Έρευνα για τον πύραυλο της NASA: Τι πήγε λάθος;

Οι αρχές ξεκίνησαν να ερευνούν τι συνέβη και εξερράγη ένας μη επανδρωμένος πύραυλος των ΗΠΑ λίγο μετά την απογείωσή του από μια εξέδρα εκτόξευσης στη Βιρτζίνια, καταστρέφοντας προμήθειες και εξοπλισμό με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο πύραυλος Antares, που δημιουργήθηκε από την Orbital Sciences Corp, εκτοξεύθηκε από τις εγκαταστάσεις της NASA στο νησί Wallops, στις 18:22 την Τρίτη, αλλά εξερράγη λίγα δευτερόλεπτα μετά. Ήταν η πρώτη καταστροφή από όταν

η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος στράφηκε σε ιδιωτικούς φορείς για να στείλει το φορτίο στο διαστημικό σταθμό.

Οι μετοχές της Orbital, η οποία συμφώνησε να αγοράσει την εταιρεία αεροδιαστημικής και άμυνας Alliant Techsystems Inc τον Απρίλιο, έπεσε πολύ χαμηλά. Η έκρηξη είναι απίθανο να αλλάξει τη συμφωνία, υποστηρίζουν πηγές. Η συναλλαγή, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος, εθεωρείτο από τις εταιρείες ως μία συγχώνευση 5 δις δολαρίων μεταξύ ίσων, όταν ανακοινώθηκε. Ένας εκπρόσωπος της Orbital είπε ότι η εταιρεία θα κάνει μια δήλωση σύντομα, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.

Ο πύραυλος που εξερράγη την Τρίτη μετέφερε ένα σκάφος Cygnus, με ένα ωφέλιμο φορτίο 2.273 κιλών προς τον σταθμό, ένα ερευνητικό εργαστήριο 100 δις δολαρίων που ανήκει και λειτουργεί από 15 έθνη και βρίσκεται περίπου 260 μίλια (418 χιλιόμετρα) πάνω από τη Γη. Η απώλεια του σκάφους τροφοδοσίας δεν προκαλεί κανένα άμεσο πρόβλημα στο εξαμελές πλήρωμα του σταθμού (δύο από τη NASA, ένας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και τρεις Ρώσοι), δήλωσαν αξιωματούχοι. Η διαστημική υπηρεσία Roskosmos της Ρωσίας δήλωσε ότι ήταν έτοιμη να βοηθήσει, εάν η NASA το ζητούσε. Ο σταθμός εποπτεύεται από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων οι σχέσεις δεν βρίσκονται και στην καλύτερη φάση μετά την κρίση στην Ουκρανία.

Το μη επανδρωμένο όχημα προμηθειών Russian Progress ξεκίνησε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν λίγες ώρες μετά την έκρηξη και η κάψουλα, που μεταφέρει πάνω από 5.000 κιλά τροφίμων, καυσίμων και προμηθειών, έφτασε στο σταθμό στις 9:08 π.μ. Κανείς δεν τραυματίστηκε στο ατύχημα στις ΗΠΑ, αλλά αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η έκρηξη τράνταξε κτίρια πολλά μίλια μακριά και μια πύρινη τεράστια μπάλα φώτισε το νυχτερινό ουρανό.Στην αίθουσα ελέγχου, η αντίδραση ήταν ένα μείγμα «σοκ και επαγγελματισμού» δήλωσε ο Frank Culbertson, αντιπρόεδρος της Orbital και διευθυντής της αποστολής. Σε λίγες ημέρες οι ερευνητές θα έχουν μια ιδέα σχετικά με τα αίτια της αποτυχίας, αλλά «το τι ακριβώς την προκάλεσε μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο και οι διορθωτικές ενέργειες πιθανότατα θα χρειαστούν από εβδομάδες έως μήνες», πρόσθεσε.

Η περιοχή γύρω από την εγκατάσταση εκτόξευσης ήταν αποκλεισμένη την Τετάρτη και ένα ελικόπτερο έκανε κύκλους από πάνω. Η αποστολή του Cygnus ήταν μη-στρατιωτική, αλλά ο διαχειριστής του προγράμματος για το Antares, Mike Pinkston, δήλωσε ότι το σκάφος περιλαμβάνει «κάποιες διαβαθμισμένες κρυπτογραφικές συσκευές, έτσι ώστε η περιοχή γύρω με τα συντρίμμια να πρέπει να διαφυλαχτεί». Το Cygnus μετέφερε έναν πρωτότυπο δορυφόρο που ανήκει στην Planetary Resources Inc, η οποία αναπτύσσει τεχνολογία για την εξόρυξη αστεροειδών.

Ρωσικοί πυραυλοκινητήρες

Το Antares τροφοδοτείται από έναν κινητήρα AJ-26 που δημιούργησε η Aerojet Rocketdyne της GenCorp Inc. Τον Μάιο, ο AJ-26 εξερράγη κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής στο έδαφος, στο Stennis Space Center της NASA στο Μισισιπή. Το ατύχημα επανέφερε επίσης ερωτήματα σχετικά με τη χρήση των ρωσικών κινητήρων σε πυραύλους των ΗΠΑ. Το Κογκρέσο ανησυχεί για τους ρωσικής κατασκευής RD-180 κινητήρες που τροφοδοτούν τους πυραύλους Atlas 5 της United Launch Alliance οι οποίοι χρησιμοποιούνται κυρίως σε αμερικανικούς δορυφόρους.

Οι RD-180 δεν είχαν τεχνικά προβλήματα, αλλά η Ρωσία έχει απειλήσει να διακόψει τις εξαγωγές σε απάντηση στις αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχας. Η United Launch Alliance είναι μια συνεργασία της Lockheed Martin και της Boeing.

Ο πύραυλος και το φορτηγό πλοίο που μετέφερε αποτιμήθηκαν στα 200 εκατομμύρια δολάρια, είπε ο Culbertson. Δεν ήταν σαφές ακόμα πόσο θα κοστίσει η έκρηξη στην Orbital. Ο πύραυλος ήταν ασφαλισμένος για περίπου 40 -50 εκατομμύρια δολάρια. Ένας εκπρόσωπος από το Λονδίνο για την ασφαλιστική εταιρεία Willis Group Holdings Plc, επιβεβαίωσε ότι ήταν ο μεσίτης για τον ασφαλιστικό κίνδυνο, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την ασφαλιστική ζημία.

Η Orbital Sciences είναι μία από τις δύο εταιρείες που η NASA έχει προσλάβει για να μεταφέρουν φορτία στο σταθμό μετά την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων της NASA. Η πτήση της Τρίτης θα ήταν η τρίτη από τις οκτώ, υπό το συμβόλαιο των 1,9 δις δολαρίων της εταιρείας με τη NASA. Η επόμενη αποστολή έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2015. Η δεύτερη γραμμή τροφοδοσίας των ΗΠΑ στο σταθμό ελέγχεται από την ιδιόκτητη Space Exploration Technologies ή SpaceX, η οποία ετοιμάζει την τέταρτη πτήση της υπό ένα ξεχωριστό συμβόλαιο 1,6 δις δολαρίων με τη NASA, για τις 9 Δεκεμβρίου.

news.yahoo.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα