Επιβεβαιώνει το Antinews και η ΕΣΗΕΑ για την γκάφα της ΓΓ Ενημέρωσης σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν

Προφανώς και δεν περιμέναμε την επιβεβαίωση της ΕΣΗΕΑ για το ρεπορτάζ που είμαστε οι μοναδικοί που δημοσιεύσαμε ήδη από το βράδυ της Δευτέρας (βλέπε: Πατάτα ΑΠΕ – Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης για δηλώσεις Ερντογάν). Ωστόσο, το να έρχεται μια ακόμη επιβεβαίωση, αυτή τη φορά από την ΕΣΗΕΑ, η οποία είναι σε επαφή με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου (ΑΠΕ) στην Τουρκία,

Άρη Αμπατζή, ενισχύει την εκτίμηση ότι κάτι πολύ προβληματικό υπάρχει στο “βασίλειο” των γραφείων Τύπου σε αρκετές ελληνικές πρεσβείες. Ως γνωστόν, αυτά υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, με επικεφαλής τον κ.Λευτ.Κρέτσο.

Το πρόβλημα που αναδείχτηκε με αφορμή την γκάφα του γραφείου Τύπου στην πλέον νευραλγική πρεσβεία για την χώρα μας, παγκοσμίως, σε αυτήν της Τουρκίας, είναι ότι η προβληματική λειτουργία τόσο σοβαρών υπηρεσιών μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότατα πολιτικά – διπλωματικά επεισόδια. Να σημειωθεί ότι το γραφείο Τύπου στην Άγκυρα δεν ενημέρωσε για τις δηλώσεις Ερντογάν μόνο το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά το ίδιο κείμενό του εστάλη και στο μέγαρο Μαξίμου. Εκεί, λοιπόν, αναφερόταν πως ο Ερτογάν δήλωσε πως ζητάει δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Θράκης. Κάτι που δεν είχε πει. Το εάν το εννοούσε, είναι πασιφανές. Αλλά, άλλο είναι μια τόσο σοβαρή δημόσια δήλωση, και άλλο είναι το γράφουν -προφανώς κατόπιν διαρροών της τουρκικής κυβέρνησης- τα τουρκικά ΜΜΕ. Είναι πασιφανές ότι παραπληροφορώντας τα υψηλά κλιμάκια λήψης αποφάσεων της κάθε ελληνικής κυβέρνησης, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες.

Κατά πληροφορίες, ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου στην Άγκυρα, μετά από αυτό, φέρεται να “ζήτησε την επιστροφή του στην Αθήνα” (!). Όσον αφορά τον ανταποκριτή του ΑΠΕ, ο οποίος μάλλον αναπαρήγαγε το κείμενο της πρεσβείας, απολύθηκε από το Πρακτορείο. Βέβαια, σε όλους είναι γνωστό ότι είναι άκρως συνηθισμένο φαινόμενο να συνεργάζονται πάρα πολύ στενά οι ανταποκριτές του ΑΠΕ με τα γραφεία Τύπου των πρεσβειών. Εάν πράγματι ο συγκεκριμένος ανταποκριτής αναπαρήγαγε το κείμενο της πρεσβείας, τότε έκανε λάθος. Όμως, σίγουρα η ευθύνη του είναι απολύτως δευτερεύουσα και ίσως θα ήταν προτιμότερο να τεθεί σε διαθεσιμότητα, παρά να απολυθεί. Πληροφορούμεθα όμως ότι ήδη, κατόπιν επιλογής Κρέτσου, αποφασίστηκε ήδη ποιος θα πάρει τη θέση του απερχόμενου.

Έχει όμως ενδιαφέρον η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ με τίτλο “Προσπαθούν να φορτώσουν την ευθύνη στον ανταποκριτή του ΑΠΕ” : “Στον ανταποκριτή του ΑΠΕ στην Άγκυρα, προσπαθούν να φορτώσουν την ευθύνη για το «δημοψήφισμα» Ερντογάν στη Δυτική Θράκη, παρ’ όλο που το «διπλωματικό επεισόδιο» με την Τουρκία έχει ως αφετηρία τηλεγράφημα του Γραφείου Τύπου της Άγκυρας.

Η πολιτική ηγεσία της ΓΓΕΕ και η διοίκηση του ΑΠΕ επιχειρούν να κλείσουν όπως-όπως την υπόθεση, αλλά τα ερωτηματικά προβάλλουν αμείλικτα για τη λειτουργία του Εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων και για τα Γραφεία Τύπου στο εξωτερικό.

Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ με επιστολή του στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αναφέρει ότι «αναλαμβάνει την ευθύνη σε ό,τι του αναλογεί…». Το περιστατικό, όμως, αποκαλύπτει σοβαρά κενά στην πληροφόρηση, όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στη διεθνή κοινή γνώμη για τα κρίσιμα εθνικά θέματα.

Η διοίκηση του ΑΠΕ πρέπει να δώσει όλες τις δέουσες εξηγήσεις και να προβεί στις οφειλόμενες ενέργειες για την αποκατάσταση του κύρους του, που επλήγη για άλλη μια φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς ευθύνη των εργαζομένων.

Όσον αφορά τα Γραφεία Τύπου του εξωτερικού, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι με την απομάκρυνση των δημοσιογράφων από αυτά, αυξάνονται τα κρούσματα ελλιπούς ενημέρωσης με επικίνδυνες συνέπειες για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

Το τελευταίο επεισόδιο, δυστυχώς, τα λέει όλα…”

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα