή ισόβιας κάθειρξης, καθώς κατηγορούνται για "προδοσία".

Η Τουρκία κατετάγη στην 149η θέση, ανάμεσα σε 180 χώρες, σε μια έρευνα για την παγκόσμια ελευθερία του Τύπου πέρυσι, από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

reuters.com, www.faz.net

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα