Έρευνα: Οι Γερμανοί γίνονται πλουσιότεροι και ο Ευρωπαϊκός Νότος φτωχότερος

15:28 9/6/2016 - Πηγή: Antinews

Η διαφορά πλούτου των χωρών της ευρωζώνης διευρύνεται. Eιδικότερα ανάμεσα στον "πλούσιο" Βορρά και τον "φτωχό" Νότο. Το χάσμα μεταξύ χωρών του Βορά, όπως η Ολλανδία, και χωρών του Νότου, όπως η Πορτογαλία, μεγαλώνει διαρκώς, σε σημείο η ανισότητα αυτή να καταστεί βασικό γνώρισμα της ευρωζώνης, διαπιστώνει έρευνα του Ινστιτούτου Fund Flossbach von Storch.

Η αύξηση των τιμών των ακινήτων στη Γερμανία δείχνει ότι η ανισότητα του πλούτου στη ζώνη του ευρώ αυξάνεται, βοηθώντας τους Γερμανούς να γίνουν πλουσιότεροι. Οι μελετητές

πήραν ένα καλάθι προϊόντων και αγαθών, από ακριβά κρασιά και έργα τέχνης μέχρι ακίνητα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο πλούτος σε Γερμανία και Αυστρία αυξήθηκε πάνω από 7% στο τέλος του 2015 σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η αύξηση είναι διπλάσια σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης της Ιταλίας και της Ισπανίας, την ίδια ώρα που οι Έλληνες είδαν πτώση του πλούτου τους περισσότερο από 4%. Για παράδειγμα, οι τιμές των ακινήτων στη Γερμανία, ενός εκ των βασικότερων δεικτών κατοχής πλούτου, αυξήθηκαν πάνω από 6%.

Οι ανισότητες αυτές οδηγούν σε πολιτική ένταση εντός της ευρωζώνης, ενώ οι αδύναμες τιμές των ακινήτων στις χώρες του νότου έπληξαν τις τράπεζες που στα χαρτοφυλάκιά τους έχουν χιλιάδες δάνεια με εγγύηση κατοικίες. Μέχρι το 2006, σημειώνεται στη μελέτη, όταν η φούσκα έσκασε, στις χώρες του Νότου οι τιμές των ακινήτων είχαν στην κυριολεξία απογειωθεί.

"Μέχρι το 2006, όταν έσκασε η φούσκα, οι χώρες του Νότου είχαν απογειωθεί. Τώρα βρίσκονται σε μια κατάσταση σαν της Ιαπωνίας", σχολιάζει ο ιδρυτής του ερευνητικού ινστιτούτου που διεξήγαγε τη μελέτη, Thomas Mayer. Η οικονομία της χώρας αυτής βρίσκεται εδώ και καιρό στάσιμη και το δημόσιο χρέος της διαρκώς διευρύνεται.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναγνωρίσει αυτή την τάση, λέγοντας ότι το χάσμα μεταξύ των ασθενέστερων και ισχυρότερων χωρών της ευρωζώνης διευρύνεται αντί να στενεύει, όπως είχε προβλεφθεί όταν δημιουργήθηκε το νόμισμα.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα