Έρνεστ Μονίζ: ο άνθρωπος που θα γινόταν πρόεδρος των ΗΠΑ -ο μη γένοιτο

Αν είχε συμβεί το αδιανόητο κατά το μήνυμα Ομπάμα την Τρίτη το βράδυ, ο υπουργός Ενέργειας Έρνεστ Μονίζ θα αναλάμβανε το ρόλο του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Μονίζ, το 12ο άτομο στη σειρά διαδοχής για το Οβάλ Γραφείο, καθόλη τη διάρκεια της ομιλίας Ομπάμα στο Κογκρέσο, βρισκόταν προστατευμένο από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας σε άγνωστη τοποθεσία. Ο αντιπρόεδρος, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου και άλλοι επίσημοι βρίσκονταν στο Καπιτώλιο για να ακούσουν την ετήσια ομιλία του προέδρου .

Ο πυρηνικός φυσικός

ήταν επί χρόνια μέλος του Massachusetts Institute of Technology, πριν την ορκωμοσία του στις 21 Μαΐου 2013. Ο Μονίζ έχει διατελέσει υφυπουργός στο Υπουργείο Ενέργειας και υπηρετούσε στο επιστημονικό προσωπικό του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Κλίντον. Γνωστός όμως είναι περισσότερο για το μοναδικό στυλ του: το καρέ γκρίζο μαλλί που παραπέμπει σε Όσκαρ Γουάιλντ ή …Χαβιέρ Μπαρδέμ στο No Country for Old Men.

Η ιδέα του να υπάρχει ένας προκαθορισμένος επιζών προέκυψε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν υπήρχε διάχυτος ο φόβος για μια πυρηνική επίθεση που θα αφάνιζε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Παραδοσιακά επιλέγεται ένα χαμηλόβαθμο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, έτσι ώστε τα υψηλού προφίλ μέλη να φαίνονται στα πλάνα με το ακροατήριο κατά την ομιλία του προέδρου. Ο ρόλος απέκτησε μια πιο σοβαρή υπόσταση μετά τις επιθέσεις της 11 Σεπτέμβρη του 2001, για ευνόητους λόγους.

swampland.time.com

Keywords
Τυχαία Θέματα