Έρχεται «φοροκαύσωνας» με αύξηση ΦΠΑ και νέα χαράτσια

Ανατιμήσεις-φωτιά σε εκατοντάδες αγαθά και προϊόντα ευρείας κατανάλωσης καθώς και σε υπηρεσίες αυξημένης ζήτησης θα προκαλέσει η νέα φοροκαταιγίδα που αναμένεται να ξεσπάσει από τον Ιούνιο, με την επιβολή των αυξήσεων στους έμμεσους φόρους που συμφώνησε η κυβέρνηση της… Αριστεράς σε συνεργασία με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, το αργότερο μέχρι τις 20 Μαΐου θα πρέπει να έχει κατατεθεί και να έχει ψηφιστεί από την

Ελληνική Βουλή ένα ακόμη νομοσχέδιο στο οποίο θα περιληφθούν οι ακόλουθες παρεμβάσεις:

1) Αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβάλλονται στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο υγραέριο, στην κηροζίνη και το φυσικό αέριο, από την 1η Ιουνίου. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη θα αποδώσει περίπου 200 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η αύξηση του φόρου θα κινηθεί στα 8 – 10 λεπτά το λίτρο. Συνυπολογιζομένου και του ΦΠΑ 23% επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση, η τελική επίπτωση στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 10 έως 12,5 λεπτών ανά λίτρο. Ως εκ τούτου, από τον Ιούνιο η απλή αμόλυβδη βενζίνη θα πωλείται σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα σε τιμές υψηλότερες του 1,4-1,45 ευρώ ανά λίτρο. Στον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης αναμένεται να επιβληθεί μικρότερη αύξηση, της τάξεως των 3 – 4 λεπτών, οπότε η μέση λιανική τιμή αναμένεται να ανέλθει στο 1,08 – 1,10 ευρώ. Η απόδοση του μέτρου υπολογίζεται από την κυβέρνηση στα 100-150 εκατ. ευρώ.

2) Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος έκπτωσης 50% στον ΕΦΚ για τις εταιρίες οινοπνευματωδών ποτών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα, από την 1η Ιουνίου. Από την αύξηση των φόρων αυτών εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ.

3) Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού από την 1η Ιουνίου. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποδώσει περίπου 100 εκατ. ευρώ.

4) Εφαρμογή νέων συντελεστών υπολογισμού των τελών ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα με βάση τις αγοραίες αξίες τους, από την 1η Ιουνίου.

5) Αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, από την 1η Ιουλίου. Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού αναμένεται να προκύψουν ανατιμήσεις σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών.

Ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών (βλ. αναλυτικό πίνακα) αναμένεται να ακριβύνουν από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή η αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ. Οι ανατιμήσεις θα ξεπερνούν το 1%-2% σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες, λόγω… στρογγυλοποιήσεων και πιθανών φαινομένων κερδοσκοπίας.

Ειδικά στα καύσιμα, στα τσιγάρα, στα λοιπά προϊόντα καπνού και τα αλκοολούχα ποτά οι ανατιμήσεις θα είναι οι δεύτερες μέσα σε διάστημα ενός μηνός, καθώς θα έχουν προηγηθεί οι αυξήσεις τιμών λόγω της αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Ο νέος αυξημένος στο 24% συντελεστής ΦΠΑ θα επιβληθεί και επί των αυξημένων συντελεστών ΕΦΚ των προϊόντων αυτών με συνέπεια οι τιμές τους μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να εκτιναχθούν στα ύψη. Ειδικότερα, ένα μήνα μετά την άνοδό τους λόγω αύξησης του ΕΦΚ, οι τιμές της απλής αμόλυβδης θα αυξηθούν και θα προσεγγίζουν ή θα υπερβαίνουν πλέον το 1,5 ευρώ ανά λίτρο σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα ενώ οι τιμές του πετρελαίου κίνησης θα υπερβαίνουν το 1,08 – 1,10 ευρώ το λίτρο. Οι τιμές των πακέτων τσιγάρων αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,6 έως και 1 ευρώ σωρευτικά, εξαιτίας των αυξήσεων στους ΕΦΚ και τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

6) Επιβολή φόρου 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, από την 1η Ιουλίου. Αντίθετα, η επιβολή τέλους στο Διαδίκτυο που εξεταζόταν θα έχει πενιχρά αποτελέσματα, μόλις 20 εκατ. ευρώ, και αποφασίστηκε να μην επιβληθεί τελικά.

7) Επιβολή φόρου στα επενδυτικά οχήματα (εταιρίες επενδύσεων Real Estate, portfolio management companies κ.λπ.), από την 1η Ιουλίου.

8) Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης 15%-30% στον καφέ και στα… ηλεκτρονικά τσιγάρα, από την 1η Ιανουαρίου 2017. Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν ο ΕΦΚ θα επιβάλλεται στον «κόκκο» στον καβουρδισμένο ή στον συσκευασμένο στην τελική κατανάλωση κ.λπ., καθώς αναλόγως του σε ποιο στάδιο θα επιβληθεί ο ΕΦΚ θα επηρεαστεί και η τελική τιμή του προϊόντος.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα